Böcker av Michelle Magorian

Ungdomsböcker på 00-talet: Vad jag läste i tonåren

Idag följer jag upp mitt inlägg med barnböcker som jag läste på 90-talet (det vill säga när jag var barn) med ett inlägg om ungdomsböcker på 00-talet. Vad hände när jag började växa ur hästböcker och sådant?

Först hade jag några tweenie-år när jag läste mycket böcker om Andra världskriget, t.ex. Michelle Magorians strålande böcker om evakuerade barn och sådant. Godnatt mister Tom är en riktig pärla.

Böcker av Michelle Magorian
Böcker av Michelle Magorian

Bland de svenska skildrarna av Andra världskriget minns jag framför allt Annika Thor och hennes böcker om Steffi och Nelli, två flickor som evakueras till Sverige och växer upp här.

Böckerna om Steffi och Nelli
Böckerna om Steffi och Nelli

En annan ”genre” som jag gillade väldigt mycket var de här ungdomsböckerna med lite lätt touch av övernaturliga inslag och mysterium. Jostein Gaarder har skrivit flera sådana böcker, t.ex. Julmysteriet, som handlar om en kille med en speciell julkalender. Varje dag faller det ut en lapp som berättar om Elisabeth som får följa med en ängel på en resa i tid och rum. Maria Gripe var också en stor favorit. Tordyveln flyger i skymningen är en av hennes pärlor. Där får man följa några ungdomar som genom gamla brev och mystiska inspelningar på ett kassettband hamnar i ett äventyr som leder till tusenårig egyptisk staty.

Böcker av Maria Gripe och Jostein Gaarder
Böcker av Maria Gripe och Jostein Gaarder

På tidigt 00-tal var bokklubbar stort. Jag fick många av mina böcker genom olika bokklubbar. En hel del töntiga ”tjejböcker” ramlade in via Läslusen.

Läslusen
Läslusen

Såhär härligt 90-taliga kunde de se ut ibland ;):

Wild hearts: Tjejbandet av Cherie Bennet
Wild hearts: Tjejbandet av Cherie Bennet

Jag var med i någon annan bokklubb också, men jag kommer inte ihåg namnet eller någonting. Från den fick jag i alla fall Yxan och Vinter i vildmarken och säkert en del andra böcker, som jag inte riktigt kommer ihåg. De här äventyrsböckerna tyckte jag var rätt spännande i alla fall (). De handlar om en kille som är med i en flygolycka och måste överleva i vildmarken helt själv.

Yxan och Vinter i vildmarken av Gary Paulsen
Yxan och Vinter i vildmarken av Gary Paulsen

Men framför allt prenumererade jag på böcker från En bok för alla (har skrivit ett helt inlägg om det förlaget btw). Två böcker som jag minns extra väl är Fallet, som handlar om en kille som upptäcker att hans morfar var nazist och han måste då konfronteras med familjehemligheter. Jag tyckte också att boken Eva var väldigt tankeväckande. Det är en science fiction om en tjej som har varit med om en olycka och har fått sin hjärna överflyttad till en apkropp. Många etiska frågeställningar ställs på sin spets när hon blir den länk som förstår både människor och apor.

Eva av Peter Dickinson och Fallet av Anne Provoost
Eva av Peter Dickinson och Fallet av Anne Provoost

Av Annika Thor slukade jag inte bara böckerna om Steffi och Nelli; jag läste såklart även snackisen Sanning eller konsekvens. Det är en riktigt bra bok om mobbing. Jag tror att vi såg den fina filmatiseringen på skolan faktiskt!

Vinterviken, Sanning eller konsekvens, Hon går genom tavlan, ut ur bilden och Om livet är dig kärt
Vinterviken, Sanning eller konsekvens, Hon går genom tavlan, ut ur bilden och Om livet är dig kärt

En annan viktig och bra bok om mobbing som jag läste och blev väldigt berörd av i tonåren var Hon går genom tavlan, ut ur bilden av Johanna Nilsson. Två andra ungdomsböcker som jag gillade mycket var Vinterviken och Om livet är dig kärt. De handlar lite mer om kärlek och tonårsliv. De här tre sistnämnda läste jag lite senare i tonåren, kanske i slutet av högstadiet eller i gymnasiet. Då läste jag också Katarina Mazettis böcker om Linnea. Ska jag vara ärlig är det nog mest de catchy titlarna som har fastnat i minnet. Jag minns inte helt vad de handlade om, förutom att hon förlorar en av sina vänner i ett självmord.

Böckerna om Linnea av Katarina Mazetti
Böckerna om Linnea av Katarina Mazetti

Jag slukade en hel del ungdomsböcker, som sagt. Det mesta lånade jag på biblioteket och har därför inte på bild. Per Nilsson är en författare som sticker ut. Det är säkert många med mig som läste Anarkai till exempel? Men vad som verkligen fick mig att dyka ner i ungdomsboksträsket var Peter Pohl. Det började med När alla ljuger, som jag lånade på bibblan. Det var som att öppna dörren till något helt nytt. Om jag ska vara ärlig så är jag inte så säker på att de här böckerna har åldrats med värdighet (?), men var de verkligen det mest gripande och mest uppslukande jag hade läst. Särskilt minns jag Vi kallar honom Anna, Medan regnbågen bleknar och Jag är kvar hos er. De flesta av hans böcker handlar om utsatta barn och ungdomar och om mobbing. Många av dem skaffade jag mig på diverse bokreor och resten släpade jag hem från biblioteket. Jag har läst nästan allt av Peter Pohl.

Böcker av Peter Pohl
Böcker av Peter Pohl

I senare tonåren började jag också nosa lite på vuxenböcker av olika slag. Jag hade t.ex. en period när jag läste mycket av John Irving. Inkörsporten var Ciderhusreglerna, som jag köpte på någon bokrea, men sedan slukade jag ”det mesta”. Han har så spännande och udda karaktärer i sina böcker! Favoriten är En bön för Owen Meany.

Böcker av Johan Irving
Böcker av Johan Irving

Men det absolut viktigaste ”vuxenböckerna” som jag läste i tonåren var faktiskt Jonas Gardells böcker. Även där slukade jag det mesta. Jag hade en sådan metod i den åldern, pre-bokbloggar, pre-läsa kultursidor, pre-bokpoddar, pre-bokappar. Det bästa sättet att läsa något som förhoppningsvis var bra var att gå till biblioteket och dammsuga hyllorna på böcker från favoritförfattare. Av Gardell ville jag läsa allt! Jonas Gardell skriver fantastiskt om ensamhet, utanförskap och samhällets marginaliserade. De berörde mig massor och gav mycket igenkänning, särskilt Ett ufo gör entré.

Böcker av Jonas Gardell
Böcker av Jonas Gardell

Ja, det var väl ungefär det. Det här inlägget blev inte helt kronologiskt, men här är i alla fall några guldkorn från mina tonår. Fokus hamnade på böcker som jag hade i hyllan, som jag redan har varit inne på så var det här en period när jag var en flitig besökare på biblioteket och de böckerna har jag alltså inte fotat den här gången.

Känner du igen några av böckerna? Vad läste du i den här åldern?


Kommentarer

6 svar till ”Ungdomsböcker på 00-talet: Vad jag läste i tonåren”

 1. Profilbild för
  Anonym

  TACKA GUDARNA FÖR DIG!! Har sökt namnet på en bok i flera år och aldrig hittat den men så hamnade jag här och hittade namnet på boken, det var Julmysteriet av Jostein Gaarder. Älskade den boken som liten! Mvh Felicia B

  1. Men gud vad kul att mitt gamla inlägg kunde vara till nytta för någon! 😀 Jostein Gaarder var verkligen en författare jag gillade när det begav sig. Älskade mystiken och det lätt övernaturliga, lite i samma stil som Maria Gripes böcker, som jag också läste om och om igen.

 2. Profilbild för Martina
  Martina

  Åh vilken nostalgitripp! Så roligt 🙂 Läste du och Anita Eklund Lykulls böcker? Ängel i grön klänning och böckerna om Julia?

  1. Vad kul att du uppskattade inlägget! 🙂 Jag har faktiskt inte läst något alls av Anita Eklund Lykull, så där har jag verkligen missat något, antar jag. 🙂 Jag känner dock igen titlarna, så jag förstår att de var snackisar när de var aktuella.

 3. Profilbild för Lisa Jansson
  Lisa Jansson

  Vad många olika böcker du läste, många känner jag igen. Jag kom bara ihåg att jag läste Kitty och Mary-Lou böcker. Lite senare i övre tonåren läste jag Allersböcker, kärleksromaner.

  1. Ja, jag var ju verkligen en bokslukare! 🙂 Kitty har jag ju läst såklart, men Mary-Lou fanns inte när jag växte upp.. Visste inte att det fanns något som hette Allersböcker. Var det samma sak som Harlequinromaner? 😉

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.