Sanning eller konsekvens

Det var nog många på mellstandiet som fick se filmen Sanning eller konsekvens när den kom för några år sedan. Det är fullt förståeligt att de visade filmen i skolan. Det är en film om ett ämne som är ständigt lika aktuellt i skolorna: mobbing. Boken som filmen baseras på är förstås också lika aktuell och viktig som filmen. Vad som är särskilt med bra såväl boken som filmen är att både miljöer och personer känns trovärdiga och är lätta att känna igen sig i.

Huvudpersonen, Nora, är en tjej, som varken hör till den tuffa klicken eller till klassens töntar. Sedan lekis har hon varit bästis med Sabina, men nu när höstterminen i sexan börjar är saker och ting inte som de har varit.

Sabina har börjat vara med Fanny, som är coolast i klassen, och Nora blir allt mer utanför och känner inte att hon passar in någonstans. Sabina och Fanny är med sitt tuffa gäng, medan Nora bara är med dem ibland och inte känner sig riktigt välkommen när hon är med Sabina och Fanny.

I klassen går också Karin, som är mobbad och utfryst. Är man med henne är man en tönt och Nora vill därför inte vara med henne, men är det i alla fall emellanåt.

När Fanny har fest hamnar Nora plötsligt i en svår situation där hon kan tvingas göra Karin illa för att försöka vinna tillbaka sin gamla bästis.

Trassliga kompisrelationer är bokens tema och boken är riktigt bra även om jag inte är helt nöjd med slutet. Både boken och filmen börjar förresten få några år på nacken, men de känns fortfarande angelägna.


Kommentarer

5 svar till ”Sanning eller konsekvens”

  1. […] Thor (född 1950) är en svensk författare som slog igenom stort med ungdomsboken Sanning eller konsekvens, som handlar om mobbing. För denna belönades hon också med Augustpriset 1997. Debuterade som […]

  2. […] Nelli, flickorna som evakueras till Sverige under Andra världskriget, och för mobbingskildringen Sanning eller konsekvens, men Motljus är faktiskt en bok riktad till vuxna. I den får läsaren följa ett berättarjag som […]

  3. Gör inte Nora gör inte jag tycker att du ska vara kompis med Karin istället för Sabina
    Du vet själv att dem är elaka vem är mest synd om det är Karin hon har inga vänner.

    1. Är du Karin ?

  4. […] Karin finns i den fantastiska ungdomsboken Sanning eller konsekvens. Jag läste den när den var aktuell och jag kan inte svära på att den har åldrats med […]

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Upptäck mer från Bokblomma

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.