Röde Orm: En berättelse från okristen tid

Röde Orm - Frans G. BengtssonRöde Orm är en modern klassiker, som jag tror att väldigt många har läst i skolan. Jag hör dock inte till dem, så nu har jag gjort slag i saken och lyssnat på den som ljudbok i vuxen ålder. Tydligen gavs boken ut i två delar när det begav sig på 40-talet, men i den ljudboksutgåva som jag har lyssnat på så finns båda böckerna med.

Som läsare får man följa Orm, som senare kommer att kallas Röde Orm, när han av en händelse följer med på en resa med vikingar. De är ute på plundring och besöker flera platser, som är mer eller mindre exotiska. Läsaren får också följa Orm när han går över till kristendomen och låter bygga en kyrka.

Språket är lite gammaldags, men ändå lätt och enkelt. Jag läser inte berättelsen som en bok som ger anspråk på att dela med sig av fakta om livet på järnåldern, utan ser den mer som en humoristisk bok. Mitt problem är väl dock att den inte kändes särskilt rolig. Jag tyckte bara att boken var ”okej”, faktiskt, och stundvis ganska seg.

Några andra som skrivit om Röde Orm är Bokbrus och DN. Den finns i nyutgåva, utgiven av Norstedts, och kan bl.a. köpas hos Adlibris eller Bokus.


Kommentarer

6 svar till ”Röde Orm: En berättelse från okristen tid”

  1. Läste när jag gick på gymnasiet, älskade den då men vågar mig inte på en omläsning:)

    1. Man ska vara försiktig med omläsningar.. 🙂

  2. Oj, Röde orm var länge sedan jag läste. Kanske dags för omläsning!

    1. Ja, det är ju en modern klassiker! Tyvärr blev jag väl inte så förtjust själv, men.. :/

  3. Jag läste inte heller den här i skolan utan väntade tills jag var betydligt äldre. Kollade nu och såg att jag läste den 1994… det jag minns är att jag älskade den och skrattade högt mest väldigt ofta 🙂

    1. Okej. 🙂 Tror att jag kanske hade uppskattat den mer om jag läst den själv. Tror uppläsningen förstörde lite för mig..

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.