Dagen före dagen...

Januari 2023: novelläsningen fortsätter

Nytt år, nya möjligheter! När det gäller läsningen tänkte jag dock inleda året på samma sätt som jag avslutade det förra: med att läsa noveller. Jag plockade ut ett gäng noveller att läsa i december, men förstod redan på förhand att de inte skulle hinnas med. Och det gör ju inget! Det passar bra att njuta av noveller även i januari. Dessutom tänkte jag skynda på med Stephen Kings Blod säljer, som vi ska bokcirkla på söndag. Det är min första Stephen King och än så länge är jag väldigt förtjust. Jag ser fram emot att diskutera den med mina bokcirkelkompisar. Ett tredje läsprojekt är Frida Ramstedts Handbok i möblering, som står och väntar på mig på bibblan. Jag har redan läst Handbok i inredning och styling – en bok jag uppskattade så mycket att jag först läste den som biblioteksbok och sedan köpte den för att ha den hemma. Det är en klok och inspirerande bok, fylld med handfasta råd, basprinciper och tumregler som kan vara bra att ha med sig när man inreder ett hem. Jag känner på mig att Handbok i möblering kommer inspirera minst lika mycket.

Månaden bjuder annars på en hel del nyutkommet jag är nyfiken på och som jag säkert kommer att läsa så småningom. Här är några av de jag fick upp ögonen för när jag bläddrade igenom förlagens kataloger här om veckan:

  • Lotta Olsson och Lisen AdBåge har gjort en serie småbarnsböcker med tema känslor. Vårt barn är ett barn med sällsynt starka känslor… Nu kommer Arg. Den kommer troligtvis att läsas här hemma…
  • Bilderboken De fula fem, av Julia Donaldson (text) och Axel Scheffler (bild), översatt av Ulf Stark, låter som en mysig bok att läsa med sitt barn. Ni känner kanske till storvilt, big five, men vem har sagt att gnun, hyenan, gamen, vårtsvinet och maraboustorken är sämre än leopard, lejon, elefant, noshörning och afrikansk buffel..? I år kommer den i nyutgåva.
  • Ian McEwan brukar vara duktig på att väva in vår tids stora ödesfrågor och dramatiska händelser i sina romaner. Nu är han aktuell med Lektioner, en roman där Tjernobylolyckan sker i bakgrunden, men framför allt är det en bok om kärlek och förlust. Säkerligen en mycket läsvärd bok!
  • Simmarna, av Julie Otsuka och i översättning av Helena Fagertun, beskrivs som ”en efterlängtad återkomst, en roman om närhet, avstånd, förlust och minne.” Och visst är den efterlängtad! Jag läste Vi kom över havet för många år sedan och tyckte att den var otroligt bra – en berörande och koncentrerad berättelse om de ”postorderbrudar” som lämnade Japan för att skaffa sig ett nytt liv i USA och sedan ”försvann” efter attacken mot Pearl Harbor.
  • Skriften i vattnet, av John Ajvide Lindqvist, kom ut redan i oktober, men stod med i förlagets vårkatalog, så jag tar med den i den här listan. Trogna läsare vet att skräckförfattaren John Ajvide Lindqvist är en av mina favoritförfattare – trots att jag inte är särskilt förtjust i skräck egentligen. Skriften i vattnet är första delen i en tänkt deckarserie och bakgrunden till dess tillkomst är att John Ajvide Lindqvist under en tid var tillfrågad om att skriva nästa del i Millenniumserien. Han fick inte uppdraget, men det hann bli en hel bok, som jag naturligtvis är sugen på att läsa.
  • Mitt barn är alldeles för liten för den här boken, men jag är ändå nyfiken på Året runt med Pettson och Findus: skapa och experimentera med naturen av Sven Nordqvist, Eva-Lena Larsson och Kennert Danielsson. Jag älskar Nordqvists detaljrika och fantasifulla illustrationer. Det här är nog en inspirerande bok!

Vad händer annars i januari då? Jo, jag fyller år (men jag gissar att det inte blir något större firande kring det). Jag och en kompis ska göra vårt tredje försök att gå ut och äta på Umeås ”nya” takbar, som inte är så ny längre (sjukdom etc. har satt käppar i hjulet tidigare gånger). Vi ska förhoppningsvis hinna med en spelkväll och i övrigt ska vi nog ta det väldigt lugnt och mjukstarta med jobb och förskola efter vårt långa jullov. I över två veckor har vi varit lediga och kunnat hälsa på nära & kära, men snart väntar vardag. Det behöver inte vara så illa, särskilt inte när det blir ljusare och ljusare!


Kommentarer

2 svar till ”Januari 2023: novelläsningen fortsätter”

  1. gillar noveller, har en del olästa

    1. Jag har en rejäl samling. Brukar plocka fram dem i december. 🙂

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.