Lite mer gnäll över e-böcker (eller musik, egentligen)

I lördagens DN finns en artikel om ElibU, som är e-boksdistributören Elibs satsning för att nå ut med e-böcker i skolorna. Med ElibU kan elever få tillgång till tusentals titlar som går att läsa på enheter som är uppkopplade till skolans nätverk. Det är alltså en strömmad tjänst, så det går inte att ladda ned böcker och t.ex. läsa hemma. Priset är lågt med tanke på vad en enstaka e-bok kan kosta (150 kr eller så) och vad ett utlån kostar för bibblan (20 kr), för ElibU kostar bara 60 kr per elev och läsår. Bra satsning! Självklart hoppas Elib på att unga ska vänja sig vid att läsa elektroniska böcker och ta med sig vanan, så att de kommer att köpa e-böcker i framtiden.

Lite påmind blir man ju dock om hur dyrt det är med e-böcker för alla oss andra. I Artikeln i DN finns också en kort intervju med Sveriges författarförbunds ordförande, som bl.a. säger: ”Men när de tekniska lösningarna förändras är det viktigt att inkomsterna för författarna och avtalen är rimliga, att det blir en bra modell. Jämför man med tidnings- och musikbranschen så har ju betalningsviljan sjunkit när man gått från fysiska till digitala produkter.” Det kan hända att förfsttarförbundet helt enkelt vill ha mer ersättning. Men att likna e-boksbranschen med musikbranschen gör att man blir lite… avskräckt. Innan Spotify lyckades musikbranschen verkligen gräva sin egen grav genom att börja sälja skitdyra, svåranvända och begränsade musikfiler – som, surprise, ingen ville ha!

Ja, det är klart att folk är ovilliga att betala flera hundra spänn för en e-bok! Det är ju precis sådant som gör att folk gärna går omvägar för att få tillgång till böckerna. Själv lånar jag t.ex. från biblioteken istället. På sikt kanske andra lockas att ladda ned illegalt (i dagsläget har jag svårt att se att några större mängder e-böcker fildelas, men…). Priset måste verkligen bli rimligt, för annars kommer e-boksförsäljningen aldrig komma igång och då missar författarna hela den inkomsten som hade kunnat rullat in…

E-bokläsare Paradisträdgården

Jag hoppas också att det kommer att vara enkelt och smidigt att ladda ned e-böcker även i framtiden. Mardrömmen vore om det blev sådan hets kring fildelning att filerna börjar skyddas så att de inte kan användas, typ som musikfiler är spärrade om man handlar från iTunes Store. Jag hatar verkligen iTunes Store. Hehe. Okej att man kan köpa appar och att det går att lyssna på (gratis) podcasts, men att köpa film eller musik är som att köpa… inget. Köper man en musikfil får man ha den på typ 3 diskar, vilket innebär att jag, som gärna byter musik på min mp3-spelare lite nu och då, skulle kunna byta låtar 3 gånger och sedan måste jag köpa om samma låt igen. Vad har man då köpt egentligen? Just det: inget. Här om dagen skulle jag se film på Apple-TV, men råkade hyra filmen på min iPad. Man kan skärmdubblera allt till Apple-TV (och t.ex. se vad som helst på SVT Play och liknande), men med den här filmen, hyrd från iTunes Store så gick det åt skogen. Hyr man på paddan får man bara titta på paddan. Den här typen av idiotiska begränsningar är det som på sikt får folk att överge de legala alternativen. Så jag hoppas att e-böckerna inte går den vägen att det blir krångligt, svåranvänt och begränsat när man köper en bok.

Vad som är billigt, upptäckte jag när jag började lyssna på Bokmärkt, podden som jag fick tips om i mitt podcastinlägg som jag postade nyligt, är den aktuella bokcirkelboken som diskuteras i programmet. Just nu är det Väldigt sällan fin av Sami Said, som kostar 29 kr. Kul idé med podcasten, för övrigt. I det första avsnittet, som är det enda som utkommit hittills, diskuterades en bok som jag inte själv har läst, men jag tror att det kan vara fördjupande och kul att lyssna på Bokmärkt om man också har läst boken. Personligen är jag dock lite skeptisk till Väldigt sällan fin, för den har inte fått så bra kritik. Får se vad som kommer upp i kommande program!


Kommentarer

4 svar till ”Lite mer gnäll över e-böcker (eller musik, egentligen)”

  1. Hej!
    Jag har taggat dig till Tegelstensutmaning, det är inte så märkvärdigt svårt.
    Givetvis är det helt frivilligt.
    Ha det bra
    Mia

    1. Spännande! 😀 Ska kolla upp. 🙂

  2. Jag tänker också sån att det är ett extremt överpris när det kommer till e-böcker. För en bok i fysisk form så är det inte bara författaren och förlaget som ska ha betalt. Utan också illustratörer och dem som trycker upp boken. En E-bok skippar dem två sista stegen i flesta fall då dom bara tar covern ifrån den fysiska boken som då redan är betald för genom de fysiska böckerna. Så varför ta nästan 4 gånger mer än för en pocket när det egentligen i teorin bör vara billigare att framföra? Förstår du vad jag menar?

    1. Jag förstår vad du menar och jag håller med. Momsen är en del av förklaringen till prisskillnaden (6 % respektive 25 %), men det kan ju aldrig vara hugget i sten att e-böcker inte ska ha samma moms som pappersböcker. Om viljan fanns att sänka priserna så borde det kunna gå att sänka priserna.

      Att folk gärna vill ha e-böcker tvivlar jag inte på. Det är ingen slump att novellen har blivit enormt stor den senaste tiden.. Någonstans vid priser för en novell går tydligen gränsen för vad folk är villiga att betala. Misstänker jag.

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.