Mammalia, Vellumbarnet och Funkislampa

Tre noveller: Mammalia, Vellumbarnet, Funkislampa

Novelläsning pågår! Här kommer mina tre senaste:

Mammalia av Ulrika Kärnborg

Betyg: 4 av 5.

I Mammalia, av Ulrika Kärnborg, inleder en nybliven mamma en vänskapsrelation med en äldre kvinna. Huvudpersonen är i kulturbranschen, arbetar som journalist. Den nya väninna är en etablerad konstnär, en känd kulturprofil. Det blir en intensiv vänskap. Det framstår som att konstnären har tagit den unga journalisten under sina vingar, men man förstår snart att det är mer komplicerat än så. Till slut spårar det ur. Jag tyckte att det här var en underhållande och samtidigt tankeväckande liten berättelse om vänskap och ojämlikhet.

Mammalia gavs ut av Novellix 2013. ISBN: 978-91-86847-94-4.

Vellumbarnet av Johanna Koljonen

Betyg: 2 av 5.

Vellumbarnet, av Johanna Koljonen, är en novell om att skiljas och att bli berövad, inte bara ett förhållande, utan också en framtid man tänkt sig med barn. Det är verkligen ett starkt och intressant ämne, men jag måste erkänna att jag inte blev så berörd. Berättelsen är inte direkt rakt på sak och när jag nu försöker skriva om novellen, några veckor sedan jag faktiskt läste den, inser jag att jag knappt minns den?!

Vellumbarnet gavs ut av Novellix 2013. ISBN: 978-91-87451-92-8.

Funkislampa av Jerker Virdborg

Betyg: 5 av 5.

Funkislampa, av Jerker Virdborg, är en tragikomisk berättelse om en man som hittar en funkislampa på loppis. Det är precis den svindyra retrolampa som hans bror suktar efter – men till fyndpris. Lampan kommer att bli den fantastiska fyrtioårspresenten till brodern, en ängsligt medelklassig man som vill inreda med de rätta prylarna. Så kommer han på något ännu bättre: brodern ska själv få hitta detta fynd. Det blir inte som han tänkt. Jag gillade verkligen den här novellen, som träffsäkert beskriver medelklassens patetiska bekymmer och som roligt beskriver hur lätt det kan vara att falla på eget grepp.

Funkislampa gavs ut av Novellix 2013. ISBN: 978-91-87451-93-5.


Upptäck mer från Bokblomma

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.