Fler böcker som skrivs direkt för ljudboksformatet är att vänta. Känner mig mossig!

Jag är väl en riktig tant ändå! I höstas skrev jag ett gnälligt inlägg om hur obegripligt jag tyckte det var att ljudboksappen Storytel satsar på böcker som görs direkt för ljudboksformatet. Nu har visst Bonniers hakat på tåget och startat ett nytt digitalt förlag, Bonnier Bookery, som riktar in sig på just detta. Man kan väl kanske säga att Storytel var först på bollen och nu är det nog precis det här vi kommer att få se mer av, åtminstone hos förlagen med muskler.

I en intervju i DN står det t.ex. att läsa:

”Vi ser att det som växer just nu i bokbranschen, och även filmbranschen, är serier. Allt fler söker sig till digitalt ljud och vi tror även att e-böckerna, som inte riktigt tagit fart än, kommer att växa i Sverige. Att vara med och utveckla berättelserna för just dessa format känns därför superintressant, säger Susanna Romanus förläggare på Bonnier Bookery.”

Serier alltså. Nu ska vi klämma serier, fast böcker, och lyssna på långa, låånga, lååånga berättelser. Det lyfts fram att episka berättelser och spänning är det som man ser framför sig.

Miniatyrmakaren av Jessie Burton
Miniatyrmakaren av Jessie Burton

Jag känner mig mossig, men för mig är det alltså på det viset att jag lyssnar på grejer väldigt ofta. Förra året så lyssnade jag t.ex. på musik i dryga 50 000 minuter, d.v.s. ca 35 dygn, enligt Spotify. Därutöver så lyssnar jag på massor av podcasts/radio och, såklart, på ljudböcker. Jag har något i lurarna mest hela tiden: när jag lagar mat, när jag städar, när jag springer (jag springer var och varannan dag) och rätt ofta när jag jobbar (om arbetsuppgiften medger det). Men för mig är det boken först och formatet sedan som gäller. Jag har alltid något podcastavsnitt jag kan tänka mig att ha på lite i bakgrunden när det inte är så noga att hinna uppfatta allt som sägs och jag har alltid en spellista med musik för varje tillfälle. Jag måste alltså inte ha de där specialanpassade ljudboksböckerna som är skrivna direkt för ljudboksformatet och som är mer ”direkt” och inte behöver så mycket koncentration. Och jag behöver inte fylla ut lyssningarna med långa, låånga, lååånga berättelser eftersom att jag har så mycket att lyssna på ändå…

Det är till och med så att jag de gånger jag faktiskt lyssnar på ljudbok har sett till att jag verkligen kan ta till mig boken.

Jag förstår att både Storytel och Bonnier bookery (och alla kommande förlag som som kommer att satsa på samma sak) vill få ut material som passar bra för lastbilschauffören som vill ha något att lyssna på under långa körningar, för den som vill lyssna på något som är enkelt att fokusera på medan hen springer och för alla andra som har tid att fylla ut med långa och ljudboksanpassade berättelser.

För mig känns det heeelt överflödigt.

Hur känner du kring böcker som skrivs direkt för ljudboksformatet? En bra grej? Eller är du lika trist som jag och vill helst lyssna på just böcker när du lyssnar på ljudböcker? 😮


Kommentarer

3 svar till ”Fler böcker som skrivs direkt för ljudboksformatet är att vänta. Känner mig mossig!”

 1. Profilbild för Felicia
  Felicia

  Jag är nybörjare när det gäller ljudböcker, och det jag kan irritera mig på är hur odynamiskt det är att lyssna. När jag läser själv kanske jag skummar visa partier, vissa sidor bara flyger förbi för att det är så spännande osv. Men det kanske är en vanesak? På det sättet kan jag tänka mig att det kan vara bra med böcker som är direkt anpassade för ljudboksformat. Men jag vill inte lyssna på långa följetonger av någon okänd författare bara för att ha något att lyssna på. I så fall vill jag ha ljudboksromaner av bra författare.

  1. Jag tror inte att det är en vanesak. 😮 Jag tror tvärtom att man liksom får ta att läsningen inte blir densamma som när man läser själv. De böcker jag verkligen vill läsa och verkligen nörda ner mig språket, rytmen o.s.v. skulle jag inte lyssna på.

   Det var precis det där med att lyssna på något ”bara för att” som jag ville formulera i mitt inlägg, men du fick fram det mycket tydligare. Hehe. Jag har verkligen jättemycket att lyssna på och behöver inte ”bara för att”-berättelser. Vi får väl hoppas att de här satsningar även leder till att det kommer ut högkvalitativa romaner som passar som ljudbok. Det är dock ingenting sådant jag har hört att någon har lyft fram: det verkar bara vara deckare och ”episka” berättelser på gång.. Inget av det faller mig i smaken, känner jag..

   1. Profilbild för Felicia
    Felicia

    Intressant! Jag ska tänka på det i fortsättningen när jag väljer ljudböcker.
    Nej, samma här. Problemet är inte att man har för lite att lyssna på direkt 😉

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Upptäck mer från Bokblomma

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.