Melodifestivalen av Hanna Fahl

Melodifestivalen: Från frack till folkfest av Hanna Fahl

Melodifestivalen, av Hanna Fahl, är en underbar kärleksförklaring till Mello: artisterna, musiken, showen, programledarna, politiken, frisyrerna. En komplett bok om folkfesten svenskar antingen älskar eller älskar att hata.

Betyg: 5 av 5.

Melodifestivalen, av Hanna Fahl, är den ultimata boken för den som vill djupdyka ner i Melodifestivalens då och nu. Läsaren får följa med från början, till det 50-tal när den europeiska radio- och tv-unionen kom på idén att börja direktsända en musiktävling. Eurovision song contest var född och snart började Sverige sända sina uttagningar, det som kom att bli dagens Melodifestival.

Boken berättar om ett Melodifestivalen som förändras: popen får en självklar plats, populariteten går upp och ner – och kräver till slut ett nytänk, som blir i form av den TV-serie vi nu har vant oss vid att följa varje senvinter. Vissa personer har gjort ett stort avtryck, som Bert Karlsson, med sina många vinnare under 80-talet, och Thomas G:son, med sitt rekord i antalet bidrag. Andra har glömts bort genom åren. Till varje kapitel om Melodifestivalens historia har Fahl sympatiskt nog valt att lyfta fram några bortglömda pärlor.

Det är svårt att överraska ett fan med någonting helt nytt med en sådan här bok. Det tycker jag dock inte att man kan vänta sig heller och framför allt spelar det ingen roll: boken har en perfekt avvägning mellan fakta & historik och ett mer personligt urval av personer, musik, händelser, värda att lyfta fram. Tillsammans med de många, stora, härliga bilderna blir det en underbar bok både för stora fans och den som bara är lite nyfiken.

Boken är inte ny: den kom ut 2018 och jag köpte den på bokrean några år därefter. Här finns med andra ord en viss otillfredsställande lucka som aldrig går att fylla: Melodifestivalen pågår, förhoppningsvis mycket länge till, och det kommer att tillkomma fler år, med fler bidrag, mellanakter, frisyrer och låttexter som skulle behöva analyseras i en sådan här bok. Tack för att det i alla fall finns en bok som på ett såhär trevligt sätt tar sig an Melodifestivalen under de första 60 åren!

Melodifestivalen

Melodifestivalen finns utgiven av Bokförlaget Max Ström (2018). ISBN: 9789171264404.

Hanna Fahl

Hanna Fahl är en svensk journalist. Hon jobbar sedan många år tillbaka på DN, där hon också har bevakat Melodifestivalen.


Upptäck mer från Bokblomma

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.