Flugornas herre

Ett gäng skolpojkar råkar hamna på en öde ö efter en flygplansolycka. I början tycker de mest att det är kul och häftigt att vara utan vuxna och att överleva på ön, som är rik på både frukt och vildsvin, men ju längre tiden går, desto mer konflikter blir det. Det är två tongivande killar som utmärker sig. Den ena är Ralph, som fäster stor vikt vid att ha en ständigt brinnande eld så att de ska kunna bli räddade. Den andra är Jack, som vill ägna tiden åt att jaga. Båda vill ha ledarskapet på ön och deras små bråk blir allvarligare och allvarligare. Snart är Jack hövding över ett gäng ”vildar” och Ralph ledare över ett mindre gäng. Istället för att samarbeta med varandra uppstår ett stort fiendeskap, vilket kommer att få ödesdigra konsekvenser.

Det hinner bli rätt spännande innan boken är slut, men det är ändå svårt att sträckläsa den här boken. Det är så mycket råhet och våldsamheter att jag var tvungen att lägga ifrån mig boken ibland för att kunna smälta vad det var jag läste. På ett sätt känns det helt obegripligt att barn skulle kunna drivas till att begå sådana handlingar som de begår i boken, men det är en fascinerande berättelse och en sak är säker: man lämnas inte oberörd när boken är slut. En mycket bra bok om människors ondska!


Kommentarer

Ett svar till ”Flugornas herre”

  1. […] tredje nobelpristagare väljer jag William Golding. Flugornas herre är en intressant bok, som jag faktiskt är lite sugen på att läsa […]

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.