Först på bollen

En av alla grejer som är kul med att vara bokbloggare är att man ibland erbjuds recensionsexemplar. Själv har jag dessvärre inte så mycket tid för läsning som jag skulle önska, så jag kanske egentligen inte har så stor glädje som många andra av denna möjlighet (jag beställer sällan/aldrig recensionsex och tackar ofta(st) nej till recensionsex om jag blir erbjuden), men de gånger jag trots allt har ett recex i handen så känns det alltid himla kul att vara bland de första att läsa. Jag är ju annars en biblioteksbesökare av stora mått, så jag är inte den som brukar läsa titlar när de är nyutkomna.

För andra, som också tycker det är kul att vara ”först” med att läsa böcker så kan jag tipsa om Booked. Booked är en ny tjänst där medlemmar kan förhandsboka nya titlar. När boken kommer ut delas de ut efter ”först till kvarn”-principen och som enda betalning krävs att man inom en månad ger boken ett omdöme på sin blogg eller på sociala medier (Twitter, Facebook).

Idén är genialisk! Varför har ingen kommit på tanken tidigare? Med en sådan här sida blir böcker lästa av folk som har tid/lust att läsa och förlagen får billig marknadsföring. Det är inte alla förlag som är med på tåget, men många är väldigt duktiga på att marknadsföra sig på sociala medier och bloggar och gissningsvis är det ett väldigt bra drag. Att marknadsföra på ”klassiskt” sätt (t.ex. recensionsexemplar till journalister) har naturligtvis inte spelat ut sin roll, men marknadsföringen på nätet kan vara nog så effektiv. För egen del litar jag ju oerhört mycket mer på vänner och bekantas omdömen än journalisters, bland annat av den anledningen att de verk, som journalister läser, inte sällan är smala och svåra och knappast tilltalar mig och andra som saknar högskolepoäng i litteraturvetenskap.

Jag gillar verkligen sociala medier och ny teknik (jag är ju trots allt ingenjör ;), så jag hoppas att Bookeds idé funkar i praktiken.


Kommentarer

2 svar till ”Först på bollen”

  1. Oj, det låter ju helt galet bra! Ska kolla upp det närmare imorgon och förmodligen anmäla mig på stört! Tack för tipset!

  2. Visst är det genialt? Jag bokade upp mig på Booked för någon dag sedan! (: Vi får se vad som kommer sedan. Men det är en jättebra idé! (:

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.