Lejon och lamm av Duraid Al-Khamisi

Lejon och lamm av Duraid Al-Khamisi

Lejon och lamm, av Duraid Al-Khamisi, är en förbluffande aktuell roman om en förort i brand och där berättarjagets föräldrar bestämmer sig för att köpa en kiosk.

Betyg: 4 av 5.

Lejon och lamm, av Duraid Al-Khamisi, utspelar sig kring en kiosk i en stockholmsförort. Berättaren är författare, son till föräldrar som flytt från Irak under USA:s invasion, och har syskon som benämns som Juristen, Aktivisten, Konstnären, Kampsportaren, Läraren och Medicinstudenten. Mamman är arbetslös, pappan är krigsskadad. Kiosken blir föräldrarnas sätt att försöka förändra sin livssituation.

Det är inte lätt. Det blir allt stökigare runt omkring: narkotikaförsäljning, skjutningar, sprängningar, barn som mördar andra barn. Kiosken är i dåligt skick när de tar över och det lager som medföljer är bara att slänga. Arbetet i kiosken är ett hårt slit som knappast betalar sig. Kioskens innehavare förstår undan för undan att deras rörelse ligger mitt i en verklighet med kriminalitet och fiffel. Undan för undan förändras inte bara området, utan också de själva.

Lejon och lamm kom ut tidigare i år, men känns så aktuell och att jag knappt förstår hur författaren har fått till det. Skedde inte den skjutningen nyss? Den där sprängningen hände väl tidigare i år? Romanen är ett avtryck av en fruktansvärd verklighet som utspelar sig i detta nu och det är en intressant bok att läsa för att förstå samtiden. Jag föreställer mig rent av att det här är en bok som kommer att plockas fram om ett tiotal år och som man kommer att vrida och vända på för att förstå den här tiden och hur det såg ut, inte för att det är en dokumentär, utan för att den lyckas vara brännande aktuell.

En dokumentär är det absolut inte frågan om. Det här är tvärtom en berättelse med humor, tragik och absurda inslag. Jag vet inte om jag helt förstår allting, men så lever jag också i ett lugn villakvarter i en mellanstor stad i Norrland. Vad kan jag egentligen veta om hur det är att bo i en förort som på många sätt styrs av kriminella? Vad kan jag, med mina svenskfödda föräldrar, veta hur det är att växa upp som barn till föräldrar från en klankultur? Med föräldrar som blivit torterade? Den här boken har lärt mig mer.

Lejon och lamm av Duraid Al-Khamisi

Lejon och lamm gavs ut av Weyler förlag 2023. ISBN: 9789127167773.

Duraid Al-Khamisi

Duraid Al-Khamisi (född 1986) är en svensk journalist och författare.