Läser Nicke Nyfiken

Bokrea 2023: Mina bokreatips del 2 (barnböcker på rea)

Här om dagen postade jag ett inlägg med bokreatips, men egentligen har jag fler på lager. Här kommer därför en del två, med fler böcker jag är sugen på från årets rea. Om jag kommer att köpa alla på listan? Absolut inte! Men någon bok blir det säkert till vår 1,5-åring här hemma.

  • Boken om att gå på förskolan, av Josefine Sundström och Mervi Lindman, har vi lånat på bibblan och den gick hem! Det är tacksamt och kul med böcker om vardagliga ting att känna igen sig i och prata om.
  • Gropen är en Augustprisbelönad bilderbok av Emma AdBåge. Jag anar att det är en bok med mycket igenkänning från alla håll… Tänk att det kan vara så kul att leka där man som vuxen kan känna att det är som mest olämpligt att hålla till…
  • Vårt barn har blivit lite för stor för pekböcker, men så länge det finns mycket att prata kring när man ”läser” tillsammans brukar det funka bra. Och då kan jag faktiskt inte komma på så många bättre pekböcker än pekböcker med bilder av Jan Lööf! Han ritar ju så fantastiskt fantasifullt och detaljrikt och roligt. Jan Lööfs bilderbok finns på årets rea. Kul för barnet, nostalgi för mamman.
  • Vårt barn har sett en del Pippi på TV och älskar de två Pippi Långstrump-böcker hon har. Det är tacksamt och kul med böcker där figurerna är välkända. Känner du Pippi Långstrump? finns på årets bokrea – en klassiker av Astrid Lindgren och Ingrid Nyman.
  • Okej, nu är vår unge som sagt lite för stor för pekböcker. Så synd! För hon heter Rut och det känns orimligt kul med en peka och känna-bok med titeln Nu är det slut, Rut!. Har du en bebis borde du överväga att köpa den här. Det brukar vara tacksamt med böcker som är skojiga att känna och klämma på.
  • Mitt barn är förtjust i målarböcker och det kan gå undan när hon skapar… Det är alltså tacksamt att fylla på med målar- och pysselböcker när det är rea. Kanske Pippi: Pyssla, måla & läs! eller Min färgglada målarbok kan vara något.
  • Nu känns det nästan som att jag skriver en lång lista med anti-tips. Men såhär: jag tycker inte att Nicke Nyfiken-berättelserna funkar idag. En apa som har tagits till stan av sin ”vän” Mannen i den gula hatten? Vilken kompis..? Ändå är jag inte helt främmande inför Stora boken om Nicke Nyfiken av Margret och H.A. Rey. Vårt barn valde en stor apa som snuttis (hon hade mindre otympliga gosedjur att välja mellan) och har i perioder setts med den där apan på alla möjliga och omöjliga ställen. På något sätt känns det kul att läsa böcker om apor tillsammans. Hon tycker det är så roligt att peka och upptäcka i sådana böcker.
  • Astrid Lindgrens härliga böcker vill man såklart ha i hyllan, eller hur? Allra helst de som illustrerats av Ilon Wikland, känner jag. Älskar hennes illustrationer! På årets rea finns Vår i Bullerbyn, en berättelse jag faktiskt inte har läst själv eller haft hemma under min uppväxt. Kanske något att upptäcka tillsammans med dottern, med andra ord (men att faktiskt läsa får vi nog vänta några år med, den har förmodligen ganska mycket text!).