Antal lästa böcker 2017 (olika format)

Lässtatistiken 2017: summering av årets läsning

Här kommer sista delen i mina inlägg där jag summerar 2017. 🙂 Idag blir det ett inlägg med lässtatistik för 2017: förra årets läsning i siffror.

2017 läste jag 68 böcker, inklusive en och annan liten novell, poesisamling och annat, som i ärlighetens namn kanske inte tar så lång tid att ta sig igenom.

Antal lästa böcker 2017 (olika format)
Antal lästa böcker 2017 (olika format)

Lästakten varierade, kan man väl säga. Jag höll ett entusiastiskt tempo i början av året och under sommaren, men under hösten tappade jag verkligen fart. Jag hade mycket annat på gång under hösten och hade inte riktigt tid eller ro att sitta och läsa. Dessutom lyckades jag få till en rejäl hög med påbörjade böcker och det kan verkligen göra mig oinspirerad. Jag försöker att läsa en (pappers)bok i taget, men ibland kommer bokcirkelböcker och biblioteksböcker emellan och plötsligt har jag typ 5 böcker på nattduksbordet?!

Nåja. Medan pappersböckerna kan bli liggandes så är min ljudbokskonsumtion desto mer stabil. Ljudböcker är också något jag lyssnar på medan jag gör annat, så de är inte lika tidskrävande egentligen och påverkas inte så mycket av allt annat runt omkring. E-böcker är däremot något jag har blivit dålig på den senaste tiden. Tidigare har jag alltid en e-bok på gång i mobilen, men sedan en tid tillbaka läser jag morgontidningen i telefonen och då blir det e-böckerna som får stå tillbaka.

Under 2017 har jag som vanligt läst en hel del hyfsat nya böcker (böcker utgivna -17 har jag framför allt lyssnat på eller läst i mobilen), men jag har också läst förvånansvärt många äldre böcker, ser jag nu. Kul grej! Klassiker är ju faktiskt klassiker av en orsak, visst?

Utgivningsår för böcker lästa 2017
Utgivningsår för böcker lästa 2017

Korta böcker är min grej, som ni kanske vet om ni har följt mig ett tag. 🙂 En riktig koloss har jag dock läst i år: Middlesex, som är på 600+ sidor. Och den var SÅ bra! 🙂

Antal sidor för böcker utlästa 2017
Antal sidor för böcker lästa 2017

Bland ursprungsländerna tycker jag att det är lite extra kul att jag har prickat in två nya länder. Det låter sjukt med ”nya länder”, inser jag. Det är såklart ingenting nytt med vare sig de här länderna eller deras litteratur, men 2017 var i alla fall första året för mig då jag läste något från Argentina eller Belarus (Vitryssland).

Urspungsländer för böcker lästa 2017
Urspungsländer för böcker lästa 2017
Ursprungsländer för böcker lästa 2017 (förutom Sverige)
Ursprungsländer för böcker lästa 2017 (förutom Sverige)

Kvinnor läser, kvinnor skriver. Tydligen läste jag inte så många män i år. Så kan det gå!

Könsfördelningar för författarna till de lästa böckerna 2017
Könsfördelning bland de lästa författarna  2017

Läste jag något bra då? Ja, det får man väl säga, men jag har tyvärr läst en riktigt usel bok också. Varför gör man ens sådant? Jag har inget bra svar på det, men ibland har man dragit det så långt att det är för sent att backa… 😉 Dessutom: har man läst lite för långt så kan det också kännas roligt, på något sjukt sätt, att få såga boken på bloggen sedan (förlåt!). 😮

Betygsfördelning för de lästa böckerna 2017
Betygsfördelning för de lästa böckerna 2017

Det var det! Om ni vill ha en snabb summering av vad böckerna 2017 handlade om så kommer det ett ordmoln här:

Ordmoln 2017

PS: En vanlig fråga jag får är hur jag gör de här inläggen. Jag använder helt enkelt Excel. Jag fyller i löpande vilka böcker jag läser och eftersom jag gillar att föra statistik över grejer så är det ingenting jobbigt, utan enbart något kul. Det är enkelt att göra diagram när man redan har alla siffror i tabeller. 🙂


Kommentarer

4 svar till ”Lässtatistiken 2017: summering av årets läsning”

  1. Jag gillar verkligen dina diagram 🙂 Och nu blev jag lite inspirerad att lägga till en punkt på min egen statistik; hur sidfördelningen ser ut. Jag har ju bara ett genomsnitt där.

    1. Tack! 🙂 Jag tyckte det var ärligt att lägga till sidfördelningen. 😉 Det låter så mycket (för mig) att ha läst närmare 70 böcker. Men en novell kan ju gå ganska snabbt att läsa ut.. 😉

  2. Dina sammanfattningar är alltid så snygga! Nästa så jag som aldrig lärt mig Excel blir inspirerad till att börja! Bokmässigt håller jag helt med om Middlesex – sjukt bra roman!

    1. Vad roligt att du gillade min sammanfattning. Excel är väl egentligen inte det roligaste man kan hålla på med. Hehe. Men jag använder det en del i jobbet, så det kommer lite av sig självt när jag gör de här figurerna också.. 🙂

      Middlesex var verkligen en överraskande bra bok. Det är inte givet att jag fastnar för sådana tjocka böcker. 🙂

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.