Berättelse om ett äktenskap av Geir Gulliksen

Bokrea: mina tips

Den 26/2 börjar årets bokrea. Nu för tiden, när folk helst lyssnar på ljudböcker och när billiga böcker går att köpa året om i nätbokhandeln, har rean kanske spelat ut sin roll, men jag hör i alla fall till de som fortfarande tycker att det är mysigt och kul med bokrea. En anledning till detta är kanske att det egentligen är den enda gången på året då jag faktiskt besöker en bokhandel för att köpa böcker till mig själv. Ja, så är det faktiskt. Visst handlar jag en del presenter och julklappar och en och annan kontorsvara, men just böcker brukar jag sällan köpa över huvud taget och att gå runt och botanisera bland hyllor i en bokaffär, nej, det gör jag sällan. Förutom under bokrean då. Förra året köpte jag Berättelse om ett äktenskap av Geir Gulliksen. Vi får se vad jag hittar för något intressant i år.

Jag har hur som helst bläddrat i några kataloger och tänkte därför tipsa om några favoriter som råkar finnas på rea i år. Se det som boktips eller reatips. 🙂 En del böcker finns eventuellt bara på rea hos vissa bokhandlare och vissa är blygsamt sänkta med några tior, men de flesta böcker som jag listar nedan finns ”överallt” och kostar runt 60 – 90 kronor.

  • Agnes Cecilia – en sällsam historia av Maria Gripe. En av min barndoms favoritböcker! Mystisk, spännande och lagom läskig.
  • Einsteins nya fru och Kunskapens frukt av Liv Strömquist. Vass och rolig satir. Tankeväckande, störande och roliga på samma gång.
  • Livet går så fort. Och så långsamt. av Martina Haag. Smärtsamt och sorgligt om tuff tonårstid, men också en bok med en hel del humor (och 80-talsnostalgi!).
  • Mera vego och Ännu mer vego av Lisa Bjärbo och Sara Ask. Mina mest välanvända kokböcker!
  • Min fantastiska väninna, Hennes nya namn, Den som stannar, den som går, Det förlorade barnet av Elena Ferrante. Underbara böcker om vännerna Lila och Elena och deras uppväxt i Neapels fattigare kvarter.
  • Naturlig skönhet av Nanna Johansson. Knäppt, roligt och feministiskt seriealbum.
  • Naturlära av Lars Lerin. Fantastiskt fin bok, fylld med Lerins mästerliga akvareller.
  • Samlade dikter av Bodil Malmsten. Underbar poesi som går rakt in i hjärtat, skriven av en av mina största favoritförfattare.
  • Vi mot er av Fredrik Backman. Den bästa sortens feelgood (med en viss svärta och mörker också!) om hockeystaden Björnstad och dess brokiga invånare.
  • Återstoden av dagen och Never let me go av nobelpristagaren Kazuo Ishiguro. Två av mina favoriter från förra året. Lågmälda och ändå klaustrofobiska böcker om en butler som efter en lång tjänstgöring innerst inne funderar på om det var värt att offra allt för jobbet (Återstoden av dagen) och om ”speciella” barn som växer upp i ett dystopiskt samhälle och dömda till ett helt annat liv än andra (Never let me go).
  • Ædnan av Linnea Axelsson. Mäktigt diktverk om det samiska folkets historia under 1900-talet och en berättelse om ett par samiska familjers livsöden.

Ja, det var mina tips! Några givna storsäljare är väl annars Leif GW Perssons biografi, Professor Wille Vingmutter, Lars Keplers senaste, Lazarus, och Alex Schulmans hyllade Bränn alla mina brev. Den prisbelönta deckaren Silvervägen av Stina Jackson kommer nog också att gå åt. Lazarus och Bränn alla mina brev kom förresten ut så sent som i oktober, respektive november, så man kan ju undra lite varför de reas ut redan nu? Förmodligen är det väl så enkelt att vissa böcker används som rena lockvaror…

Självklart har jag också spanat in några titlar som jag är extra nyfiken på och är sugen på att köpa. Vi får se vilken av dem det blir! Några förslag? (Grattis till den som orkar läsa hela denna lista… 😉 😮 ) Vi som var föräldralösa av Kazuo Ishiguo, Den otröstade av Kazuo Ishiguro, Till minne av en villkorslös kärlek av Jonas Gardell, Mödrarnas söndag av Graham Swift, Swing time av Zadie Smith, Rich boy av Caroline Ringskog Ferrada-Noli, Lugnet av Tomas Bannerhed. Vända hem av Yaa Gyasi, Finna sig av Agnes Lidbeck, En häst går in på en bar av David Grossman, Sveas son av Lena Andersson, Hjärtat är bara en muskel av Kristoffer Ahlström, Hjärtat stannar sist av Maragaret Atwood, Ditt livs affär av Fredrik Backman, Romanerna om Patrick Melrose (vol 1 och 2) av Edward St Aubyn, Kvinnor och äppelträd av Moa Martinson, Noveller av Katherine Mansfield, Samlade dikter av Karin Boye, Balladen om det sorgsna kaféet av Carson McCullers, Mjölk och honung av Rupi Kaur, Samlade dikter av Pär Lagerkvist, Norra Latin av Sara Bergmark Elfgren.


Kommentarer

7 svar till ”Bokrea: mina tips”

  1. […] lite sorgligt, men en bok förvandlas ju från nyhet till backlist på nolltid nu för tiden. På årets bokrea slumpade man exempelvis iväg böcker som kommit ut så sent som i oktober året innan, böcker som alltså bara var ca 4 månader gamla […]

  2. Tack för tipsen även om jag inte tror att det blir någon handling i år. Möjligtvis en runda för att kika om Myrorna har något bra på rean.

    1. Bra tips med Myrorna! Där är det ju billigt mest jämt.. Skänker de bort böcker under bokrean? 😉

  3. De senaste åren har jag inte handlat nåt alls på bokrean men i år tänker jag att det kanske vore kul med någon bok om bakning. Har inte kollat i några kataloger, men en sväng i bokhandeln blir det nog.

    1. Böcker om bakning och matlagning kan det verkligen vara fyndläge på under rean! Och de är ju väldigt inspirerande och kul att ha. Jag brukade ofta köpa just kokböcker på bokrean förr i tiden, men nu har jag byggt upp ett helt litet bibliotek med just kokböcker, så nu får jag lugna mig ett tag. 😉 Just kokböcker har annars alltid varit något jag faktiskt vill köpa hellre än att låna på bibblan..

  4. Maria Gripe hittade jag på loppis, där hittar en ibland väldigt nya böcker, om man inte går till biblioteket.

    1. Ja, det finns fantastiskt mycket fina böcker på loppis, second hand och antikvariat. Det gäller att man har lite tid och tålamod bara. Det är ju inte alltid just det man letar efter finns inne. 🙂

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.