Påven Johanna av Donna Woolfolk Cross

4 romaner om historiska personer som har funnits på riktigt

Jag är inte inne i genren ”historiska romaner”, men det händer att jag läser dem och roligast tycker jag att det är när de har huvudpersoner som är inspirerade av människor som har levt på riktigt. Det händer också att jag läser romaner där kändisar är med som karaktärer i boken på ett eller annat sätt. De här böckerna utgör en spännande ”genre” tycker jag. Idag tänkte jag blogga om några av mina favoriter.

Den största favoriten är Joyce Carol Oates präktiga tegelsten Blonde. Boken är ren fiktion, men i huvudrollen hittas en viss Marilyn Monroe. Mer än den berättar om Monroes liv så berättar dock boken om en utnyttjad och ensam kvinnas sökande. Det är en oerhört stark roman. Jag brukar inte gilla tjocka böcker, men Blonde tycker jag ändå att alla borde läsa (helst som e-bok antar jag…). Jag skrev inte så superpositivt om boken när den precis var utläst, men det är verkligen en läsupplevelse som har växt på allra bästa sätt.

Blonde av Joyce Carol Oates
Blonde av Joyce Carol Oates

Påven Johanna är en gammal bestseller, som nog håller än, tror jag! Det är en kittlande berättelse om Johanna, som under namnet Johannes verkar som påve på 800-talet. Har hon funnits på riktigt? Nja..? Såg hennes liv i så fall ut som i boken? Det tror jag inte! Men jag älskar tanken på att kvinnor och, för den delen, människor med en könsöverskridande identitet, även för mycket länge sedan kunde ta sig in i maktens korridorer. Fast man undrar också när något annat än en gubbe får bli påve? Det är 2016 nu liksom.

Påven Johanna av Donna Woolfolk Cross
Påven Johanna av Donna Woolfolk Cross

Drottningen vänder blad är en bok med den engelska drottningen i huvudrollen. Ett oplanerat besök på en bokbuss leder in henne i litteraturens värld och plötsligt önskar hon nog innerst inne att hon kunde sitta och läsa halva dagarna istället för att sköta sina plikter som drottning. Det är en tunn liten bok och den är väldigt lättsmält, men det är onekligen en avkopplande och rolig bok.

Drottningen vänder blad av Alan Bennett
Drottningen vänder blad av Alan Bennett

Flicka med pärlörhänge läste jag för massor av år sedan och mycket av den har fallit glömska. Den handlar i alla fall om konstnären Vermeer och hans arbete med målningen Flicka med pärlörhänge. Det är tjänsteflickan Griet som får sitta modell, något som kan kosta henne jobbet i och med att Vermeers fru avskyr Griet och är för svartsjuk för att tåla att flickan sitter modell. Boken är delvis en halvlöjlig kärleksstory, men enligt vad jag bloggade om boken så tyckte jag mycket om skildringen av livet på den tiden och om berättelsen om konstverkets tillkomst (även om det är en fiktiv story då!).

Flicka med pärlörhänge av Tracy Chevalier
Flicka med pärlörhänge av Tracy Chevalier

Kommentarer

6 svar till ”4 romaner om historiska personer som har funnits på riktigt”

 1. Har läst Blonde och Drottningen vänder blad, håller med om att båda två är jättebra – på sina egna, väldigt olika vis. De andra vill jag jättegärna läsa.

  1. Ja, Blonde är såå bra. Drottningen vänder blad kanske var lite mer av en bagatell för mig, men ändå väldigt underhållande och kul på sitt sätt. 🙂

   Inser förresten att jag har missat en bok i det här inlägget: Presidentens hustru av Curtis Sittenfeld borde ha varit med! Handlar om Laura Bush (fast det sägs kanske inte rent ut iofs).

   1. Ja, Curtis Sittenfelds bok är jag nyfiken på! Har aldrig läst något av henne.

    1. Jag är lite kluven till Presidentens hustru i och för sig.. Men jag läser gärna mer av Sittenfeld, för sedan läste jag Systerland och tyckte att den var kanonbra.. Så jag tror att Presidentens hustru kanske inte passade in så bra i livet när jag läste den. Om jag hade läst den idag så hade jag nog sett på den på ett annat sätt. 🙂

 2. Har läst alla utom Blonde. Det är verkligen tegelstensformatet som avskräcker, men nångång kanske den blir läst den med. Hört många hyllningar.

  1. Kan verkligen förstå att sidantalet avskräcker! Men jag tyckte som sagt att den var riktigt läsvärd. Och jag gillar inte ens tjocka böcker! 😉 Men skaffa inte den inbundna varianten. Då får man ofrivilligt träningspass varje gång man vill läsa. :p Jag har den.. Borde ha läst e-boken istället. 😉

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Upptäck mer från Bokblomma

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.