Spökbarnen

När 13-åriga Matthew och hans lillasyster, Abigail, blir föräldralösa får de flytta till deras mammas moster, Gerda, som bor alldeles ensam i Sierra-Mariadalen strax utanför Los Angeles. Gerda är gammal och mycket fattig. Hennes enda levebröd är butiken, som ligger på nedervåningen av huset, men den ger inga pengar eftersom nästan ingen handlar där.

De flesta vågar inte handla av Gerda eftersom de är rädda för hennes ”barn”. ”Barnen” är ett antal trädockor, som Gerdas man har gjort för länge sedan. Gerda och hennes man fick aldrig några egna barn och därför har hon alltid behandlat sina dockor som om de vore levande.

Byborna, däremot, avskyr Gerdas ”barn” eftersom de tycker att dockorna är otäcka och rykten säger att ”barnen” kan tala. Matthew tycker också att ”barnen” är lite läskiga eftersom de ser ganska otäcka ut när de svänger fram och tillbaka i trädgården, men han ser inte alls på ”barnen” med samma avsky som resten av byn.

Uppenbarligen vill någon få bort Gerda och hennes ”barn” från byn. Någon gör flera sabotage mot henne och Matthew förstår att hans gammelmoster kanske inte orkar längre.

Det här är absolut ingen spökhistoria. Det här är en underbar bok om människors rädsla för det som är annorlunda. Den är mycket bra och vacker. Slutet var dessutom väldigt oväntat, vilket gör boken ännu bättre.


Kommentarer

Ett svar till ”Spökbarnen”

  1. […] dagens Nostalgitorsdag plockar jag fram en bok jag läste när jag gick på högstadiet: Spökbarnen. Jag blev verkligen gripen av den när jag läste den som 14-åring. Handlingen kretsar kring en […]

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.