Projekt Rosie

Projekt Rosie - Graeme SimsionDon börjar närma sig 40 och jobbar som lektor i genetik. Hans tillvaro är inordnad i komplicerade scheman där tid avsatt för exempelvis träning är angett på minutnivå och där varje dag har sin standardiserade middagsrätt som han alltid lagar; samma, vecka efter vecka. Han har minst sagt utpräglade autistiska drag och, som så många andra med sådana drag, framstår han som en något udda figur och han har inte speciellt många vänner. Faktiskt har han bara två vänner. Nu har Don kommit till insikt om att han skulle vilja träffa någon att dela sitt liv med och det naturliga för honom är då att göra det i form av ett projekt: Projekt Fru. Han upprättar en 16-sidig enkät för att enkelt kunna sålla bort fru-kandidater som inte håller måttet; t.ex. rökare eller personer som tror på homeopati.

Naturligtvis kommer han att träffa någon som är helt fel, men ändå, såklart, helt rätt. När Don träffar Rosie trivs han väldigt bra i hennes sällskap, men inser att hon inte uppfyller kraven. De kommer ändå att fortsätta att träffas, främst för att Don blir indragen i hennes sökande efter sin biologiska pappa. I egenskap av genetiker börjar Don hjälpa Rosie med DNA-tester och även insamlandet av DNA från personer som kan misstänkas vara Rosies okända, biologiska pappa.

Det är en både rolig, varm och knäpp bok. Jag tycker om hur den är skriven och alla fyndiga formuleringar för hur Don ser på världen. Författaren lyckas göra något roligt av det utan att förlöjliga Don. Det är helt enkelt okej att vara lite udda! Såhär kan det låta:

”Förloppet startade när Gene absolut ville att jag skulle hoppa in och ta en föreläsning om Aspergers syndrom som han tidigare hade tackat ja till att hålla själv. Tidpunkten passade synnerligen illa. Förberedelserna kunde korreleras tidsmässigt med lunchen, men just den kvällen hade jag avsatt nittiofyra minuter åt badrumsstädning. Jag ställdes inför valet mellan tre alternativ, varav inget var tillfredsställande:

1. Att städa badrummet efter föreläsningen, med förlorad sömn som följd och därmed nedsatt psykisk och fysisk prestationsförmåga.

2. Att skjuta fram städningen till nästa tisdag, med en åttadagarsperiod av försämrad badrumshygien som följd och därmed ökad risk för sjukdomar.

3. Att vägra att hålla föreläsningen, vilket skulle kunna förstöra vänskapen mellan mig och Gene.”

Det är också härligt att följa Don och hur han kommer ur sin ganska instängda tillvaro. Ja, det här är en av de finare feel good-böcker jag läst! Jag blev både glad och underhållen av berättelsen.

Du kan hitta boken hos t.ex. Adlibris eller Bokus. Några andra som skrivit om den är En bok om dagen, Hyllan och Lottens bokblogg.


Kommentarer

8 svar till ”Projekt Rosie”

  1. […] verkligen sådana här berättelser där man får följa normbrytare av olika slag. Gillade du Projekt Rosie, som också följer en person med autistiska drag, kommer du nog tycka om boken om Keiko Furukura. […]

  2. […] är svårt. Jag läste och bokcirklade Projekt Rosie av Graeme Simsion och vi var många som tyckte väldigt mycket om den här annorlunda […]

  3. […] är en fristående uppföljare till feelgoodromanen Projekt Rosie. Böckerna kretsar kring Don, som ”inte är direkt genomsnittlig”, som han själv […]

  4. […] Projekt Rosie är en finfin feelgood-bok, tycker jag. Vi läste den i bokcirkeln Picket & pocket här om året och jag tror faktiskt att alla i cirkeln tyckte om den. Boken kretsar kring Don Tillman, en man med autistiska drag. En dag bestämmer han sig för att träffa någon att dela sitt liv med. Det leder till att han upprättar ett komplicerat formulär, som han använder för att sålla bland potentiella dejter. Någon som inte passar in alls i formuläret är Rosie och magiskt nog så är det med just Rosie som han börjar blomma ut och kan vara sig själv. […]

  5. […] Projekt Rosie och Sju jävligt långa dagar är också nominerade. Båda har jag bokcirklat, faktiskt, men jag har läst dem som pappersböcker, så jag kan inte direkt uttala mig om uppläsningen. Projekt Rosie tyckte jag var en väldigt fin bok och den gillade verkligen alla i cirkeln! Sju jävligt långa dagar förknippar inte jag med 2014, för den kom ut 2012 och jag läste den nog ungefär då (ljudboken är gissningsvis nyare än så). Jag gillade även Sju jävligt långa dagar, men för mig är den mest en ”mellanbra” underhållningsbok och kanske ingen jag slänger iväg en röst på. I deckarkategorien har jag lyssnat på Skymningens barfotabarn, Zack och Låt mig ta din hand. Jag kommer knappt ihåg någon av dem och det är kanske inget gott betyg. Eller jo, Zack sticker ut eftersom den innehåller en del extrema och knasiga grejer (människor som bussar vargar på folk!), men jag vet inte om den är en favoritbok för det. […]

  6. […] veckan har vi bokcirklat Projekt Rosie. Av en händelse visade det sig att den har några bokcirkelfrågor längst bak (åtminstone i […]

  7. Vad härligt att läsa din fina recension. Jag har boken i bokhyllan men har inte hunnit läsa den ännu, ska flytta upp den i min läshög.

    1. Gör det! Jag tyckte den var bra i alla fall. 🙂 Imorgon ska vi bokcirkla den i min bokcirkel. Får se vad de andra tycker om den..

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Upptäck mer från Bokblomma

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.