Handbok i inredning och styling av Frida Ramstedt

Handbok i inredning och styling

Handbok i inredning och styling av Frida Ramstedt är en användbar och inspirerande kunskapskälla att ösa ur för att göra hemmet mer hemtrevligt och välfungerande. Betyg: 5 gyllene rektanglar av 5.

Handbok i inredning och styling av Frida Ramstedt är precis vad det låter som – en riktigt rejäl och pålitlig kunskapskälla för den som vill lära sig mer om heminredning och få nya idéer till hur ett hem kan inredas på bästa sätt. Jag betraktar inte mig själv som speciellt heminredningsintresserad. Det som ändå gjorde mig intresserad av Ramstedts bok är dels att jag vet att hon, i likhet med mig, har ett stort intresse för hållbar utveckling och dels att jag läste att den här boken är helt fri från flashiga foton över perfekta hem. Jag är nämligen sjukt ointresserad av att se tillrättalagda bilder från influerares helsponsrade hem och att läsa inredningsreportage som är rena reklamuppslag. Det enda som betyder något för mig är att vårt hem är trivsamt och att det rent praktiskt fungerar för det vi vill kunna göra där. Det kändes därför lockande med en bok som tar fasta på just detta: heminredningens konst snarare än köret med säsongens färger, möbler, detaljer, kök, badrum. Jag har inget intresse av att läsa om vilket kök man ska ha just nu, dels för att jag tycker att det är sinnessjukt att slänga ut fungerande och relativt nya kök, dels för att jag bor i hyresrätt och inte ens kan göra sådana ingrepp i mitt hem.

Med denna långa utläggning kring varför jag inte gillar heminredning 😉 kan jag alltså konstatera att jag verkligen gillar den här boken! Jag lånade den på biblioteket, men inser att jag helst vill ha ett eget exemplar så att jag kan ha den att hålla i när det börjar kännas som att det är dags att göra någon förändring här hemma. Den här boken är verkligen otroligt användbar och praktisk!

Ramstedt går grundligt igenom basprinciper och tumregler som många inredare använder sig av och går sedan mer på djupet kring teman som färgsättning, belysning och stylingknep. Det finns massor med handfasta råd kring allt från hur man kan tänka när man inreder ett hus från en viss tidsepok till hur man fluffar till kuddar på ett bra sätt. Det finns tydliga illustrationer och begripliga förklaringar som är otroligt hjälpsamma för att förklara allt från hur tavelväggar kan göras harmoniska till hur man med inredningstricks kan få ett rum att kännas större (eller mindre och mer ombonat). Det är verkligen en faktaspäckad och ändå lättsam och användbar bok. Jag känner mig otroligt inspirerad till att göra förbättringar hemma. Det som känns bra (för mig) är alltså att förbättringarna inte handlar om att springa till Svenskt Tenn och köpa ”rätt” ljusstake (obs: jag älskar Svenskt Tenn) utan om hur man mer eller mindre med det som redan finns kan ordna sitt hem så att det blir så som man vill ha det. För egen del skulle mycket kunna göras till det bättre här hemma om vi bara gjorde något så enkelt som att hänga om några av våra lampor (och eventuellt köpa ett par nya).

Det här är en kanonbra bok, som förmodligen uppskattas mycket av den heminredningsintresserade och som uppenbarligen uppskattas av den som tror sig vara rätt ointresserad av att fixa i hemmet.

Handbok i inredning och styling av Frida Ramstedt

Illustratör: Mia Olofsson.
Utgivningsår: 2019 (första utgåvan, Roos & Tegnér).
Antal sidor: 239.
ISBN: 978-91-88743-12-1.

Idag kan vi mer än någonsin tidigare om inredning och design. Eller rättare sagt: vi vet väldigt mycket om prylar, möbler och trender. Samtidigt har många dålig koll på de grundläggande principerna inom inredning och styling. Trots att vi spenderar alltmer pengar på inredning och på att renovera hemma är det förvånande få som är nöjda och tycker sig få till helheten. Hur ska man egentligen bära sig åt för att skapa ett välfungerande och harmoniskt hem?

Frida Ramstedt tycker det är dags att vi börjar fundera mer på hur och inte bara vad vi ska styla med. I Handbok i inredning presenterar hon en verktygslåda av tankeredskap som hjälper dig att se på inredning och styling med nya ögon, så att du kan skapa ett hem som just du trivs i. Den här inredningsboken innehåller inga glossiga foton på stylade miljöer. Den bjuder istället på pedagogiska förklaringar, i text och tecknade illustrationer, av stylisternas hemliga knep och grundläggande tumregler som alla kan ha glädje och nytta av, oavsett stil och smak.

Se den som en notbok fylld av melodier och ackord som hjälper dig att komponera ett mer harmoniskt och hemtrevligt hem.

Förlagets beskrivning

Frida Ramstedt

Frida Ramstedt är en svensk bloggare, inredare och trendspanare. Hon driver Skandinaviens största inredningsblogg, Trendenser och finns även på Instagram under @trendenser.


Kommentarer

5 svar till ”Handbok i inredning och styling”

  1. […] i möblering finns utgiven av Polaris fakta (2022). Om du gillade Handbok i möblering, missa inte Handbok i inredning och styling av samma författare. ISBN: […]

  2. […] Ramstedts Handbok i möblering, som står och väntar på mig på bibblan. Jag har redan läst Handbok i inredning och styling – en bok jag uppskattade så mycket att jag först läste den som biblioteksbok och sedan köpte […]

  3. […] Gör om hemma av Andrea Brodin Engsäll är en bok med stylingtips och gör-det-själv-idéer. Jag lånade boken på biblioteket och först när jag kom hem kom jag på att den inte är direkt nyutkommen. Med sina 7 år på nacken kanske somligt faktiskt känns lite gammalt. Framför allt misstänker jag att dekorplast inte upplevs lika hett idag som 2014. Jag skulle ändå säga att boken funkar, även om jag inte tycker att Gör om hemma är samma tidlösa inredningsbok som exempelvis Handbok i inredning och styling. […]

  4. […] att få en liten trädgård att påta i och det kommer att bli kul att inreda. Jag har plockat upp Handbok i inredning och styling igen – en perfekt bok just nu! Jag har också lånat en hel hög med andra böcker relaterade […]

  5. […] iPhone var åtta år gammal, tro det eller ej), nya lampor till lägenheten (jepp, inspirerad av Handbok i inredning och styling), kortare hår (jag klippte topparna; någon ny frisyr är jag inte intresserad av), nya vinterskor […]

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.