Så har sommarens ledigheter snart passerat (för min del) och det är dags att återvända till jobbet. Jag kan tycka att det känns vemodigt redan i juli (!), en känsla av att sommaren har peakat och att allt liksom har vänt. Det känns alltid lite trist med augusti, med andra ord. Det bästa är dock att göra sitt bästa för att muntra upp sig själv. Det gäller att maxa helgerna med somriga aktiviteter: cykelutflykter, uteserveringar, dopp i havet/sjön/älven, häng i stugan, kräftskiva. Har man varit ledig någon längre stund under sommaren tycker jag också att det är nice att se höstens uppstart som barndomens skolstart: in med nytt bänkpapper och på med nya, fina kläder. Nej, bänkpapper kanske man inte använder längre och fina kläder har man förmodligen fullt av i garderoben, men i smått och stort är ”terminsstarten” ett bra tillfälle att göra något nytt, skaffa nya vanor. Vi får se hur det blir med den saken.
Böcker är i alla fall en konstant i mitt liv. I augusti ser jag fram emot att bokcirkeln startar upp igen efter sommaruppehållet, men jag har faktiskt redan läst ut månadens bokcirkelbok (Bränn alla mina brev av Alex Schulman). Jag tänkte istället läsa några hyllvärmare som jag är extra sugen på att ta tag i, exakt vilka har jag inte riktigt ringat in ännu. Man hade ju kunnat tro att nystarts-känslan även fortsatte till böckerna och att jag skulle gå in i augusti med ett stort sug att läsa en massa nytt. Det är dock precis tvärtom. Ett av försommarens projekt var att göra om lite hemma och det resulterade bland annat i att vi skaffade oss två höga bokhyllor med glasdörrar. Jag har alltså haft anledning att organisera om bland mina böcker. Kul ändå! Det är lätt att bli hemmablind, men nu har jag dem för ögonen igen och är verkligt sugen på att läsa det jag redan har.
Augusti är annars en högtid i bokutgivningen. Jag tycker mig märka att årets bästa och mest intressanta böcker ofta kommer ut på hösten. Jag antar att det är strategiskt av förlagen att ge ut böcker lagom till höstens alla prisutdelningar och mässor. Här är ett axplock av månadens, i mitt tycke, mest spännande böcker:
- Björnkvinnan av Karolina Ramqvist, en bok som följer en ung kvinna på en kolonialexpedition på 1500-talet och en nutida författare som försöker att beskriva henne. Jag har läst två av Ramqvists tidigare böcker: More fire, som handlar om en ung kvinna som befinner sig på Jamaica, och essän Det är natten, om skrivande. Björnkvinnan verkar lustigt nog koppla till teman från båda dessa böcker. Intressant! Boken skulle ha kommit redan i februari, men blev uppskjuten till slutet av augusti.
- Ålevangeliet av Patrik Svensson, en bok som faktiskt lär handla om precis det man tror – ålen. Låter det tråkigt? Det tror jag faktiskt inte! För många år sedan läste jag Tyst hav av Isabella Lövin och redan där blev jag fascinerad av denna gåtfulla, och snart utdöda, fisk. Ålevangeliet är också en bok om författaren och hans far, så det är säkert en väldigt fin och intressant bok på fler sätt än att den kretsar kring just ålen.
- Halvmördaren av Håkan Nesser. Nesser är en författare jag alltid dras till. Jag älskar hans stil, hans förmåga att bygga upp en stämning – och inte minst hur man alltid känner igen titlar och namn på karaktärer i hans böcker. 😉 Halvmördaren är en ovanligt kort och koncis titel för att vara Nesser, men jag tror ändå att läsaren kommer att känna igen Nessers berättande.
- Jag vill sätta världen i rörelse av Anna-Karin Palm, en ny biografi över Selma Lagerlöf. Jag tycker att Lagerlöf är en otroligt spännande person: så framgångsrik och så tongivande, i en tid när det absolut inte var självklart att kunna ta plats som kvinna.
- Jag föreslår att vi vaknar av Beate Grimsrud. Beate Grimsrud är en ganska okänd författare för mig, men jag blev fascinerad när jag läste om henne i Vi läser nr 2 i år. De hade en så spännande artikel om Grimsruds samarbete med författaren Malin Nord, vilket alltså har mynnat ut i just den här boken. Grimsrud behöver stöd från andra i sitt skrivande eftersom hon är dyslektiker och har en medfödd synskada och i det här fallet har romanen alltså växt fram i en ”romanverkstad” tillsammans med Nord. Spännande metod och man blir ju nyfiken att ta del av slutresultatet.
- Förlaget Modernista är på gång med en återutgivning av Bodil Malmstens titlar. Eftersom hon är en av mina allra största favoritförfattare <3 så känns det såklart välkommet och kul. Redan i våras kom hennes Så gör jag: Konsten att skriva i en häftad nyutgåva. Nu i augusti är det recensionsdatum för hennes samlade noveller, för första gången i en och samma volym: Svartvita bilder & andra noveller. En något märkligt grej är att boken redan fanns att köpa på årets bokrea. Den hör faktiskt till en av de böcker jag själv köpte (under stor förvåning, för jag kände inte till boken och jag brukar ha koll på utgivningen). Ja, ja. I augusti kommer den i en nylansering, antar jag. Jag älskar Malmstens poesi, memoarer och romaner, så det ska bli superhärligt att också testa hennes noveller.
- Stora veckans vego av Sara Begner, en kokbok med snabblagade vego-recept. Konceptet ”veckans vego” känns kanske igen från Coops medlemstidning MerSmak? Jag brukar i alla fall uppskatta vego-sidorna i MerSmak-tidningen och jag lagar ofta rätterna, dessutom, så jag jag har en god aning om att recepten i den här boken är bra!
Vad läser du i augusti?
Kommentera & diskutera gärna!