En summering av 2013


Herregud! Är det REDAN 2014? JA, det är det. Således är det dags att summera året. Det här är en bokblogg, så det blir alltså en summering av årets böcker och med årets böcker menar jag inte alls de böcker som getts ut 2013, utan de böcker som jag har läst under året, vilket allt som oftast är böcker med några år på nacken.

I år har jag inte läst särskilt många serier och heller inte särskilt mycket poesi eller noveller, vilket faktiskt har dragit upp antalet lästa böcker rätt så rejält något tidigare år. Faktiskt så har jag heller inte lyssnat på så många ljudböcker heller, vilket beror på att jag 1) har upptäckt podcasts 2) har tappat intresset för löpning (eller nja, men jag springer betydligt mindre nu för tiden). Ljudböcker är annars som ett litet lager med bonusböcker. Böcker man liksom har tagit till sig medan man har gjort något helt annat, t.ex. sprungit.

Privat har jag haft det fullt upp i år. Jag skrev min licentiatavhandling i våras och har toppat hösten med att läsa en kurs som prick ALLA fysiker beskriver som den svåraste kursen de läst och som ca 50 av 100 studenter brukar kugga varje år. Lägg därtill att jag inte har läst någon renodlad fysikkurs tidigare och att det också var typ 10 år sedan jag läste matte, så kanske ni kan göra er en bild av hur svår den här kursen har varit för mig… :p Jag har också rest mer än vad jag orkar (p.g.a. kursen). Jag har verkligen inte känt mig inspirerad att läsa särskilt mycket skönlitteratur.

Med det sagt kan jag till min förvåning konstatera att jag har läst 55 böcker i år. Jag vet inte alls hur det har gått till, men föga förvånande har jag plöjt det mesta i början av året. Hösten har varit mer skral… Jag försökte mig på Dumskallarnas sammansvärjning, som var så kass att jag körde fast fullständigt och tappade lusten att läsa. Det blev den enda pappersbok jag läste ut i hela november… Under sommaren hade jag ett slags projekt att läsa tegelstenar och trots ledighet så blev det inte så många böcker till antalet, men det gömmer sig alltså feta titlar i stil med Fågeln som vrider upp världen och Den franske löjtnantens kvinna bland de där siffrorna.

Ja, det om det. Nedan följer några grafer.

2013 Antal lästa böcker

2013 Genres

2013 Ursprungsländer

Kan förresten säga att det såg rätt så bra ut i början av året eftersom jag inte läste så mycket svenskt utan istället petade in ”exotiska” titlar som Morgon i Jenin, Ximen Nao och hans sju liv etc…. Men sedan blev det som vanligt och Sverige-stapeln drog iväg. Hehe. 🙂

Jag postar ett separat inlägg med årets favoriter. 🙂 Det är alltid kul att bläddra bakåt och minnas vad man läst. Ofta är det på det sättet man hittar de verkliga favoriterna. I stunden kan man slänga iväg betyg och omdömen till höger och vänster, men det är rätt svårgissat på förhand vilka titlar som kommer att leva kvar i minnet på riktigt.

Bokens/böckernas författare:

Ämnen:


9 svar till “En summering av 2013”

  1. Vilka fina grafer! Du verkar ha haft ett intensivt år så 55 böcker är imponerande. Ska också göra en sammanställning av mitt bokår och hitta de riktiga favoriterna.

    • 55 böcker är imponerande vilket år som helst när det gäller mig. Jag läser inte sådär snabbt som alla andra bloggare verkar göra.. 😮 Ska bli kul att se din sammanställning! 🙂

  2. Kul med illustrerat läsår 🙂 Hade kanske gjort det själv om jag varit lite mer vän med Excel 😉

    • Om sanningen ska fram så avskyr jag Excel. 😉 Men för att hålla lite koll på böckerna jag läser så känns det ändå som ett av de minst dåliga verktygen att använda. :p

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.