Tematrio: Förtryck

Tematrio - FörtryckDen här veckan har Tematrio temat förtryck.

Berätta om tre böcker som skildrar krig eller andra former av förtryck.

Det här är ett ämne där jag skulle kunna räkna upp väldigt många böcker, känner jag. Hur många böcker finns det inte som skildrar Andra världskriget t.ex? Över huvud taget känns det som att krig är ett vanligt ämne inom litteraturen, kanske för att det är en tacksam form för att skildra något som är så drabbande för den som utsätts för det, men som tidningar och andra medier sällan kan förmedla.

En reportagebok som innehåller många gripande berättelser om barn och unga som är utsatta för olika former av förtryck är Vår förbannade rätt av Maja Frankel. Boken är skriven med utgångespunkten ”Hur kan unga människor kräva sina rättigheter om de inte ens vet att de existerar?” och berättar väldigt bra och tydligt om Barnkonventionen. Alla skolor borde använda den här boken för ett belysa detta.

Ska jag välja något som handlar om Andra världskriget finns det som sagt lite att välja på, men jag tycker nog ändå att Sioma Zubickys självbiografiska bok Med förintelsen i bagaget är den jag främst vill ta upp i den här Tematrion. Det är nog fler än jag som fick lyssna på Zubickys berättelse under högstadiet och jag hoppas att många fler årgångar av högstadieungdomar får läsa den här boken så att ingen någonsin börjar tvivla på att förintelsen har skett.

Min tredje bok blir ingen bok om krig, men en bok om ett nog så viktigt förtryck att våga prata om: mobbing. Peter Pohls böcker om Anders är några som jag verkligen fastnade för i tonåren och Vi kallar honom Anna tycker jag är särskilt läsvärd för den som vill läsa något som tränger sig på och berör & stör.


Kommentarer

Ett svar till ”Tematrio: Förtryck”

  1. […] Här om veckan, i en helt annan Tematrio, tipsade jag om boken Vår förbannade rätt, som handlar om Barnkonventionen. Den här veckan uppmärksammas just Barnkonventionen i veckans Tematrio. Väldigt passande, eftersom Barnkonventionen fyller 20 år i år! […]

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.