När börjar det riktiga livet

Är det någon som kan upplysa svenskar om hur svenskar är så är det Fredrik Lindström. I program som Svenska dialektmysterier och Världens modernaste land har han vänt och vridit på vår kultur och vårt språk. I den snygga lilla boken När börjar det riktiga livet har han också närmat sig frågorna i novellform.

I femton små noveller skriver han om barn som har så många leksaker att de inte får plats, men som inte kan göra sig av med ett enda, om svenskar som hyr in polacker till sina renoveringsprojekt och hamnar i moraliska dilemman, om semstersvenskar som drömmer om att ta en väska och försvinna, men som snabbt återvänder till sitt vardagslunk och om homestylade hem som blir så rätt stylade att familjen inte vill flytta därifrån.

Med mycket värme driver han med svenskar och svenskhet i novell efter novell. Ibland blir det också absurt. Han ruskar liksom om och frågar ”Är det så himla viktigt hur ditt kök ser ut?” eller ”Spelar det någon roll om din nya soffa matchar din stil och säger något om vem du är?”.  Och nej, det är ju faktiskt inte så viktigt. Men ibland skriver nästan på näsan att svenskar har strumpor som försvinner i tvättstugan och att det är svårt att inte hosta på teatern ifall man tänker att man absolut inte får hosta. Och då blir det också lite ointressant och hans vardagsbetraktelser lite ansträngda. Boken är trevlig, rolig och lättläst, men i någon mening föredrar jag nog Lindström på TV.

Några andra som har skrivit om boken är SvD, Bokmania och Erikas bokprat. Du hittar boken hos bl.a. Bokus och Adlibris.


Kommentarer

9 svar till ”När börjar det riktiga livet”

 1. Har läst en del av novellerna i denna samling, men kände inte för att läsa alla och jag minns på rak arm inget av de jag läste. Även jag tycker Lindström är bättre på TV.

  1. Jag kan förstå att du inte läste alla faktiskt, men jag insåg för egen del att jag uppskattade dem riktigt mycket om jag bara lät det gå lite tid emellan. De är ju lite lika, i någon mening.

 2. Snyggt omslag, man blir ju nyfiken.

  1. Ja, omslaget är riktigt lyckat faktiskt. 🙂 Tycker jättemycket om det!

 3. Läste ca halva denna som e- bok, men sedan tröttnade jag lite. Föredrar, precis som du, Lindström på tv

 4. Läste ca halva denna som e- bok, men sedan tröttnade jag lite. Föredrar, precis som du, Lindström på tv

  1. Den kan nog bli lite tjatig om man sträckläser den. Novellerna gör sig bäst med lite tid emellan..

 5. Jag älskar Lindström! Har dock inte läst så mycket av honom..

  1. Det här är det första jag läser av honom, men jag har varit på väg att läsa hans språkböcker flera gånger. 🙂

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.