Språkpoliser

Jag har aldrig förstått mig på språkpoliser. Det känns så futtigt att rätta ”språkfel”, som om språkpolisen skulle ha varit en svensklärare med rätt att klappa sina ”elever” på huvudet. Trams! Språk är dynamiskt och föränderligt. När jag läste Hemsöborna, som har ca 125 år på nacken, kändes det som att läsa en bok på ”utrikiska”. Ingen människa talar som i den boken! Ingen skriver som Strindberg heller. Språkpolisers önskan att konservera språket pekar mer än något annat på att de inte förstår vad språk och kommunikation handlar om. Att uttrycka sig i ord handlar inte om att följa regler – det handlar om att göra sig förstådd.

Med det sagt tycker jag att boken Vart är vart på väg? känns som en väldigt intressant bok. Boken är skriven av Siv Strömquist som är docent i nordiska språk. Den ger svar på frågor som: Hur böjer man ett lånord som body? Varför skriver vi Wagneropera med stor bokstav men falukorv med liten? Varför är en människa lång men en snögubbe hög? Varför kan inte folk hålla reda på skillnaden mellan var och vart? Heter det större än jag eller större än mig?

En bok för både språkpoliser och anti-språkpoliser som jag själv. 😉


Kommentarer

2 svar till ”Språkpoliser”

  1. Vitsen med att ha regler är väl just att underlätta förståelsen och att kunna förmedla något tydligt. Naturligtvis ska språket utvecklas vilket det också gör. Ingen har väl heller något intresse av att prata och skriva som man gjorde förr. Men när folk skriver som många gör idag, blir det ibland svårare läsa och ta till sig innehållet. För min del får man gärna skriva talspråk, det är ju lättförståeligt i alla fall. Men lagtexter och ”officiella” texter i t ex tidningar och på webben bör väl ändå vara någotsånär grammatiskt korrekta. Vad man sen skriver mer privat är ju upp till var och en. Bara min åsikt. 🙂

    1. Jag förstår vad du menar. Naturligtvis måste man göra sig förstådd. 🙂 Men jag tycker det är fult med ordmärkeri och det känns fånigt att tex kritisera användningen av ”dom” istället för ”de” eller ”dem”. Den stavningsändringen tycker jag är ett exempel på att språket utvecklas.

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Upptäck mer från Bokblomma

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.