Storlånare

Jag läste i DN att bokförsäljningen går uppåt. Under 2011 ökade förlagens försäljning till såväl bokhandlare som återförsäljare och nätbokhandlare. Kul att höra! Själv är jag ingen storkonsument av böcker, men brukar köpa ett gäng pocket per år och kanske någon eller några fackböcker. Jag har turen att få en hel del böcker och utöver det brukar jag låna det mesta på bibblan. I samma notis i DN berättar de också att hela 90 % av e-boksförsäljningen är till bibliotek. Det är en stor andel, men kanske inte en så förvånande siffra. Själv har jag inte köpt en endaste e-bok och kommer nog inte göra det heller. Priserna är helt enkelt för saftiga. Undrar dock hur länge det kommer att vara möjligt att låna e-böcker helt gratis på biblioteken? Det systemet kanske är något som är för bra för att vara sant… Själv är jag inte främmande för att betala, men inte att betala flera hundra kronor för en bok. Möjligen skulle jag vilja betala lite som man gör för Spotify; ett e-boksabbonemang liksom. Får se vad som händer framöver. Det är ju redan en hel del diskussioner fram och tillbaka om karenstider för bibliotek, begränsade antal utlån etc.

Och vad gäller priset på e-böcker, som delvis kan förklaras med den moms på 25 % som e-böcker, till skillnad från pappersböcker, är belagda med, så verkar man ha kommit till en återvändsgränd. Svensk bokhandel skriver att EU:s skatteregler inte medger någon momssänkning för e-böcker. Ett par länder, bl.a. Frankrike, har redan sänkt e-böckernas moms till nivå med pappersböcker, men EU-kommissionen har kritiserat detta eftersom det snedvrider konkurrensen. Man kan ju bara hoppas att problemet löser sig genom att alla medlemsländer sänker sin e-bokmoms istället för att alla i framtiden har en fortsatt hög nivå.


Kommentarer

4 svar till ”Storlånare”

  1. På tal om e-böckers saftiga pris och otillgänglighet diskuteras e-böckerna i Almedalen och Svensk Biblioteksförenings generalsekreterare Niclas Lindberg skrev i samband med detta för någon vecka sedan en debattartikel i Aftonbladet Kultur. Bland annat kallar han förlagen för giriga och att det är ett hot mot informationssamhället och demokratin att medvetet försvåra spridningen av e-böcker. Läs den intressanta artikeln här: http://www.aftonbladet.se/kultur/article15076267.ab
    Detta har tydligen retat upp Förläggarföreningen. Så bråket om e-böckerna fortsätter… Tråkigt med tanke på att e-böckerna i USA just nu säljer mer än inbundna böcker. Tänk om det vore lika tillgängligt som där!

    1. Kul att det är uppe för diskussion och tack för länken!
      Det låter inte så konstruktivt att bråka. Jag önskar att man hittade en bra lösning istället!

  2. Sv: Jag tycker verkligen om Gardells språk. Sättet han uttrycker sig på. Hade faktiskt missat senaste så tack för det tipset!

    Roligt att bokförsäljningen ökar! 🙂 Men hur det än blir med e-böcker så kommer jag nog alltid föredra papperskopior, det är ändå något visst med att kunna hålla och känna på boken som man läser tycker jag.

    1. Jag ser nog e-böcker som ett komplement till pappersböcker, snarare än en ersättning. Jag läser båda varianterna. 🙂

      Gardell är fantastisk! 🙂

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.