Är det någon som kan upplysa svenskar om hur svenskar är så är det Fredrik Lindström. I program som Svenska dialektmysterier och Världens modernaste land har han vänt och vridit på vår kultur och vårt språk. I den snygga lilla boken När börjar det riktiga livet har han också närmat sig frågorna i novellform.
I femton små noveller skriver han om barn som har så många leksaker att de inte får plats, men som inte kan göra sig av med ett enda, om svenskar som hyr in polacker till sina renoveringsprojekt och hamnar i moraliska dilemman, om semstersvenskar som drömmer om att ta en väska och försvinna, men som snabbt återvänder till sitt vardagslunk och om homestylade hem som blir så rätt stylade att familjen inte vill flytta därifrån.
Med mycket värme driver han med svenskar och svenskhet i novell efter novell. Ibland blir det också absurt. Han ruskar liksom om och frågar ”Är det så himla viktigt hur ditt kök ser ut?” eller ”Spelar det någon roll om din nya soffa matchar din stil och säger något om vem du är?”. Och nej, det är ju faktiskt inte så viktigt. Men ibland skriver nästan på näsan att svenskar har strumpor som försvinner i tvättstugan och att det är svårt att inte hosta på teatern ifall man tänker att man absolut inte får hosta. Och då blir det också lite ointressant och hans vardagsbetraktelser lite ansträngda. Boken är trevlig, rolig och lättläst, men i någon mening föredrar jag nog Lindström på TV.
Några andra som har skrivit om boken är SvD, Bokmania och Erikas bokprat. Du hittar boken hos bl.a. Bokus och Adlibris.
Kommentera & diskutera gärna!