Nära fåglar av Roine Magnusson, Mats Ottosson och Åsa Ottosson

Nära fåglar av Roine Magnusson, Mats Ottosson och Åsa Ottosson

Nära fåglar är en fantastisk bok med helt otroliga porträttfoton av fåglar samt fina texter om förmånen att få leva nära dem och beröras av dem.

Betyg: 5 av 5.

Nära fåglar är en fotobok fylld med bilder som fotografen Roine Magnusson har tagit vid ringmärkningsstationer genom att placera fåglar i speciellt utformade ljustält. Resultatet är helt otroligt: knivskarpa, frilagda bilder på fåglar som poserar och visar upp sig på sällan skådat sätt. Vi har alla träffat fåglar, i någon form, i sina rätta habitat, men uppvisat på det här sättet syns detaljer och personlighetsdrag som annars är svåra att snappa upp. Fotot är fantastiskt och boken är väl värd att bläddra i enkom för njutningen i att få se en koltrast posera eller en domherrehona visa upp sina färger.

Men boken innehåller också väldigt fina texter om fåglar som sädesärla, ringduva och bofink. Det är alltså ingen bok med torra fakta eller om artbestämning, utan mer en essäsamling om några av våra vanligaste fåglar, deras egenheter och hur de berört människor som levt med dem i närheten. Underbar läsning! Och för mig, som ärligt talat inte kan speciellt mycket om fåglar, har det varit lärorik läsning. Jag har frågat mig var sidensvansarna är på sommaren och inser när jag läser den här boken att de lever ett liv där de rör sig lite hipp som happ, invaderar ställe efter ställe på ett svårförutsebart sätt, arbetar sig söderut, ibland ända till Grekland. Hoppas de invaderar Umeå i höst! Jag lär mig också mycket annat, som jag inte hade någon aning om. Som att gräsandens fjädrar inte innehåller några gröna pigment – det gröna i hannarnas fjäderdräkt kommer sig av hur ljuset bryts i fjädrarnas nanostruktur. Som att talgoxarna har ett språk där läten kan sättas ihop på olika sätt och få olika betydelse. Och mycket annat fascinerande.

En mycket vacker och intressant bok!

Nära fåglar

Nära fåglar gavs ut av Bonnier Fakta 2018. ISBN: 978-91-74246-45-2.


Upptäck mer från Bokblomma

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.