Motljus av Annika Thor
Motljus av Annika Thor

Det här är Annika Thors första vuxenroman, men vi som har uppskattat hennes enkla och uttrycksfulla språk i ungdomsböckerna kommer att känna igen oss i berättandet. Handlingen rusar inte direkt framåt och det finns inga onödiga beskrivningar, ändå ger varenda mening en bild av vilka känslor som utspelar sig hos huvudpersonen, Marie.

Marie har ett tryggt liv tillsammans med sin man i en mindre stad. Barnen är utflugna och arbetet som lärare rullar på. När hon en morgon läser tidningen och ser att en gammal vän, Ronny, som hon inte har träffat på trettio år, är död, ställs hela tillvaron på ända. Plötsligt minns hon somrarna, som hon och hennes man brukade tillbringa i ett kollektiv med Ronny och två andra par, och plötsligt känns det kanske inte längre självklart att hennes liv ser ut som det gör. Vad har Ronny egentligen för del i hennes liv och vad var det han såg i henne?

Jag tycker jättemycket om den här boken. I all sin enkelhet och stillhet förmedlar den en lång inre resa och berättar något om de minnen som vi faktiskt minns och de minnen som vi har korrigerat i efterhand. Läs det här!

I korthet

Rekommenderas för: Den som vill läsa en lågmäld och välskriven roman om en inre resa.

Betyg: 4 morgontidningar av 5.

Om Annika Thor och Motljus

Annika Thor (född 1950) är en svensk författare som slog igenom stort med ungdomsboken Sanning eller konsekvens, som handlar om mobbing. För denna belönades hon också med Augustpriset 1997. Debuterade som författare gjorde hon 1996 med ungdomsboken En ö i havet. Annika Thor har en hemsida.

Utgivningsår: 2008 (första svenska utgåvan, Wahlström & Widstrand).
Antal sidor: 261.
ISBN: 9789143502015.
Köp hos t.ex.: Adlibris, Bokus.

Baksidestext

”En vanlig höstmorgon, strax före frukosten, sätts Maries tillvaro i gungning. Hennes lugna vardag i småstadsvillan, arbetet som lärare, det långa äktenskapet med Staffan – allt som varit tryggt och självklart känns plötsligt osäkert och främmande. Ändå har egentligen ingenting hänt: bara ett fotografi och en dödsruna i morgontidningen. Ronny Berglund, den framgångsrike filmregissören, är död. Ronny, som hon inte träffat på trettio år.

Sommaren 1976 var de alla unga: Marie och Staffan, Ronny och de andra vännerna i sommarkollektivet. De drog in i Huset som en fläkt av den nya tiden: frigörelsens och öppenhetens tid. Men under ytan jäste konflikterna, rivaliteten och de hemliga förälskelserna. Ronny och Marie rörde sig mot och från varandra i ett intrikat mönster av närmande och undvikande, förväntan och besvikelse. Han fick henne att känna sig sedd. Men såg han henne verkligen, eller var hon bara ett motiv framför hans videokamera, som dokumenterade allt som skedde i Huset?

Annika Thor är känd för en stor publik genom sina hyllade böcker och tv-manus för barn och ungdom. Motljus är hennes första vuxenroman. Det är en klarsynt och drabbande berättelse om tillvarons bräcklighet och om de – slumpartade? – val vi gör och vad som kanske skulle ha blivit om vi valt annorlunda.”


Kommentarer

Ett svar till ”Motljus”

  1. […] för några år sedan egentligen? Ja, 2008 hade jag i alla fall precis läst ut Annika Thors roman Motljus. Thor hade väl vid den tiden mest gjort sig känd för böckerna om Steffi och Nelli, som […]

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.