Vänligheten av John Ajvide Lindqvist

Nya böcker i januari 2021

Här om dagen konstaterade jag att det kommer ut så många intressanta böcker i januari att de inte rymdes i inlägget. Här kommer alltså ett separat inlägg med tips på rykande färska böcker.

  • Vänligheten av John Ajvide Lindqvist kan du läsa redan nu, för den kom ut redan 4:e januari. Och den vill man ju läsa! John Ajvide Lindqvist är Sveriges kanske bästa skräckförfattare och dessutom har han en fantastisk förmåga att skildra intressanta karaktärer från olika samhällsskikt. Vänligheten verkar innehålla rikligt med både skräck och spännande huvudpersoner.
  • Przewalskis häst av Maja Lunde. Det här är en bok som kanske framför allt lockade med framsidan (jag är en gammal hästtjej), men jag gissar att den också är väldigt intressant. Det är alltså en bok om världens sista vildhästar. Sedan bästsäljaren Ålevangeliet gjorde succé har det poppat upp en och annan bok om olika djur. Det här är dock inte bara en bok om Przewalskis häst utan en roman där läsaren får följa tre olika personer, i tre olika tider, med koppling till den här fascinerande hästen. Boken gavs ut en 7:e januari, så den kan du också läsa resan nu om du har lust.
  • Som barn läste jag alla Linnea-böckerna, av Christina Björk och Lena Andersson, och jag minns dem verkligen väl med värme. Den 11:e januari ges Linneas årsbok ut i nyutgåva (varsamt reviderad). Nostalgi!
  • Pooneh Rohi har skrivit en av de bästa och mest smärtsamma böcker jag läst – Araben. Nu är hon äntligen aktuell med en ny roman, Hölje, som utkommer den 13:e januari. Det lär knappast vara en feelgood, men den är förhoppningsvis lika bra som Araben. Boken handlar om en kvinna som tycks ha drabbats av en förlossningsdepression (eller åtminstone hamnar i något av en livskris efter förlossningen). Det kanske inte är det peppigaste en gravid kvinna som jag kan läsa, men, men. Jag ser fram emot att läsa Hölje!
  • Tycker ni om Det sitter i väggarna på SVT? Det gör jag! Jag är inte ett dugg sugen på att köpa ett hus med stora renoveringsbehov, men jag tycker det är supermysigt och kul att se andra anstränga sig för att bevara och vårda vackra byggnader. Jag kommer inte känna något stort sug efter boken Byggnadsvård av byggnadsantikvarien Erika Åberg (eftersom jag inte är så sugen på reparationer alltså!), men det är i alla fall mitt tips till den som faktiskt har ett hus att vårda. Programledaren Erika Åbergs fullmatade bok om just byggnadsvård utkommer 14:e januari. Den ser underbart fin ut!
  • Utrensning av Sofi Oksanen är en bok jag brukar hålla för en av mina favoriter. Trots det har jag inte läst något mer av Oksanen. Dags att ändra på det kanske?! Den 15:e januari kommer Hundparken, en bok där ett girigt Helsingfors enligt förlaget möter ett korrumperat Ukraina. Upplägget känns inte helt olikt det i Utrensning, där det ockuperade Estland möter ett nutida Tyskland.
  • Förlaget Lind & Co har ett pågående projekt med ambitionen att återutge Hjalmar Söderbergs verk. Jag har läst ett par av volymerna och jag är verkligen förtjust. De är något för nörden – fyllda av förklarande fotnoter och med generöst med information om böckernas tillkomst och mottagande med mera. Den 21:a januari kommer nästa del: Dikter. Jag, som aldrig har läst Söderbergs poesi är såklart supernyfiken!
  • Ann-Helén Laestadius har skrivit många riktigt vassa barn- och ungdomsromaner, inte minst den Augustprisbelönade Tio över ett. Den 27:e januari kommer en ny roman, riktad till vuxna. Som så många andra av hennes böcker tar den upp det samiska folkets situation. I Stöld får läsaren följa renskötardottern Elsa och en historia om en infekterad konflikt mellan renskötare och andra bybor – baserad på verkliga händelser.
  • Okej, man ska inte läsa för många Lucy Dillon-romaner i rad. Det är ganska ”samma lika” – lagom förutsägbara feelgood med en massa hundar, hundar, hundar. Om man inte har läst sin Dillon på ett tag är det dock precis en sådan bok man kan behöva (jag gör det i alla fall). Den 29:e januari kommer Lektioner i kärlek.

Upptäck mer från Bokblomma

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.