Vad som hände på bloggen 2018

Året närmar sig sitt slut och min vana trogen tänkte jag avsluta blogg-året (och påbörja 2019) med en serie inlägg med årsbästa och summeringar. Först ut blir det här inlägget, där jag tänkte passa på att lyfta fram mina mest lästa och uppskattade inlägg från året.

I år har jag haft nästan 46 000 besökare. Den 4:e mars vet jag inte riktigt vad som hände, men då hade jag en besökstopp med över 750 besökare, men annars har jag ett rätt jämnt besöksantal med ca 130 besökare per dag. De flesta föredrar att titta in på bloggen på en måndag eller tisdag och att göra det någon gång mellan klockan 20 och 22. De flesta läser bloggen från sin mobil och de allra, allra flesta går direkt till startsidan och läser mina senaste blogginlägg, men en hel del letar sig till inlägg från arkivet. Här är de mest besökta sidorna:

 • Mina 5 bästa bokcirkelböcker. Det här 2,5 år gamla inlägget om några bokcirkelfavoriter har lockat tusentals läsare i år och är den mest besökta sidan (förutom startsidan). Jag gillar att många letar inspiration till sina bokcirklar. Att läsa kan vara en ganska ensam syssla, så det är verkligen roligt att dra ihop en bokcirkel och att också göra upplevelsen till något socialt.
 • 6 favorituppläsare. Idag är det många som enbart läser med öronen, så att säga, och jag är själv en storkonsument av ljudböcker, så det är inte speciellt förvånande att det här över 3 år gamla inlägget fortfarande får en massa besökare.
 • 8 riktigt bra biografier. Det här är också ett äldre inlägg, som fortfarande får många besökare. Varför inte? Biografier är inte dumt!
 • Bookbeat vs. Storytel och Mofibo och Test av Nextory (och jämförelse med Storytel, Bookbeat och Mofibo). Jag har en serie riktigt gamla, och nu för tiden inaktuella, inlägg om ljudboksappar. I år har det mattats av något, men de här inläggen har funnits på min ”besökstopplista” i många år nu. Jag har haft planer på att uppdatera dem, men jag har inte orkat/haft tid/kommit till skott och idag har jag ju inte ens någon ljudboksapp… Hur som helst: de här tjänsterna är här för att stanna och de är förvillande lika, så nog förstår jag att folk googlar loss för att försöka förstå vilken tjänst de ska välja… Mitt tips är: utnyttja de gratis provveckorna och testa alla tjänster. Det är framför allt utbudet som är skillnaden.
 • 5 riktigt bra romaner om Andra världskriget. Det här inlägget har något år på nacken, men det känns kul att folk hittar dit. Det finns fantastiskt många bra böcker om just Andra världskriget. Här borde jag följa upp med ett nytt inlägg, för jag har läst en hel del i den här ”genren” i år, så jag har en del nytt att komplettera med.
 • Grabben i graven bredvid. En av två böcker som finns på årets topplista! Det här är också en bok som brukar återkomma år efter år på min besökstopp. Jag tror att det är en vanlig bok att läsa i skolan (kanske SFI?). Någonting är det… Inlägget är förresten fantastiskt gammalt: det kom ut på bloggen i sin första version 2003.
 • 10 anledningar att läsa pappersböcker. Jag undrar SÅ varför just det här inlägget brukar finnas på min besökstopplista? Kanske finns det många där ute som krampaktigt håller kvar vid pappersboken och försöker att hitta fler som tar avstånd e-böcker och ljudböcker… 😉 (fast jag läser förstås alla tre varianter).
 • Fyra Astrid Lindgren-noveller från Novellix: I skymningslandet, Märit, Prinsessan som inte ville leka, Tu tu tu! Fyra fina noveller! Kul att många hittar det här inlägget, som jag skrev förra året, för det är verkligen bra böcker.

Jag får bläddra neråt på topplistan en bit för att hitta ett inlägg från året… På plats 13 hittas i alla fall Nybörjarpoesi: bra dikter att börja med för den som vill läsa mer poesi. Det gör mig glad! Jag börjar bli allt mer förtjust i poesi och det känns kul om jag kan inspirera någon mer till att våga sig på det här formatet, som för många kan kännas lite ”svårt”. Dessutom dyker det upp jättebra tips i kommentarsfältet till det här inlägget! Nu för tiden sker diskussioner på sociala medier och det är inte så vanligt att folk tar sig tid att ge kommentarer under inlägg, men det inlägg som har fått flesta kommentarer är också inlägget om Nybörjarpoesi. Skoj!

Ja, det var året med bloggen! Jag har bloggat sedan jag var barn (när ordet blogg inte ens fanns), mycket för att jag tidigt blev intresserad av webbprogrammering (något jag för övrigt inte är speciellt duktig på idag). Jag kan knappt tänka mig hur det skulle vara att inte ha en blogg att pyssla med. Jag antar att jag har ett visst behov av att vara lite kreativ och att ha någonstans att skriva och då är bloggen den perfekta platsen. Hade jag inte bloggat hade jag kanske skrivit texter för byrålådan och/eller ägnat mig mer åt foto, men nu har jag bloggen och den ger mig lite av varje, samtidigt som jag genom den har skaffat mig en massa bekanta som är minst lika nördigt intresserade av böcker som jag själv. Fantastiskt! Bloggandet lär med andra ord fortsätta även 2019 och jag hoppas såklart att ni fortsätter att titta in här ibland, för allt blir såklart lite roligare när någon läser och kommenterar. <3

(Jag är ju inte på något sätt en influencer och mina besöktsantal är på många sätt blygsamma, men hallå! 46 000! Jag kan knappt förstå att så måna har varit här och läst! <3).


Kommentarer

6 svar till ”Vad som hände på bloggen 2018”

 1. Profilbild för Åsa m r
  Åsa m r

  Skönt att du tänker fortsätta. Jag kikar in nästan varje dag.
  Jag läser både pappers- och e-böcker, men har liksom inte kommit till skott med ljudböcker.
  E-böcker läser jag på platta, och jag både lånar och köper. Jag har precis läst ”Bögtjejen” av Aleksa Lundberg på plattan. Kanske inte ett litterärt storverk, men ger mycket i det mänskliga. Man lever sig in i detta att vara i fel kropp, på det viset en stor läsupplevelse.
  GOTT NYTT ÅR till dig Linnéa!

  1. Åh, tack för att du tittar in här och läser och kommenterar! 🙂 🙂
   Jag hade svårt för ljudböcker till en början, men jag tror att det är en vanesak. Det är nog också en fråga om vad det är för bok man lyssnar på. Det får inte böcker som kräver mycket eftertanke och full koncentration eller böcker med för mycket hopp i tid och rum, för det tycker jag blir för rörigt.
   Tack för tipset om Bögtjejen, nu blev jag nyfiken på att läsa den!
   Gott nytt år! 🙂

 2. Grattis till de 46000! Jag är en av dina trogna läsare, även om jag nog rätt sällan kikar in på just mån – tis. 🙂
  För min del är det pappers- eller ljudböcker som gäller. E-böcker funkar inte alls. Kan inte koncentrera mig.

  1. Tack!! Och tack för att du tittar in här och läser. 🙂

   Jag föredrar pappersböcker, men ljudböcker fyller ju sin funktion i de stunder när man hur som helst inte kan bläddra i en bok. För mig känns e-boken mestadels som en nödlösning, t.ex. brukar jag ofta ha någon e-bok i mobilen så att jag kan läsa när jag får lite dötid. Sedan läser jag på min e-bokläsare ibland och det känns helt okej. Den är ju praktisk att ha med på resa t.ex. 🙂 Men det är såklart skönare med pappersbok ändå. Det ger mer känsla när man bläddrar i en bok och får en bild av hur långt man har kvar och sådana saker som e-boken inte riktigt kan ge på samma sätt.

 3. jag tillhör väl de krampaktiga, beror på att allt finns inte som ljudbok

  1. Nej, det är klart att utbudet inte är detsamma, men det ena behöver ju inte utesluta det andra. Jag lyssnar gärna på ljudbok, de som finns, och annars läser jag pappers- eller e-böcker. 🙂

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Upptäck mer från Bokblomma

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.