Omslagspapper runt inbundna böcker…

… vad har man dem till? Jag brukar ta av dem så att de inte ska repas sönder eller nötas ut medan jag läser, trycker ned boken i väskan etc., men kanske ska man egentligen ha omslagspapper runt inbundna böcker för att skydda själva boken? 😮

Det här är fånig fundering faktiskt, men jag har aldrig fattat vad de där skyddspappren ska vara bra för! Ofta döljer de ingenting annat än en enfärgad pärm utan något speciellt mönster eller text, så för mig känns det som att framsidan liksom utgörs av skyddspappret runt omkring och då vill man ju vara rädd om det. Det gäller inte minst omslaget till Bodil Malmstens Samlade dikter, för just detta skyddsomslag är i genomskinlig plast och det är på den som titel, författarnamn etc. finns tryckt. Jag tycker att skyddsplasten verkligen gör hela formen i det fallet!

Samlade dikter av Bodil Malmsten
Samlade dikter av Bodil Malmsten

Sedan finns det i och för sig böcker som Svetlana Aleksijevitjs Bön för Tjernobyl med flera. De är i någon mening lika fina med som utan skyddsomslag! 🙂

Bön för Tjernobyl av Svetlana Aleksijevitj
Bön för Tjernobyl av Svetlana Aleksijevitj
Bön för Tjernobyl av Svetlana Aleksijevitj
Bön för Tjernobyl av Svetlana Aleksijevitj

Hur gör du med skyddsomslagen? Är du rädd om dem eller rädd om boken? 😉


Kommentarer

11 svar till ”Omslagspapper runt inbundna böcker…”

 1. […] Omslagspapper runt inbundna böcker… (ja, på riktigt, jag har skrivit ett sådant inlägg! ? ). […]

 2. Jag tar också av omslaget, men mest för att jag tycker boken glider omkring på ett irriterande sätt om man har det kvar under läsningen.

  1. Ja, det är också irriterande! Dessutom går pappret lätt sönder just när det händer..

 3. Jag är både rädd om boken och omslaget, men kanske mer om omslaget. Tar gärna av det när jag läser.

  1. Jag är också rädd om båda. 🙂 Fast tyvärr råkar en och annan bok ut för någon liten olycka eller klämskada.. 😮 Sådant som händer när man alltid har med sig en bok vartän man går. 😉

 4. Profilbild för Andreas
  Andreas

  Mina omslagspapper ligger alltid kvar i hyllan medan jag läser boken. Paradoxalt nog är jag betydligt mer försiktig och varsam med omslagspappret än boken.

  1. Går boken sönder så kan man dölja det lite snyggt med omslagspappret sedan.. 😉

  1. Kul att du hittade omslag till dina böcker på loppis! 😀 Fantastiskt att de på så sätt blev kompletta! 😀

 5. så fult när folk förr slängde omslagen för att alla böcker skulle se likadana ut… Ska man sälja gamla böcker så är de med omslag mycket värdefullare. Var rädd om de fina omslagspappren.

  1. Åh, vilken knasig grej! Visste inte att det var så man brukade göra förr i tiden, men när du säger det så förstår jag plötsligt varför min mammas alla gamla böcker saknar omslagspapper! Tråkigt tycker jag! Jag är rädd om mina papper (och böcker). 🙂

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.