En sax i hjärtat av Marie Bengts

En sax i hjärtat av Marie Bengts

En sax i hjärtat, av Marie Bengts, är en pusseldeckare som utspelar sig i en småstad på 50-talet. En godhjärtad kvinna hittas mördad. Alla och ingen känns misstänkta.

Betyg: 4 av 5.

I En sax i hjärtat, av Marie Bengts, reser modeskaparen Hannah Lönn till den lilla småstaden Eneby. Det är 50-tal, Hannahs faster har gjort sig illa och Hannah har lovat att hjälpa henne. Hannah kastas omedelbart in i småstadslivet med symöten och skvaller hos handlaren, miljöer där hon inte direkt passar in. Och vad som är än värre: plötsligt hamnar både hon och fastern i händelsernas centrum när de råkar vara först på plats att anträffa bybon Asta Grankvist död.

Skvallret går, polisen påbörjar sin utredning och Hannah kan inte låta bli att privatspana. Till en början är alla fullt övertygade om att det är en utomstående galning som bragt Asta om livet, men snart visar det sig att det är många som haft ärenden kring Astas bostad vid mordets tidpunkt och många håller varandra om ryggen. Att försöka förstå vad som hänt kräver dessutom en hel del insyn i hur livet i småstaden ser ut och vilka hemligheter som döljer sig under ytan.

Det här är exakt den typ av deckare jag föredrar. Det känns fel att stoppa in ord som ”mysig” i en bok som kretsar kring ett mord, men ”mysdeckare” är, vad jag förstår, ett begrepp och En sax i hjärtat måste sägas höra till den genren. Jag blev förvisso uppriktigt sur när just Asta Grankvist blev mördad – hon verkade så genomgo’ och omtänksam – men boken kretsar inte supermycket kring sorg, tragedi eller blodiga detaljer. Här är det klurandet och pusslandet som är grejen. Och småstadslivet. Boken rymmer ett flertal kul karaktärer. Är man på fel humör kan man se dem som klichéer, men jag tycker bara att de är härliga: från den vresiga konditorn till den naiva och barnsliga tonåringen som springer efter Hannah och drömmer sig långt bort från Eneby. Jag gillar den högfärdiga kvinnan som har barn tillsammans med en snorrik ”pappa Gunnar” – en karl som dyker upp när det passar, men som annars lever med sin fru på annat håll. Jag gillar den flirtiga Beatrice, som precis står i begrepp att gifta sig. Jag tycker om Hannah med sina feministiska idéer, som ofta framstår som totalt främmande i Eneby. Jag tycker om i stort sett alla och slukar boken, inte för att den är ett litterärt mästerverk (det är den ej) eller fantastiskt nyskapande, utan för att jag helt enkelt älskar att hälsa på i Eneby.

Man kan tycka att det finns många detaljer som känns sökta, att en hel del inte är speciellt trovärdigt och att det också kan bli rätt tjatigt med Hannahs och polisernas olika resonemang hit och dit och vad som kan ha hänt. Men strunt i det! Jag kan just inte komma på så mycket bättre än En sax i hjärtat att läsa om man behöver avkoppling. Och framför allt tycker jag att den här typen av deckare är så fantastiskt mycket bättre än den genomsnittlige ”alkoholiserad polis med familjeproblem löser brutala mordfall”-deckaren. Det här är liksom en roman fylld med tanter och kafferep, klädprovningar och danser. Jag tycker så ofantligt mycket bättre om det än alla dessa dussindeckare fyllda med övervåld och action.

En sax i hjärtat

En sax i hjärtat gavs ut av Albert Bonniers förlag 2017. Den har fått uppföljarna Döden klär i domino och Inferno i snö. ISBN: 9789100168735.

Marie Bengts

Marie Bengts (född 1968) är en svensk författare och journalist.


Kommentarer

Ett svar till ”En sax i hjärtat av Marie Bengts”

  1. […] Läs hela inlägget av Bokblomma här –> En sax i hjärtat av Marie Bengts […]

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.