Skolbibliotek #tbt

Det var länge sedan jag var nere i arkivet och rotade, men nu är det ju torsdag och då kan det ju passa med ”throwback thursday”. Idag när jag slumpade fram ett gammalt inlägg så fick jag fram ett tjurigt inlägg om skolbibliotek. Hehe. Slutklämmen lyder:

”Jag är absolut av åsikten att det är mycket bättre med bra bibliotek än många bibliotek. Det kan inte anses vara rimligt att ha bemannade bibblor på hur små skolor som helst. Lärare har ett slitsamt jobb och får en pinsamt låg ersättning och vidare är det inte alla skolor som kan erbjuda särskilt mycket resurser till undervisningen. Man kan fråga sig om skolor ska vara så små och ha så knappa resurser, men det är en helt annan fråga. Nu, när det nu råkar finnas små skolor, är det minsta man kan begära att de får slippa att bränna pengar på bibliotek, som har små utsikter att bli något annat än oinspirerande bokrum där pappersböcker står och samlar damm. Jag tycker att Sverige behöver färre skolbibliotek.”

Upprinnelsen till inlägget var en diskussion som blossat upp kring hur många skolbibliotek i Sverige som var bemannade. Den allmänna uppfattningen var att alla skolor måste ha bemannade skolbibliotek och att alldeles för få levde upp till detta. Min uppfattning var att resurserna förmodligen kunde användas bättre, åtminstone av mindre skolor.

Nu har åren gått och det pratas sällan om skolbibliotek(?). Är det någon som vet hur läget är nu? Måste alla skolor, oavsett storlek, fortfarande bekosta bemannade skolbibliotek? Eller har man taggat ner? Är alla skolbibblor bemannade nu för tiden?

Här kan du läsa mitt inlägg från 2012.


Kommentarer

7 svar till ”Skolbibliotek #tbt”

  1. Hehe, är man bibliotekarie tycker jag det pratas ganska mycket om skolbibliotek. Men så får jag ju också ”Biblioteksbladet” i brevlådan varje månad 😉 Enligt lagen står det väl att man ska ha ”tillgång till” skolbibliotek, men det står inte så mycket mer om vad som ska finnas, om man ska ha personal, utbildad (!) personal osv. Är du intresserad så står det mycket på typ Biblioteksbladet om detta: http://biblioteksbladet.se/?s=skolbibliotek
    Jag tycker att det är synd att skolbiblioteken och bibliotekarierna inte utnyttjas mer, för det är en viktig resurs tycker jag. Speciellt i gymnasiet när man ska förbereda sig för att självständigt kunna söka information inom högre utbildning sen. På universitetet har biblioteket en så självklar plats (jobbar på universitetsbibliotek nu) men i grundskolan och gymnasiet är det inte alls så. Undrar varför?

    1. Tack för länken! Ska spana in!

      Visst borde man utnyttja biblioteken till max! När man har dem så måste man ju också använda den resurs som de faktiskt utgör. Informationssökande är kanonviktigt – att kunna söka efter tillförlitlig information är något som man måste lära sig.

      Nu var det så länge sedan jag själv gick i skolan så det går kanske inte att göra sådana jämförelser, men jag tycker också att det var stor skillnad att börja på universitet, för där var biblioteket, precis som du säger, så viktigt och centralt. Det var ju inte bara ett ställe med böcker, utan de lärde ju också ut informationssökning, referenshantering m.m. m.m. Mycket av det där borde ingå även i gymnasiet kan jag tycka.

  2. Nej, alltså, skolorna har aldrig behövt bekosta bemannade skolbibliotek. Däremot blev de en lagändring för några år sedan som gjorde att de måste ha ett skolbibliotek, men det behöver inte vara bemannat. I princip räcker det att de har en skrubb med en bokhylla med sju böcker och det godkänns som skolbibliotek (flera skolor har det så här).

    Jag tycker absolut att det borde krävas bemannade skolbibliotek i alla skolor. Med det menar jag inte att de ska bemannas av en lärare, vilka precis som du säger ofta har för mycket att göra redan, utan av en bibliotekarie. Detta kräver ju mycket större resurser från kommunerna såklart men jag är precis som du av den fasta åsikten att ett skolbibliotek utan någon som ansvarar för det lätt blir ett rum med dammande pappershögar. En lärare har heller inte utbildning eller erfarenhet för att vara bibliotekarie (i de flesta fall, vissa har det säkert), hur fantastiska lärare än är på det de gör.

    Ett skolbibliotek med en skolbibliotekarie är ju inte bara viktigt för att hålla ordning på böckerna och se till så barnen läser utan också en oerhörd resurs i arbete med källkritik och hur man söker på nätet – åtminstone på min skola så jobbar lärarna väldigt dåligt med detta. Det ser säkert bättre ut på många skolor men säkert har många skolor det som vi har det också. En del i det här är ju att bibliotekarie ofta är underskattad och ses som någon som håller ordning på böcker när vi i själva verket har lång utbildning och kan så otroligt mycket mer.

    I de här tiderna när det pratas så mycket om läsning och PISA-resultat osv så tycker jag det är oerhört viktigt att det skapas *fler* skolbibliotek i Sverige. Men då ska de vara bemannade av en bibliotekarie.

    /Skolbibliotekarien 🙂

    1. Kul att höra hur det ligger till!

      Min sambo är gymnasielärare och när hans förra skola, vilket är en friskola med endast några få klasser, flyttade till nya lokaler så var de tvungna att inreda ett rum, ungefär som du säger. Ett rum för dammiga böcker. Jag fick intrycket att det var pengar ur skolans budget som behövde avsättas till att köpa in de dammande böckerna, men det låter ju bra att jag har fel när jag trodde att skolorna behöver betala för skolbiblioteken. Den här skolan har sedan haft en bibliotekarie där på deltid. Jag har bara antagit att det är skolan som har bekostat även hens anställning, men det kanske också är fel.

      Om det nu är så att bibliotekskravet också kommer med årliga bidrag för att bekosta biblioteken så är det ju verkligen kanon. Jag delar absolut din åsikt att bibliotekarier är en viktig resurs som behövs som bidrar med jätteviktiga pusselbitar i undervisningen.

      När jag gjorde antagandet att skolan behövde öppna plånboken till detta så såg jag det väl mer som en lyxgrej att ha ett bibliotek. Jag känner många utbrända lärare och jag vet hur tufft yrket har varit för t.ex. min sambo, som har haft väldigt lite tid och väldigt mycket att göra. Det har t.ex. inte funnits utrymme att köpa in en massa läromedel och material, utan sådant har han fått knåpa ihop på sin fritid och under sin semester och lov. Det sticker ju då lite i ögonen att det i den situationen ändå finns pengar att lägga på ett bokrum som inte används så mycket. I en organisation där lärarna också måste vara skolans vaktmästare och IT-tekniker så känns det på ett sätt lite märkligt att det går att trolla fram resurser till skolbibliotek med bibliotekarie.

      Fast jag delar ju absolut din åsikt om att skolbiblioteken behövs och det är ju bra om någon annan betalar. Sedan hoppas jag såklart också att man bedriver de här biblioteken på ett effektivt och bra sätt. Det är väl det jag har sett som lite märkligt också; att skolor, hur små de än är, ska ha bibliotek. Jag misstänker att det kan vara nog så bra att ha BRA bibliotek som många bibliotek (det ena utesluter inte det andra).

      1. Ja, eller jag kanske var lite otydlig. Jag tror att det i dagsläget är skolorna som ska betala för skolbiblioteket, men min poäng var väl att det inte finns en satt siffra för hur mycket de behöver lägga på det och att det inte finns krav på skolbibliotekarie utan bara på böcker. De kan som sagt därför i princip köpa tio böcker för att det ska räcka och jag vet många skolor som raidar andra bibliotek och köper utgallrade böcker för att ha i sitt eget ”skolbibliotek” – true story! Det är alltså skolan som betalar *men* de behöver inte lägga mycket pengar på det, även om många säkert gör det.

        Idag finns det säkert inte särskilt många kommuner som skjuter till extra medel för att skolor ska ha bibliotek och bibliotekarier – men jag önskar att de gjorde! Så precis som på din sambos skola lär det vara inom skolans budget på många skolor. Men på en del skolor är biblioteken också integrerade folk- och skolbibliotek (till exempel i förorter och mindre byar där en biblioteksfilial kanske drivs av ett huvudbibliotek i staden) och då delar ofta folkbiblioteket och skolan på kostnaden för bibliotekarien. Vilket ju är en bra lösning, tycker jag. Som du säger, de flesta lärarna är så pressade redan att de inte bör få det extra jobbet som bibliotekarie pålagt på sig också.

        Så ja, jag tycker också det finns många fel i den lagen. Som att de inte tänkt färdigt, riktigt. Vore kanske bättre att de skolor som inte har råd eller möjlighet till skolbibliotek gavs bättre chans att samarbeta med lokala folkbibliotek.

        1. Intressant att höra mer om hur det kan fungera! Och hur det inte fungerar.. Självklart måste det viktigaste vara att det finns ett bra bibliotek, inte att det finns ”några böcker”.. Jag hoppas att de förtydligar vad som ska ingå i ett skolbibliotek. Det blir ju en närmast oanvändbar resurs om biblioteket består av utgallrade böcker (sjuk grej!). 😮

          Det där med samarbeten låter logiskt. På min sambos förra skola fanns det ingen möjlighet till samarbeten, trots att t.ex. stadsbiblioteket låg på andra sidan gatan. I och med att det var en friskola var de väl typ paria för kommunen. Förhoppningsvis luckras det där upp. Alla borde ha rätt till ett bra skolbibliotek.

          1. Nej, friskolor och kommuner kommer väl sällan överens, tyvärr… Hoppas också det blir bättre i framtiden!

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Upptäck mer från Bokblomma

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.