Julgran av böcker

Julläsning: tips på böcker om julen

Det här kan vara den jul då fler än vanligt har tid och lust att faktiskt läsa. 🙂 Vill du komma i riktig julstämning kommer här några tips.

Charles Dickens klassiker En julsaga brukar lämpligt nog gå som Radioföljetong såhär års, ett bra tillfälle att höra berättelsen om surgubben Ebenezer Scrooge. Det är aldrig för sent att bli en bättre människa! 🙂

Lottas jul av Lotta Kühlhorn har jag i ärlighetens namn bara läst ett utdrag ur (den kom i miniversion i Bonniers stora adventskalender förra året), men jag vill tipsa om den ändå. Det jag har läst ur den var väldigt inspirerande och glädjespridande! Boken är fyllt av gör-det-själv-projekt och tips inför julen. December 2020 kan vara den decembermånad då det faktiskt finns potential att lägga lite extra krut på just pyssel och DIY. I Lottas jul kan du hitta inspirationen.

Julen handlar för många om traditioner och för mig innebär det också att jag gärna läser klassiker. Klassiker med jultema saknas inte! Vill du hitta till texter bortom de uppenbara i stil med Tomten av Viktor Rydberg, kan jag tipsa om den finfina antologin Julklappsboken, sammanställd av Paulina Helgeson. Den går att ladda ned gratis från Litteraturbanken och den är proppfull med fantastiskt fina bilder, dikter och noveller. Novellen som gett antologin sin titel är Selma Lagerlöfs novell Julklappsboken. Vill du lyssna på den kan jag tipsa om att en del ljudboksappar har den i inläsning av Selma Lagerlöf själv! Kul att höra hennes röst!

Många klassiska julnoveller finns såklart också på annat håll, även om just Litteraturbanken är något av en guldgruva när man är ute efter klassiker. Jag kan tipsa om att förlaget Novellix har en hel del julnoveller i sin utgivning, bland annat samlad i en fin presentask med noveller av Astrid Lindgren, Agnes von Krusenstjerna, Hjalmar Söderberg och Vilhelm Moberg.

Bästa tipset är kanske ändå, trots allt, att bläddra i klassiska bilderböcker i stil med Elsa Beskows Petter & Lottas jul eller någon av Astrid Lindgrens många julbilderböcker. Många av Lindgrens berättelser finns exempelvis samlade i Vi har det så roligt när det är jul. Emils julkalas för fattighjonen, Pippis julgransplundring… Mmm… Omedelbart julmys!

Ur Petters och Lottas jul av Elsa Beskow
Ur Petters och Lottas jul av Elsa Beskow

Blir det helt enkelt lite för mycket med alla traditionella och sötsliskiga berättelser om jul & lycka? Jo, så kan det ju kännas. Då har jag två jultips som är lite närmare verkligheten. Varför inte läsa Jonas Karlssons God jul, om ett försök att skapa lite enkel julstämning, men som tyvärr får hela kommunhuset och alla dess anställda att koka. Eller läs Mormor gråter i Jonas Gardells textsamling Mormor gråter och andra texter. Titeln är rätt talande.

God jul av Jonas Karlsson
God jul av Jonas Karlsson

Har du några julläsningstips?


Kommentarer

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.