Storytel originals får mig att längta efter en ljudbokstjänst för min målgrupp

Jag ber om ursäkt på förhand för det här inlägget. Människor är olika och det någon tycker är underhållande, intressant eller allmänt kul att fördriva tiden med kan någon annan tycka är helt obegripligt. Själv började jag nästan rysa när jag fick ett nyhetsbrev om Storytels satsning ”Storytel Originals” och deras nya bok Tick tack, som ingår i konceptet. Tillägg: nyhetsbrevet kom alltså från författaren själv och inte förlaget. Observera att jag inte har lyssnat på boken; det är mycket möjligt att den är helt bländande, men det har jag ingen lust att undersöka efter att ha läst första stycket i nyhetsbrevet:

”Storytel Originals har börjat med ett nytt format där man som författare skriver direkt för just ljudbok. Tänk dig ett mellanting mellan traditionell bok och en film. Högre tempo, mindre lullull som transportsträckor, beskrivningar, detaljer och så vidare. Ren underhållning med andra ord.”

Alltså! Vadå mellanting mellan en traditionell bok och en film? Jag älskar långsamma draman och intelligenta komedier, däremot får jag inte ut någonting av pajiga actionfilmer med biljakter. Jag vill inte tänka på film som något som har högt tempo och som saknar ”lullull” och detaljer (många gånger är det sidospåren som är det viktigaste i en film, om ni frågar mig). Jag skulle helst inte titta på en ”fartfylld” film utan detaljer och nyanser. Och en bok som saknar allt detta? Märk upp samtliga sådana böcker så att jag kan undvika dem!

Jag kommer förmodligen aldrig att lyssna på Storytel originals efter att ha läst detta nyhetsbrev. Faktiskt, på riktigt, så kan jag inte tänka mig att förlora en sekund på att lyssna på ett hafsverk som har komponerats ihop i syfte att underhålla utan att ge några detaljer eller intressanta lager. I ett enda stycke sammanfattar nyhetsbrevet allt som för mig kännetecknar usla böcker.

Och namnet sedan… Inspirerat av Netflix Originals? Förmodligen! Det är bara det att en ljudbok inte är en tv-serie. Storytel vill enligt nyhetsbrevet införa ord som ”avsnitt” och ”säsong” för ljudböcker, men själv frågar jag efter innehållet. Vill man lyssna på avsnitt och säsonger kan man med fördel lyssna på en podcast eller titta på en tv-serie. Vad fyller det för funktion för fristående böcker? Det enda som skiljer ”Storytel Originals” från vanliga ljudböcker är vad jag kan förstå att den förstnämnda har en medvetet låg kvalitet (?!?!).

Jag må vara konservativ, men när jag läser e-böcker och lyssnar på ljudböcker i min telefon eller surfplatta så är jag ute efter litteratur. I det ingår alla möjliga genres, naturligtvis, men knappast lågkvalitetsdeckare. Vem riktar sig Storytel till nu för tiden? Netflixanvändare som har klickat fel och råkat signa upp sig för ett ljudboksabonnemang?!

Jag är överlag trött på att den här typen av tjänster så ofta riktar sig till en annan målgrupp än den jag själv tillhör. Själv använder jag Storytelägda Mofibo sedan en tid tillbaka och det första man möts av på deras förstasida i appen är typ en topplista full av deckare. Alltid dessa deckare! Samma slags böcker lyfts allt för ofta fram av samtliga sådana här tjänster… Alltid samma sak: feta bilder på tråkiga bestsellers och dussindeckare fläks upp för att fånga intresset. Men jag tappar ju intresset.

Så: mitt tips till den som faktiskt vill gå åt ett annat håll i den här djungeln av tjänster för digitala böcker är: skit i deckaren! Särskilt lågkvalitetsdeckaren, dussindeckaren. Sverige är fullt av kulturtanter (i alla åldrar och av alla kön) som, likt jag själv, hellre läser författare i stil med Chimamanda Ngozi Adichie, Joyce Carol Oates, Kerstin Ekman, Jonas Hassen Khemiri… Lyft fram och förpacka kvalitetslitteratur på ett snyggt sätt och gör det lätt att hitta bra böcker! Bygg en app som är det Boktipset aldrig blev: ett Goodreads på svenska, en levande sida där man kan diskutera böcker, lista böcker, få estimerade betyg på böcker, visa upp vilka böcker man läser. Det är något jag skulle vilja ha. Det eller en ljudbokstjänst med pressat pris. Men jag vill inte betala 170 kr/mån som delvis går till att finansiera producerandet av medvetet kass litteratur. Det gör jag faktiskt inte.


Kommentarer

10 svar till ”Storytel originals får mig att längta efter en ljudbokstjänst för min målgrupp”

 1. […] är väl en riktig tant ändå! I höstas skrev jag ett gnälligt inlägg om hur obegripligt jag tyckte det var att ljudboksappen Storytel satsar på böcker som görs direkt för ljudboksformatet. Nu har visst […]

 2. Profilbild för
  Anonym

  Hej Linnea!

  Jag förstår vad du menar men vill ändå tipsa dig om två ljudboksserier som jag tror att du skulle gilla, Stockholm Psycho och Maskradstaden. De är båda genomarbetade, har ett högre syfte och är allt annat än lättsmält actiondravel, bara för att visa att det finns pärlor inom alla genrer och att det fortfarande kan vara fantastiskt att få ta del av roligt historieberättande oavsett form/A

  1. Tack för tipsen! Jag har som sagt inte provat att lyssna på någon originals-serie, så det är klart att jag är både orättvis och fördomsfull när det gäller det här.. Men jag är nog lite konservativ och lyssnar nog helst på ”vanliga” böcker istället för specialproducerade berättelser för ljudböcker. Vill jag lyssna på något lättlyssnat så lyssnar jag gärna på podcasts istället. 🙂 När jag har Storytel nästa gång ska jag dock ge de en chans! 🙂

 3. […] ett tag sedan skrev jag ett surigt inlägg om att jag tycker att Storytel originals är en obegriplig satsning. ? Storytel originals är […]

 4. Hej Linnea,

  vill bara påpeka att du läst mitt nyhetsbrev och inte Storytels eget. Och jag vill såklart hävda att det här varken är ett hafsverk eller en deckare. 🙂

  1. Tack för påpekande. Ska förtydliga detta!
   Jag har som sagt inte läst din bok, men litar på ditt ord. 🙂 Jag vill inte kritisera just din Storytel-originalsberättelse, såklart. Jag är tveksam till konceptet i största allmänhet. För mig är det oklart vad man vill få ut; vad de här ”originals”-berättelserna ska ha som inte ”vanliga” böcker har.

 5. Testa Virus. Är ju olika flavors på serierna.

  1. Ja, jag har förstått att det finns annat än deckare. Jag har som sagt var inte vågat testa någon av böckerna ännu. Jag borde såklart göra det innan jag kan uttala mig. Men att ”hasta igenom” en ljudboksproduktion gör mig i alla fall lite misstänksam. Bara att skriva en bok tar i normalfallet mycket lång tid.. Att skriva något under tidspress och sedan spela in det.. ja.. hur bra kan det bli? 😮

 6. Jag lyssnar gärna på lättsammare underhållningslitteratur typ deckare men kan tycka att det är lite synd att de får så mycket utrymme i marknadföringen på bekostnad av andra genrer. Vad gäller Storytel Originals så började jag lyssna på Vargland men gav upp efter knappt två ”avsnitt”. Den var tråkig och ja, kanske att den andades hafsverk. Känner inget sug efter fler Storytel originals.

  1. Jag läser också en hel del underhållningslitteratur, både deckare, romance och feelgood. Men för mig måste det verkligen vara välskrivet också. Det känns så märkligt för mig att ”underhållning” och ”välskriven” så ofta lyfts fram som något slags motpoler. Why?

   Jag har inte Storytel, så jag har inte gett deras satsning någon chans. Lite orättvist av mig att skriva detta inlägg, inser jag.. Men ja. Jag blev inte lockad av deras pressmeddelande. Alls. 😮 Och nu blir jag ännu mindre sugen. Hehe.

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.