Rovdjuret - Cecil BødkerTibeso är en liten afrikansk pojke, som bor i ett hus av lera tillsammans med sin mamma och sina syskon. Om dagarna vaktar han familjens djur. En dag föder en ko en kvigkalv och Tibeso blir glad eftersom kvigkalvar är värdefullare än tjurkalvar. Lyckan varar dock inte länge. Innan han riktigt har uppfattat vad som har hänt har ett otroligt rovdjur tagit den lilla kalven.

Tibeso förstår att det är den, som har kommit. Den är en övernaturlig leopard, som sägs ha blivit dödad tre gånger, men som fortfarande är vid liv. Den är dessutom väldigt hänsynslös och kommer inte att nöja sig med en kalv. Kanske kommer den till och med att ta Tibesos mamma.

Tibeso blir först väldigt rädd, men andas ut lite när det visar sig att en boskapstjuv har tagit kalven. Under foten har boskapstjuven har ett ärr, som lämnar avtryck i sanden. Nu finns det bara en sak att göra för Tibeso. Han måste gå till ”Den store mannen”, som sägs veta och förstå mer än alla andra, och be om råd för hur han ska skydda sig från det och bokskapstjuvar.

Tibeso hinner dock aldrig fram till ”Den vise mannen”. När han berättar hela historien för byns smed visar smeden sitt ärr under foten och berättar att Tibeso måste dö eftersom han vet för mycket. Smeden kidnappar honom och lämnar honom bunden till händer och fötter i en död by. Nu kan schakalerna och hyenorna lätt döda honom, men det kommer varken några hyenor eller schakaler till byn. Det kommer bara en röd hund.

Det här är egentligen en föga spännande bok. Jag tycker att den mest var trög och tråkig.


Kommentarer

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.