Jag är hos mina föräldrar och hälsar på just nu och det är här jag förvarar alla mina böcker. Jag plockade om lite bland mina hästböcker (jag har en hel separat bokhylla med sådana!) här om dagen och fick en massa nostalgikänslor och nu har jag även passat på att läsa om en av mina riktigt älskade böcker: Rut-Emma.

Det här är en av de böcker som jag verkligen kommer ihåg från när jag var liten. I den får vi läsa om Rut-Emma som växer upp någon gång på 20-talet. Hon leker nere på gården med sina syskon och sina kompisar, hon börjar skolan, hon bråkar med sina syskon och fantiserar om att pappan har rymt med cirkusen. Det finns hur mycket som helst att känna igen sig i och många fina, talande, bilder som illustrerar allting.

Jag älskar den här boken! Den känns så autentisk. När jag läser den som vuxen kan jag verkligen känna ”precis så var det!” och ”precis så tänkte jag också!” och jag kände likadant när jag var liten och fick den uppläst för mig. En fantastisk bok, som håller än!

Boken är en samlingsvolym som innehåller titlarna Rut-Emma själv, Rut-Emma, Storgatan 12, Jordklotet, Världen, Rut-Emma + Teofil = Sant. Denkom ut i en nyutgåva av En bok för alla för några år sedan, så den finns kanske fortfarande att få tag på. Jag rekommenderar den för alla som vill ha en mysig bok att läsa för sina barn!


Kommentarer

4 svar till ”Rut-Emma”

  1. […] Gelotte skriver om sin egen, sin mammas och sin mormors uppväxt. Den har underbara bilder! Rut-Emma-böckerna, som handlar om en uppväxt på 20-talet var en annan stor […]

  2. […] nyss läste jag böckerna om Rut-Emma, som är väldigt fina barndomsskildringar. Jag älskade de böckerna när jag var liten och […]

  3. Fia: Ja, nog vore det lite kul att läsa om någon gammal favorit i genren. 🙂 Jag är bara rädd för att man ska tycka att de är riktigt crap nu när man har blivit vuxen! :/ Men det är säkert kul att läsa om dem och få en liten nostalgikick!

  4. Jag var en riktig hästtjej och hade också en hel bokhylla med bara hästböcker när jag var yngre! Nu har en del skänkts bort, men mina favoriter finns nerpackade i kartonger i källaren. Ibland blir jag sugen på att läsa någon av dem, för gamla tiders skull…

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.