I vilt tillstånd av Roxane Gay

5 snygga böcker: mönstrade sidor och sånt

Igår skrev jag ett taskigt inlägg där jag hängde ut deckarframsidor som tråkiga och intetsägandeSå idag väger jag upp genom att posta ett inlägg med några snygga böcker som jag har fått upp ögonen för på sistone. 🙂

Först ut är Roxane Gays I vilt tillstånd, som stod på snabblånshyllan när jag var på bibblan för ett tag sedan. Alla böcker borde ha infärgade sidor, eller, ännu bättre: mönstrade sidor!! Det är verkligen en snygg detalj. Dessutom har den här boken den perfekta smutsrosa färgen. 🙂

I vilt tillstånd av Roxane Gay
I vilt tillstånd av Roxane Gay

Katter är livet. Min sambo hävdar att jag gillar allt med katter på. Det kanske är sant? Nog är väl framsidan till Ingerun Sjösvärds Kattguden, med sina stiliserade missar, hemskt fin i alla fall!

Kattguden av Ingerun Sjösvärd
Kattguden av Ingerun Sjösvärd

Jag gillar djurmönster i allmänhet egentligen. Jag fastnar i och för sig sällan för bruna och beige framsidor, men Giraffens hals av Judith Schalansky alltså..! Jag tycker att det är skitsnygg att den är så prydlig och seriös, som en gammal skolbok, och att man får se giraffens skelett! Det livar upp på något sätt.

Giraffens hals av Judith Schalansky
Giraffens hals av Judith Schalansky

Brombergs förlag har gett ut Pär Lagerkvist i ett antal löjligt snygga nyutgåvor. Jag har redan bloggat om dem och hyllat guldet, färgerna och de snygga mönstren. Nu hyllar jag dem igen! Så snygga, särskilt när man ser dem tillsammans! 🙂

Barabbas av Pär Lagerkvist
Barabbas av Pär Lagerkvist
Bödeln av Pär Lagerkvist
Bödeln av Pär Lagerkvist
Dvärgen av Pär Lagerkvist
Dvärgen av Pär Lagerkvist
Samlade dikter av Pär Lagerkvist
Samlade dikter av Pär Lagerkvist
Sibyllan av Pär Lagerkvist
Sibyllan av Pär Lagerkvist

Några andra böcker som jag redan har hyllat, men som jag vill hylla igen, är bokförlaget Tranans sjukt snygga nyutgåvor av Roberto Bolaño. Den första boken jag fastnade för var Noveller 1: Telefonsamtal. I Tranans nyutgåva har den en fantastisk minimalistisk design där den stora ettan som pryder framsidan också får spilla ut över bokens sidor. Nu har även Noveller 2: Horor som mördar kommit ut i samma snygga form.

 


Kommentarer

6 svar till ”5 snygga böcker: mönstrade sidor och sånt”

 1. Det stämmer, och jag tror att allt som glänser&glittrar är en Khemiri-bok 😉

  1. Ja, han har ju några glittriga varianter bakom sig. Montecore är ju också riktigt fin. 🙂

 2. Åh så fint. De där matta och dammiga pastellerna/färgerna ser man ofta på lite äldre böcker. Nu blev jag inspirerad att leta efter mina finaste omslag. Mammas sambo har en del gamla godingar i bokhyllan jag skulle vilja sno med mig. Dvärgen har jag läst och fick högsta betyg på en analys i gymnasiet, haha. En annan bok som har fint omslag är Hassen Khemiris Ett öga rött.

  1. Jag borde läsa Dvärgen.. ?
   Ett öga rött är verkligen fantastiskt fin! Nu finns det i och för sig mååånga böcker med guldglänsande inslag, men En öga rött känns lite som trendstartaren.. ?

 3. snyggt!

  1. Ja, det finns verkligen många snygga böcker där ute! 🙂

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Upptäck mer från Bokblomma

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.