Ljudbok och e-bok i mobilen: några funktioner jag saknar

Jag hör till de som gärna lyssnar på ljudböcker eller läser e-böcker i mobilen. Jag har läst med såväl Storytel som Bookbeat, Mofibo och Nextory. Det går att söka fram gamla inlägg där jag har skrivit om mina upplevelser och där jag har försökt mig på att jämföra dem. Det är dock rätt gamla inlägg vid det här laget, så de har hunnit bli lite inaktuella… Nåväl. Trots att det här med ljudboksappar tycks fortsätta att växa och utvecklas så är det ändå några grejer som jag verkligen saknas i mina appar.

Den som stannar, den som går av Elena Ferrante

Vad jag saknar:

  1. Möjlighet att enkelt hoppa mellan kapitel eller avsnitt. Det här brukar inte vara något problem när man läser e-böcker, men så fort man lyssnar på ljudbok så blir det svårare. Det kanske inte alltid är så viktigt att kunna hoppa mellan kapitel i en vanlig roman, men när man läser t.ex. en novellsamling så kan det vara högst relevant att kunna skutta direkt till rätt novell. Det går ej. Det man kan göra är att hoppa framåt ca 15 s i taget och hoppas på att hamna rätt till slut. 😉 Jag har faktiskt påtalat denna brist och har då fått förklarat att det ”helt enkelt inte går”. Och ja, jag förstår att man rent tekniskt inte kan få till det i efterhand när man inte har delat upp ljudböckerna på det sättet under inspelningen, men för mig som ingenjör känns det ändå lite lamt. En gång i tiden lyssnade man på CD och då fanns det spår att hoppa mellan. Skulle det vara omöjligt att lägga in spår idag? Nej, naturligtvis inte. Egentligen.
  2. Mätare som visar hur långt det är kvar till nästa kapitel i e-boken. Jag tycker inte om att behöva stoppa min läsning mitt i ett kapitel, men det enda sättet att ta reda på när nästa kapitel börjar är att bläddra framåt och sedan hoppa tillbaka. Åtminstone är det så det fungerar i Bookbeat-appen, som jag använder. Där finns det en mätare som talar om hur mycket man har läst av hela boken, men det tycker jag är mindre intressant, ärligt talat.
  3. Möjlighet att läsa på läsplatta. Det här är helt utopiskt, jag vet! Men jag drömmer ändå om att faktisk kunna läsa strömmade e-böcker på min läsplatta. Det är ju så mycket skönare att läsa på en sådan än att läsa på mobil eller surfplatta.
  4. Den sociala delen. En uppenbar fördel med att läsa uppkopplat är att också få in sociala medier. Nu menar jag ingen ”dela på Facebook”-knapp, men varför inte någon slags integrering med populära communities som Goodreads (eller Boktipset, som jag själv föredrar)? Eller en egen plattform som ger en social dimension värd namnet? Jag tycker t.ex. att Spotify har fått till det. Nu är det kanske inte så många som använder de sociala funktionerna i Spotify, men jag hör i alla fall till de som tycker att det är kul att ha en liten panel som visar vad andra lyssnar på just nu och att kunna spana in vilka spellistor som mina vänner har satt ihop. Något liknande borde man kunna åstadkomma fast anpassat till böcker.
  5. Den kompletta spelaren. Både Storytel och Bookbeat storsatsar på att producera material som mer och mer börjar likna poddradio. Som exempel producerar Storytel eget ljudboksmaterial i form av dokumentärer. Men varför gå över ån efter vatten egentligen? Jag skulle gärna se att man kunde lyssna på podcasts i ljudboksapparna. Personligen är jag mer sugen på att lyssna på Sveriges radios dokumentärer än att lyssna på ”Storytel Originals” dokumentära serier.
  6. Ett lägre pris. Okej, okej, jag förstår att det kostar att erbjuda strömmad underhållning, men när det gäller ljudboksappar så kan man undra om företagen har träffats och skapat någon slags kartell… Alla tjänster kostar ju liksom 169 spänn i månaden (förutom Nextory, vars vanliga abonnemang kostar 199 kr)! Det är också rätt mycket mer än vad man behöver hosta upp för att lyssna på strömmad musik, strömmade tv-serier eller strömmade filmer.

Det vi förlorade i elden av Mariana Enríquez

 

Vad saknar du i ljudboks- och e-boksapparna?


Kommentarer

8 svar till ”Ljudbok och e-bok i mobilen: några funktioner jag saknar”

  1. Profilbild för Charlotta Waldh
    Charlotta Waldh

    Hej! Jag försöker bestämma mig för vilken ljudboksapp jag ska satsa på och testar ett par olika men det jag saknar stämmer exakt in på dina två första punkter i detta inlägg. Det var ju dock några år sedan du skrev det nu så jag tänkte bara höra om du sett några förändringar till det bättre gällande dessa punkter. Kan du rekommendera någon av apparna som finns just utifrån att kunna hoppa mellan kapitel och kunna se hur långt det är kvar på innevarande kapitel?

    Vänligen,

    Lotta

    1. Jag har faktiskt dålig koll just nu eftersom jag inte har någon ljudboksapp längre. Hoppas någon av mina läsare kan hjälpa!

  2. Profilbild för Therese
    Therese

    Kunna casta ljudböcker… nu fungerar det bara via bluetooth

    1. Att skicka ljudböckerna till en tv med Chromecast? Synd att det inte funkar. Jag har ingen Chromecast själv, så jag har aldrig testat det där..

  3. Jag har bara testar Storytel, gillar det absolut, men saknar att kunna sorteramin bokhylla i underkategorier..

    1. Aha. Jag har inte haft Storytel på länge. Vad är bokhyllan för funktion? Är det där de påbörjade böckerna samlas? Jag brukar bara ha 2 böcker på gång samtidigt, så jag har personligen inget behov av underkategorier, men det låter ju annars som en fiffig grej som de borde kunna införa enkelt!

  4. Jag lyssnar ju inte speciellt mycket på ljudböcker, det är väldigt sällan som jag gör något där det skulle passa liksom, men jag provade Storytel i två veckor i vintras när jag kunde lyssna på jobbet 🙂 Med bara två veckors erfarenhet så kan jag ju inte bidra med så mycket, men jag blev varje dag irriterad på att jag inte visste hur mycket det var kvar på kapitlet. Oerhört störande.

    Förmodligen kommer jag att prova BookBeat nu i två veckor, förhoppningsvis kommer det att funka att lyssna på ljudbok, men jag hade föredragit om jag hade kunnat läsa på min läsplatta. Jag är ganska säker på att jag hade övervägt någon av de här tjänsterna om man hade kunnat göra det.

    1. Det är fint att man kan testa gratis några veckor i alla fall. Lyssnar man inte så mycket så tjänar man ju annars på att köpa böckerna (låna kan man ju också göra, såklart). Jag hörde att det tydligen går att hoppa mellan avsnitt och se hur mycket man har kvar av avsnitten i iBooks (iPhone), så det kan verkar ju finnas en del användarvänliga fördelar med att köpa också.

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Upptäck mer från Bokblomma

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.