I Stockholm

Att läsa är att resa och jag vill inte resa till Stockholm

Just nu läser jag ungdomsromanen Tio över ett som utspelar sig i Kiruna och som följer Maja, en ung tjej som oroar sig över flytten/rivningen av staden och som drabbas av panikångest som en konsekvens av detta. Det är en fantastiskt fin bok, tycker jag! Jag kommer att blogga mer om den sedan, när den är utläst.

Tio över ett av Ann-Helén Laestadius
Tio över ett av Ann-Helén Laestadius

Det jag tänkte blogga om idag är faktumet att det här är en bok som utspelar sig i Kiruna och att det sannerligen inte är speciellt många böcker som gör det. Nu kanske det inte nödvändigtvis måste finnas så många böcker som utspelar sig just där, men visst finns det någonting väldigt viktigt, bra och intressant med böcker som berättar någonting om platser i Sverige (och världen) där inte alla redan har varit? Till skillnad då mot böcker som utspelar sig i typ… Stockholm? Visst finns det extremt många bra böcker som utspelar sig i huvudstaden, men kanske just därför behövs det väl i någon mening inte ytterligare triljarders med sådana böcker? Väldigt många av oss som bor i Sverige har ju redan varit i Stockholm själva. Om vi dessutom hör till de som prenumererar på någon av de stora, Stockholmsbaserade morgontidningarna, lyssnar på podcasts och följer (livsstils)bloggar så är det troligt att vi redan har gjort oss en bild av hur Stockholm ser ut, vad den har för puls, hur kulturen är där och vad som rör sig i tankarna hos de (medie)personligheter som råkar bo där. Vad finns det för mer att säga?

I Stockholm
Att besöka Stockholm behöver inte vara så dumt. Såhär glad (och bländad av solen) var jag t.ex. i somras när jag & min sambo var på väg till Fotografiska.

För inte så länge sedan lyssnade jag på Björnstad av Fredrik Backman. Det är alltså en bok som utspelar sig i en fiktiv småstad där hockeykulturen är stark. Trots att den boken i och för sig utspelar sig i en hitte-på-stad så tyckte jag ändå att den gav mig mer som samhällsskildring än vad Stockholmsskildringar gör nu för tiden. Jag är mätt på Stockholm. Proppmätt. Jag vill läsa mer om hur livet ser ut på andra ställen, vad som är viktigt på andra orter, vilken kultur och puls som finns på andra platser.

Tio över ett är en fantastiskt bra bok, bland annat för att den verkligen ger en inblick i vilka stora frågor som engagerar invånarna i Kiruna och eftersom att författaren verkligen lyckas beskriva hur staden ser ut och hur det känns att vandra runt på gatorna där. Jag vill läsa mer sådant här! Jag vill läsa fler böcker där städer och platser spelar en viktig roll och där den där staden/platsen inte råkar vara t.ex. Stockholm. Har du några tips?!


Kommentarer

7 svar till ”Att läsa är att resa och jag vill inte resa till Stockholm”

 1. […] har redan skrivit att jag är mätt på berättelser från Stockholm. Visst finns det några pärlor som utspelar sig på mindre orter (fiktiva eller verkliga), men de […]

 2. Profilbild för Felicia Dahlqvist
  Felicia Dahlqvist

  Åh vad intressant, och svårt att komma på böcker som inte utspelar sig i Stockholm. Det känns som att deckargenren nästan är bäst på att lyfta fram andra samhällen, t.ex. Gotland, Fjällbacka, Ystad.

  1. Intressant att du säger det! Det ligger verkligen något i att deckare är bra på att lyfta fram andra platser. Undrar varför just deckaren är så bra på detta?!

 3. Håller med dig. Det är fasligt mycket Stockholm! Faktiskt så mycket att jag knappt kan kom på någon bok som inte utspelar sig där. Vi har förstås Kallentofts serie om Linköpingspolisen Malin Fors där själva staden får ta oväntat mycket plats. En annan är Eija Hetekivi Olssons böcker om Miira som kommer från det som brukar beskrivas som utsatta områden i Göteborg. Bra böcker! Lars Petterssons böcker tar oss med till Sapmi och Kautokeino. Annorlunda spänningslitteratur med ett tempo som är oväntat lågt med ändå funkar det.

  1. Visst är det svårt att komma på böcker som utspelar sig någon annanstans än i Stockholm! Det är Stockholm eller helt odefinierade platser som gäller.. Tydligen! Tack så mycket för boktipsen! Jag har faktiskt inte läst någon av böckerna som du räknar upp, men Eija Hetekivi Olsson är en av de som jag har varit nyfiken på länge. 🙂

 4. Har du läst Elin Olofsson? Jag älskade alla hennes böcker men kanske är Gånglåt den bästa. De flesta utspelar sig i det fiktiva Gärningsberg (vilket du ju vet om du har läst såklart men iaf ) men skulle kunna vara vilken liten ort i Jämtland som helst egentligen, tror jag.

  Vägen till Bålberget och Norrlands svårmod av Therese Söderlind!

  Åh, och Cirkeln- trilogin såklart. Också en fiktiv bruksort, men likväl en fantastisk småstadsskildring.

  Har du läst Umeåskildringen av Annica Wennström? Svart kvark. Jag tyckte inte lika mycket om den som om hennes Lappskatteland men likväl läsvärd.

  1. Bra tips!! Tack!

   Jag älskar Engelsforstrilogin! Trots att den utspelar sig i en fiktiv stad (och är fantasy..) så är den verkligen igenkännbar för mig som vuxit upp på en mindre ort.

   Vägen till Bålberget har jag också läst och den tyckte jag om! Bra att du påminner mig om att läsa mer av Söderlind. 🙂 Ingen av de andra böckerna du räknar upp har jag läst (eller ens hört talas om 😮 ) , så de åker rätt in på min ”att läsa”-lista. 🙂

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.