Älven av Rosa Liksom

Älven, av Rosa Liksom, är en bok om flykt och flyktingläger under Lapplandskriget. Och en kärleksfull berättelse om kor.

Betyg: 3 av 5.

Älven är roman om flykt, skriven av Rosa Liksom. Flykten går från finska Lappland och över gränsen till Sverige. Året är 1944 och Lapplandskriget pågår: tyskar bränner ner de gårdar där kvinnor, barn och äldre lever medan männen är inkallade.

Det finns minst tre anledningar till att verkligen minnas den här boken: den berättar om ett krig som många inte känner till, den berättar om det ur en trettonårig flickas perspektiv och den låter djuren, boskapen, ha en stor roll. Aldrig har jag väl läst en bok där månandet om djuren, korna, tagit så stor plats. Sällan har jag väl läst en bok där flykt och krig skildrats genom en flickas ögon. Lapplandskriget? Aldrig hört talas om innan!

Det här var helt klart en upplysande och medryckande bok. Rosa Liksom skriver intressant om den tuffa flykten och om livet i flyktingläger, där de möts av skräck för tuberkulos och varken får arbeta eller röra sig fritt. Det här är händelser som ligger 80 år bort, men där många garanterat upplever liknande händelser idag.

Allt är skrivet med Rosa Liksoms alldeles speciella stil, med drastisk humor och opolerat språk. Jag tycker att Rosa Liksom är fantastisk på att komponera sina berättelser, men jag måste erkänna att jag inte är helt övertygad om varför det måste strösslas med så mycket könsord och vulgära uttryck? Det är inte det att jag är pryd; Jag förstår bara inte vad det tillför berättelsen eller beskrivningen av huvudpersonen. Med det sagt: det här är verkligen en annorlunda och viktig bok, väl värd att läsas.

Älven

Väylö översattes av Janina Orlov och gavs ut av Wahlström & Widstrand 2023. ISBN: 9789146239642. Jag har lyssnat på boken som Radioföljetong, i uppläsning av Cecilia Nilsson.

Rosa Liksom

Rosa Liksom är pseudonym för Anni Ylävaara, en finsk konstnär, författare, dramatiker och seriemakare. Hon har belönats med ett flertal prestigefyllda priser, däribland Svenska Akademiens nordiska pris.