Bild från när isen lagt sig, men innan snötäcket la sig

Böcker i december

Så blev det december. Även om jag ser i kalendern att november bjöd på väldigt många roliga grejer så går den här månaden ändå inte till historien som den bästa under 2017. Jag har under månaden hälsat på mina föräldrar i Uppland, haft besök från vänner från olika hörn i landet, haft julfest, gått på konsert med Henrik Berggren, sett en del andra föreställningar och utställningar, haft traditionsenligt pepparkaksbak och säkert gjort en massa annat kul. Men november har också varit månaden då jag har varit förkyld i två omgångar och då cykeln har varit på verkstad i flera veckor (uppdelat på två tillfällen). Sedan hände det en annan grej som tog extremt mycket energi. Men, men. Nu vänder vi blad! 😉 Min cykel är hemma, jag är inte längre däckad i förkylning och idag far jag norrut och hälsar på en kompis, som alldeles snart fyller 30, och hennes lilla son, som inte ens är 2 månader gammal och som jag inte har hunnit träffa ännu. Så kul! Sedan kommer december att rulla på med dans, julfester och så småningom jul. Det här blir bra! Kanske ska jag läsa ut någon bok också? I november lyssnade jag på två ljudböcker, men slutförde inte en endaste pappers- eller e-bok. Det hanns inte med, helt enkelt.

Bild från när isen lagt sig, men innan snötäcket la sig
Bild från när isen lagt sig, men innan snötäcket la sig

Bokmässigt är ju november en spännande månad, då årets Augustpristagare avslöjas. Som alla säkert redan har snappat upp så vann Johannes Anyuru skönlitteraturklassen med sin dystopiska roman De kommer att drunkna i sina mödrars tårar. December, däremot, är ingen månad då det sker prisregn över böcker. Det är i och för sig utdelning av Nobelpriset, men i övrigt är väl största fokus, för både förlag och bokhandlare, att sälja böcker inför julen. En del förlag har lyckats smyga in potentiella bestsellers i utgivningen. Trots att jag dammsugit kataloger för att ta reda på vilka spännande böcker som kommer ut under vintern så hade jag lyckats missa att Martina Haags nya, Livet går så fort. Och så långsamt., har släppts lagom till jul. Den är alltså redan ute i handeln. Detsamma gäller Fredrik Backmans senaste, Ditt livs affär, som av allt att döma aspirerar till att bli en modern Sagan om Karl Bertil Jonssons julafton (det gillar jag!). En bok som faktiskt kom redan i oktober, men som jag också tycker kan nämnas i det här inlägget är bilderboken Räven och tomten, illustrerad av Eva Eriksson. Det är en Astrid Lindgren-berättelse som inte har varit utgiven på svenska förut. Kul överraskning!

Räven och tomten av Astrid Lindgren och Eva Eriksson
Räven och tomten av Astrid Lindgren och Eva Eriksson

Tänkte jag läsa något i december då? Jo, det kan ni lita på! I december ska jag plöja biblioteksböcker som har samlats på hög. Däribland Århundradets kärlekssaga av Märta Tikkanen och diktsamlingen Naturbarn av Eva-Stina Byggmästar. Ja, och sedan ska jag väl läsa ut alla böcker som jag påbörjat i november också…

Århundradets kärlekssaga av Märta Tikkanen och Naturbarn av Eva-Stina Byggmästar
Århundradets kärlekssaga av Märta Tikkanen och Naturbarn av Eva-Stina Byggmästar

Vad läser du i december?


Kommentarer

4 svar till ”Böcker i december”

  1. Jag hann inte heller läsa något i december, mer än två diktsamlingar (dock i jobb) 🙁

    I december hoppas jag hinna med ”Begravd jätte” av Ishiguro, ”Det förlorade barnet” av Ferrante och ”A Christmas Carol” av Dickens. Härliga böcker du ska läsa!

    1. Åh, vad är det med november? Vi verkar ju vara en del som inte direkt har hunnit läsa några böcker. Hoppas att december blir mer vilsam. 🙂

      Vad kul att du ska läsa Ishiguro. Jag tänkte läsa Never le me go snart. 🙂 Det blir min första Ishiguro.

  2. Jag hoppas få tid, ork och lust till att beta av några rec.ex nu under december. November var en riktigt dålig läsmånad för mig med, så december kan nästan bara bli bättre. 🙂 Men, allra mest ser jag fram emot att få vara ledig över jul- och nyår och vila upp mig. Behövs efter en höst som varit rörig jobbmässigt och därtill med lite annat som tagit energi.

    1. Ja, vila! Det kan nog både du och jag och många behöva. Så skönt att det snart är jul! Hoppas din jobbsituation har ordnat upp sig. 🙂 Det är svårt att få tid för läsning när det är mycket annat som tar tid och energi..

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.