5 böcker som utspelar sig i Norrland

Jag måste erkänna att jag tycker att det känns lite laddat att använda ordet Norrland. Norrland omfattar ju halva Sverige och alltid finns det väl någon som tycker att det är för svepande att prata om ”böcker som utspelar sig i Norrland”. Nu gör jag det ändå! Jag bor ju för övrigt i Umeå, ifall någon har missat det. En kompis till mig sa en gång att alla som bor i Norrland tycker att Norrland börjar någonstans strax söder om dem själva. Jag tycker att det ligger något i det. Mina släktingar söderöver tycker nog att jag bor väldigt långt norrut, men jag tycker knappt att Umeå räknas till norra Sverige. Herregud! Min släkt bor 60 mil söderut, men många av mina vänner i Umeå har sin släkt boende längre bort än så – fast norrut. Då kan man ju inte påstå att man bor så långt norrut ändå. Umeå känns som Mellansverige för mig. 😀 Nåja. Här är mina Norrlandstips!

Just nu pågår den stora rivningen av Kiruna. Ibland pratas det om att staden ska flyttas, men det är inte sant – nästan inga hus blir kvar och nästan inga hus kommer att flyttas. Vad betyder det för en ung person att bli av med sin barndoms gator, att plötsligt tvingas flytta, precis som att alla vänner också kommer att flytta: flytta med eller flytta bort? Ann-Helén Laestadius Tio över ett är en fantastisk bok som kretsar kring just detta, en underbar bok om en ung tjejs oro över rivningen av hennes hemstad och om tonårsliv i största allmänhet.

Tio över ett av Ann-Helén Laestadius
Tio över ett av Ann-Helén Laestadius

Ædnan är Linnea Axelssons augustprisbelönade diktverk som berättar om samisk 1900-talshistoria och hundratals år av förtryck: Skallmätningar, nomadskolor, stulet land. Boken rör sig ända in i nära nutid och ”Girjas mot staten”. Statens ombud valde att kalla det samiska folket för ”lappar”… Vi har tydligen inte kommit längre än så och det gör det smärtsamt tydligt att Ædnan är en viktigt bok.

Ædnan av Linnea Axelsson
Ædnan av Linnea Axelsson

Den mästerliga författaren Kerstin Ekman har skrivit en hel del romaner som utspelar sig på olika platser i Norrland. Några av hennes bästa verk är de tre romanerna i Vargskinnettrilogin: Guds barmhärtighet, Sista rompan och Skraplotter. Böckerna inleds med att barnmorskan Hillevi kommer till jämtländska Svartvattnet och sedan följer en rik och mångbottnad berättelse om hur den lilla byn och dess människor utvecklas.

Guds barmhärtighet av Kerstin Ekman
Guds barmhärtighet av Kerstin Ekman

Torgny Lindgren är kanske självskriven i ett sådant här inlägg? Han är i vart fall en av de mest älskade Västerbottensförfattarna. Jag tycker att hans böcker är väldigt speciella, det händer att jag läser en Torgny Lindgren-bok och egentligen inte riktigt vet vad den har handlat om. Det är liksom berättandet i sig som är grejen. Lindgren hade en alldeles egen röst och ton i sina böcker och har man hört honom prata om sina böcker så förstår man också att han hade en enorm berättarglädje. En av mina favoriter är Pölsan, som utspelar sig här i Västerbotten.

Pölsan av Torgny Lindgren
Pölsan av Torgny Lindgren

Sist men inte minst tänkte jag tipsa om en feelgood-bok som kanske delvis bygger på uttjatade nidbilder av ”norrlänningar”… men jag kan inte låta bli. 😮 Jag tycker så himla mycket om Martina Haag, både i hennes mer roliga & knäppa böcker och i hennes mörkare verk. I glada hälsningar från Missångerträsk åker huvudpersonen till Norrland för att ingå ett skenäktenskap. Hon vill nämligen desperat gärna adoptera och det här kan vara hennes sista chans. Väl i Missångerträsk blir dock ingenting som hon tänkt… Det här är en tokrolig bok, som också har blivit film (som jag ej har sett).

Glada hälsningar från Missångerträsk av Martina Haag
Glada hälsningar från Missångerträsk av Martina Haag

Har du några favoritböcker som utspelar sig i den norra halvan av Sverige?


Kommentarer

7 svar till ”5 böcker som utspelar sig i Norrland”

  1. Musikanternas uttåg av PO Enquist är nog den bästa svenska bok jag läst.

    1. Bra tips! Den har jag inte läst. 🙂

  2. Håller med dig om det är knepigt det här med Norrland. Jag bor i Östersund och det är ju faktiskt mitt i Sverige. Jag har 40 mil upp till Umeå 🙂 Hur som helst, älsk på böcker från norra Sverige! Jag har nyss läst Karin Smirnoffs bok Jag for upp till bror och nu läser jag Jag for upp till mor. Så himla bra böcker!

    1. Jag for NER till bror ska det så klart vara 🙂

    2. Bra tips! Många har rekommenderat mig Smirnoffs böcker, så de vill jag absolut läsa! En och annan har i och för sig stört sig på att de är skrivna med små bokstäver och på dialekt (?), men det kommer nog inte att avskräcka mig. 🙂

      Kul att du bor i Östersund! Jag var där tidigare i år och var på vänners bröllop. Jag hade aldrig varit i Östersund tidigare och blev verkligen förälskad i landskapet och stan. Blev sugen på att åka dit igen när det är lite mer sommar! 🙂

  3. De flesta av Johanna Lindbäcks (ungdoms)böcker utspelar sig i Umeå och Luleå. Bor själv i Västerbottens inland och tycker att Norrland är de fyra nordligaste länen, hehe.

    1. Vilket bra tips! Jag älskar att läsa böcker som utspelar sig i hembygden. Jag måste absolut läsa några av Lindbäcks Umeå-böcker!! 🙂

      Jag är inne ungefär på din linje när det gäller Norrland. 😀

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.