Frost vid jul

Januari 2021: nytt år, nya planer

Nytt år, nya möjligheter! 😉

Jag brukar inte planera min läsning speciellt noga, mycket för att jag helt enkelt inte har någon erfarenhet av att det funkar. Det brukar alltid dyka upp någon bokcirkelbok eller bibliotekslån som måste slinka emellan och plötsligt har den där planerade läsningen inte blivit av. Jag tror dock att det senaste årets hemmafokuserade liv har väckt en ny lust för små och stora projekt, för plötsligt är jag supersugen på att planera min läsning.

Dels har jag ett par projekt jag är sugen på det här året:

 • Läsa mer poesi,
 • Läsa böcker om barn och graviditet (eftersom vi väntar barn i maj och p.g.a. Corona inte direkt kommer erbjudas föräldragrupp och sånt).

Sedan vill jag såklart läsa en hel del annat. Jag ger det här med planer en månad i alla fall! Den här månaden planerar jag att läsa:

 • Nästa bokcirkelbok. I skrivande stund vet jag inte vad det blir faktiskt. Det är lite det som är charmen med bokcirkel – att läsa något man kanske inte hade hittat till annars. Förhoppningsvis finns den som ljudbok.
 • Hölje av Pooneh Rohi. Som jag älskade Araben av samma författare! ÄNTLIGEN är hon aktuell med något nytt och glädjande nog fick jag den som pdf av förlaget precis innan jul.
 • Jakobsböckerna av Olga Tokarczuk, ett evighetsprojekt. 😉 En anledning till att den tar sådan tid är att den är på cirka 1 100 sidor. En annan är att en bok på 1 100 sidor inte direkt är en bok man bär med sig i onödan… Den blir inte utläst i januari 2021 heller, men jag kommer åtminstone att läsa ett antal kapitel ur den.
 • En annan påbörjad roman som jag tror att jag kommer att hinna klart är Armade cykel av västerbottensförfattaren Anita Salomonsson. Jag har fått den i present av en kompis från samma trakter som författaren och jag tycker boken är riktigt bra!
 • Som ljudbok kommer jag helt klart lyssna på Vänligheten av skräckfavoriten John Ajvide Lindqvist så fort den släpps. Jag blev tvungen att spendera en del SJ Prio-poäng som var på väg att förfalla och i brist på tågresor att spendera dem på så skaffade jag Nextory. Då kan man passa på att läsa och lyssna på det som är alldeles nytt och färskt, något jag sällan gör annars.
 • Först ut i min poesiläsning blir julklappsboken Ararat av nobelpristagaren Louise Glück. Jag ser mycket fram emot den läsningen!
 • Först ut i årets barn- och graviditetsläsning är Stora boken om barn, som också är en julklappsbok. Det är en riktig koloss till bok som tar upp allt från graviditet och förlossning till barnsjukdomar och mycket annat. Jag har redan läst en del under julledigheten, men det finns mycket mer att läsa. 🙂

Det kanske låter som en lite väl ambitiös läsplan, men jag tror nog att jag kommer hinna med tack vare att jag redan har tjuvstartat med det mesta. Vad läser du i januari? Vill du ha några tips på intressanta böcker som kommer ut de kommande veckorna så har jag en lista, som blev så lång att den kommer i ett senare inlägg. Det finns en gräns för hur långa inlägg man kan pracka på folk. 🙂

Vad tänker jag annars ägna januari åt? Ja, ett vet jag: jag har väldigt mycket att göra på jobbet i januari. Jag kanske rent av ska vara lite glad över att så mycket är stängt och omöjligt för stunden, för jag har ändå inte tid. Det blir inte mycket sociala aktiviteter eller kulturupplevelser om man säger så. Det blir jobb, jobb, jobb. I vanlig ordning ska jag i alla fall träna (i bästa fall en hel del dans). Jag ska också fira min födelsedag på något lämpligt sätt. Sedan vet jag inte mer, men kanske är det dags för mig att lära mig mer än jag någonsin velat veta om bilar eftersom vi blivit lite sugna på att köpa en bil för att kunna resa lite lättare i dessa knepiga tider (och snart tillsammans med en bebis med alla medföljande prylar och pinaler…). Kanske behöver januari bli månaden då jag också tar körlektioner. Jag har valt cykeln och kollektivtrafiken i hela mitt vuxna liv och har inte kört sedan min egen uppkörning för cirka 15 år sedan… Fast nä, körlektionerna kommer jag knappast ha tid för. En sak i taget.

Vi får se vad januari bjuder på! Vad tänker du hitta på?


Kommentarer

9 svar till ”Januari 2021: nytt år, nya planer”

 1. Men stort Grattis ? (Är du också Stenbock?)

  1. Jahaja, ballongen blev ett frågetecken…

  2. Tack! 🙂
   Jag är faktiskt vattuman, född den 22:a. Grattis till dig, som väl har födelsedag när som helst nu då?

   1. Aha, vattuman, ja, jag fyller redan nästa vecka.
    Vi är ändå båda gynnade genom att vara tidigt födda och steget före våra skolkamrater, när det begav sig. Samtidigt kan det medföra plågsamma krav och förväntningar.
    Att få födas i maj låter härligt, skulle nog välja den som min favoritmånad på året. Ljuva majmånad!

    1. Grattis i förskott! Man kan verkligen få ett försprång som januaribarn..! Jag började dock skolan ett år tidigare, så jag var ändå yngst & minst av alla… (fast det skilde såklart bara någon månad i ålder till vissa klasskompisar).

     Det känns jättefint att det blev maj! Inte minst för att vi förhoppningsvis kan vara hemma ganska mycket, hela familjen, i sommar. 🙂

 2. fina läsplaner och kul med baby!

  1. Tack så mycket! 🙂

 3. Profilbild för Malin S
  Malin S

  Men så roligt! Grattis till er båda! <3

  1. Tack så mycket! 🙂

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.