Vi läser nr 3 2009 (1)

Gamla boknyheter är ibland mer spännande än nya

Här om veckan var jag på bokcirkelfrukost. En av mina bokcirkelvänner hade rensat bland sina gamla tidningar och delade generöst med sig av äldre nummer av Vi läser. Jag gick alltså hem från cirkeln, inte bara fylld av den inspiration som bokcirkelfrukostar i allmänhet brukar ge, utan också med två gamla tidningar att bläddra i. Jag har nu läst lite ur Vi läser nr 3 från 2009, med en ung Jonas Hassen Khemiri på framsidan, och en lite nyare Vi läser (från 2015).

Jag tycker om att lyssna på bokpoddar och bokradioprogram och jag tycker om att läsa om böcker i morgontidningens kulturdel och på bokbloggar. Jag gillar att följa bokkonton på diverse sociala medier och jag kollar emellanåt på BabelSVT. Ibland går jag på författarsamtal eller uppläsningar av olika slag. Det är härligt att få höra om nya böcker och jag känner stor inspiration, faktiskt, men nu inser jag också hur fantastiskt kul det kan vara med riktigt gamla nyheter.

Det är så härligt när artiklarna inte handlar om böcker som jag förväntas köpa, utan om böcker som jag redan har läst. I den här 10 år gamla Vi läser finns det exempelvis en intervju med Sofi Oksanen. Anna Jörgensdotter, som skrivit artikeln, har läst en av mina favoritböcker, Utrensning, i ”en ofärdig, splitterny översättning på lösa papper”. Själv golvades jag av den där boken några år senare och så småningom vann den Finlandiapriset och Nordiska rådets litteraturpris (bland annat). I en annan artikel diskuteras bokbloggar och en av mina favoritförfattare, Therese Bohman, är i anslutning till detta intervjuad i egenskap av just bokbloggare och omnämns även som redaktör och frilansskribent – det här var uppenbarligen innan hon debuterade som författare och så småningom kom att skriva den fantastiska och augustprisnominerade Aftonland. Det är så kul att läsa allt det här och sitta inne med facit över ”hur det gick sedan”.

Ur Vi läser nr 3 2009.

För att inte tala om alla böcker som jag glömt bort och som jag plötsligt påminns om igen och blir sugen på att läsa. Det är nästan lite sorgligt, men en bok förvandlas ju från nyhet till backlist på nolltid nu för tiden. På årets bokrea slumpade man exempelvis iväg böcker som kommit ut så sent som i oktober året innan, böcker som alltså bara var ca 4 månader gamla och redan betraktades som helt passé, uppenbarligen. Det finns många böcker som flimrar förbi utan att man hinner med. Nu blir jag påmind och på sätt och vis mer inspirerad än av alla nya titlar som det tjatas om överallt.

Det är också kul att slås över hur stort utrymme bokbloggar tydligen hade på den här tiden. Det refereras till bokbloggar lite här och där. Förmodligen ville man vara lite hippa och ”hänga med” i det här ”moderna”. Bokbloggarna verkade betraktas som en lika viktig maktfaktor som kulturskribenter. Det är lustigt att se, för idag är bokbloggar ingenting i de här sammanhangen. Ingen tidning skulle bry sig om vad en bokbloggare tycker, hela blogg-fenomenet brukar betraktas som dött.

Ur Vi läser nr 3 2009
Om bokbloggar i Vi läser nr 3 2009. Här hävdas det btw att bloggen Bokhora har 15 000 besökare om dagen, vilket du förmodligen får dividera med typ 15 för att komma fram till den verkliga siffran. Men det är klart att man måste ha tagit bokbloggare på allvar om man allvarlig trodde att det fanns svenska bokbloggare med sådan räckvidd! Hehe.

Det är svårt att förstå vad man lever i för tid medan den pågår. För mig känns det som att 2009 var igår, men bara av att läsa den här litteraturtidningen påminns jag om att tio år har passerat. Det känns uppfriskande på något sätt.

Om någon väntar på att det här inlägget ska mynna ut i någon slags poäng så måste jag göra er besvikna, för jag har ingen. Jag blev bara inspirerad att dela med mig av hur kul jag tyckte att det var att läsa en tio år gammal tidning (haha!). Plocka fram gamla tidningar emellanåt, folk! Du kanske (åter)upptäcker något, precis som jag. 🙂

(Och ibland hoppas jag förresten att bobloggar kan vara just det som t.ex. (aktuella) tidningar inte är: en plats där även ”äldre” litteratur och ”gamla” nyheter får plats, som en liten motvikt till alla andra forum där bara det absolut mest rykande färska får utrymme).


Kommentarer

4 svar till ”Gamla boknyheter är ibland mer spännande än nya”

 1. Intressanta reflektioner. Själv skulle jag nog aldrig komma på tanken att läsa en tio år gammal tidskrift, men du får det att verka riktigt lockande. Sant att det sällan skrivs om oss bokbloggare numera men vi får ändå en hel del rec.ex så uppenbarligen vet förlagen att vi inte är helt utdöda och utan betydelse. 🙂

  1. Jag är kanske lite konstig som läser gamla tidningar. Hehe. Till mitt försvar kan jag väl säga att jag är svag för Khemiris romaner så jag drogs till den p.g.a. framsidan. 😉 Annars har man ju fullt sjå att försöka hänga med i allt nytt.. 😮

   Du har helt rätt i recensionsexemplaren! Rec.ex går ju faktiskt alltjämt att få, åtminstone från somliga förlag (själv har jag fått nobben av t.ex. Albert Bonniers förlag). Men i poddar/tidningar/radio/tv betraktas nog bloggen som död, känns det som? Känslan är väl också att förlagen helst ser instagram-inlägg snarare än blogg-inlägg? Jag blir i alla fall kontaktad oftare på Instagram än via mejl nu för tiden.

   1. För mig är det mejlen de hör av sig via, men det kommer också rec.ex som är rena överraskningarna. Albert Bonniers och några till (typ Lind & co) brukar jag också få nej från. En sak jag märkt är att förlagen oftare hör av sig nu och kollar om jag vill läsa en viss bok. Känns som att de helt enkelt matchar rätt bok med rätt bloggare/instagrammare i större utsträckning och det är helt rätt tycker jag.

    1. Jag tycker också att det är helt rätt att matcha. Bra för dem att skicka böcker som faktiskt blir lästa och bra för bloggaren att inte känna stress att läsa böcker som man kanske inte är så sugen på. Ibland blir jag stressad när jag ser hur många rec.ex. en del tar emot. Hur har de tid? 😉

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.