Dottern älskar fortfarande böcker. Här läser hon boken hon fick efter livets första tandläkarbesök.

Mars: Ser fram emot Littfest

Nu är vår(vintern) här, den delen av året då det är LJUST och sällan kallare än -5 i den här landsändan. Snö har vi såklart, så våren känns fortfarande avlägsen, men rätt var det är tar snösmältningen fart och då brukar det gå undan. För stunden har vi tillräckligt med snö för att det ska vara i nivå med vårt staket.

I mars ser jag fram emot att gå på Littfest, Umeås litteraturfestival. Den brukar alltid fylla mig med oerhört mycket inspiration och glädje. I år har jag inte hunnit titta på programmet ännu – jag är alldeles för mycket småbarnsförälder för att hinna göra en massa planer – men man brukar kunna lita på att programmet är fullmatat med intressanta samtal och programpunkter, så det är ingenting som bekymrar mig.

Den senaste tidens läsning har fokuserat på Bockfesten av nobelpristagaren Mario Varga Llosa, en bokcirkelbok vi ska bokcirkla om ett par veckor. Den är närmare 500 sidor lång, vilket är i längsta laget för min del. När jag hade hämtat den på bibblan satte jag mig ärligt talat ned och räknade efter och kom fram till att jag behöver läsa ca 20 sidor om dagen för att hinna igenom den. Det är alltså den läsläxa jag har haft den senaste tiden. 😉 Mina andra små och stora läsprojekt har fått stå åt sidan så länge.

Vill du läsa något helt nyutkommet kommer några tips på böcker som fångat mitt intresse lite extra:

  • Drömmen om ett träd av Maja Lunde är nästa del i hennes CliFi-serie. Lunde är alltså en författare som skildrar klimatkrisen, ett ämne som är skrämmande aktuellt och som hon är väldigt fin på att tolka i sina romaner.
  • En linje i världen av Dorthe Nors. Jag har läst Blicken, pilen, filen av samma författare och tyckte att den var en riktig liten pärla. En linje i världen är en essäsamling från Nors resa längs Nordsjökusten. Det är säkert en helt annan bok än Blicken, pilen, filen, men säkert lika bra!
  • Expertparadoxen av Emma Frans. Det är inte helt lätt att att veta hur man ska tolka forskning och nya rön. Det tycker alltså jag, som själv är forskare. I Expertparadoxen går Frans igenom just det: när ska man lyssna på forskarna? Vad händer när forskare har fel? Intressant! Frans är duktig på att skriva populärvetenskapligt, så Expertparadoxen är nog väldigt läsvärd.
  • Laga lunch på typ 4 minuter av Sara Begner låter som en kokbok för mig. Nu äter jag de flesta luncher på jobbet, men rätterna funkar säkert även till middag. Att laga middag… Well. Det är inte lätt med en 1,5-åring bredvid sig. Önskar att jag kunde svänga ihop något på 4 minuter lite oftare…
  • Majas alfabet av Lena Andersson är en av de böcker jag har skarpt i minnet från min egen barndom. Jag hade även sångerna på kassett och kan texterna till många av dem än. Illustrationerna är helt underbara och det är helt klart en bok som tål att tittas i igen. I mars kommer både den och Majas lilla gröna i nyutgåvor.
  • Sniglar och snö är tredje delen i Agneta Pleijels självbiografiska projekt som hon inledde med Spådomen 2015 (en fantastisk roman!). Det här har jag verkligen set fram emot!!

Vad läser du i mars?