Einsteins nya fru av Liv Strömquist

Nya böcker hösten 2018 (del I)

Sommaren har varit otroligt varm och vi är nog många som mer eller mindre har glömt bort att det finns andra årstider, andra väder. Men snart är hösten här och då kommer en massa nya böcker! Här kommer ett inlägg om de jag suktar efter lite extra! Min tanke var att dela upp det i ett inlägg för böcker som kommer ut i september och oktober och ett inlägg för böcker som kommer ut i november och december, men det har överraskande visade sig finnas några riktiga pärlor som kommer redan i augusti. Jag har liksom läst alla de större förlagens sommarkataloger utan att ha sett röken av de augusti-böcker som jag tänkte ha med i det här inlägget, men jag klagar inte. Dessutom visade det sig att det knappt kommer ut några böcker i november och december (för tätt inpå jul, gissar jag?). Så det blir en lite mer slumpartad uppdelning. En uppdelning blir det i alla fall, för det kommer så himla mycket bra att det inte ryms i ett inlägg. 🙂

Redan utkommen i augusti är samlingsvolymen Einsteins nya fru, med samlade serier av Liv Strömquist. Jag har redan läst Strömquists serier (ja, jag har nog läst alla album i alla fall?), men det här känns såklart som en kul utgivning ändå och för dig som har missat Liv Strömquists vassa satir så tycker jag absolut att det kan vara värt att gå till bibblan och låna den här boken!

Einsteins nya fru av Liv Strömquist
Einsteins nya fru av Liv Strömquist

Redan i slutet på augusti kommer en ny roman av min favorit bland favoriterna: Jonas Hassen Khemiri. <3 Vilken underbar nyhet!! Det finns ingen författare som skriver så lekfullt och precis som Khemiri. Han är också en mästare på att skildra vår samtid och blotta den rasism och främlingsfientlighet och finns nästan överallt när man tittar närmare. I den kommande romanen, Pappaklausulen, återvänder en pappa för att hälsa på den familj han en gång övergav. Det låter som en typisk Khemiriroman; Jag tror vi kan känna igen den Khemiri vi trogna läsare har lärt känna och jag kan knappt bärga mig tills jag kan kasta mig över den här romanen!

Pappaklausulen av Jonas Hassen Khemiri
Pappaklausulen av Jonas Hassen Khemiri

Alldeles snart, nu i augusti, är Jonas Gardells senaste roman, Till minne av en villkorslös kärlek ute i butik. Jag hade en period när jag lånade och läste ungefär allt av Jonas Gardell; Jag kunde inte sluta läsa hans finurliga, roliga, sorgliga och underbara romaner, där han gav plats åt udda, ensamma och fina människor. Nu är han aktuell med en stor, episk roman (som förlaget beskriver den som). Jag vet inte om den är självbiografisk eller om det är en autofiktiv roman, men den handlar i alla fall om Jonas Gardells mamma.

Till minne av en villkorslös kärlek av Jonas Gardell
Till minne av en villkorslös kärlek av Jonas Gardell

I september kommer en ny roman av Bengt Ohlsson. Jag har inte läst så mycket av Bengt Ohlsson, men brukar alltid känna mig lite upprymd när jag hittar nya titlar av honom i katalogerna. Hehe. Han har ju faktiskt författat en av mina favoritböcker: Gregorius, så jag känner mig alltid peppad på hans nya (även om jag är usel på att komma mig för att läsa dem). Nåja. I september kommer alltså De dubbelt så bra, där två ynglingars öden vävs samman. Boken lär handla om hårt slit i skogen och det finska inbördeskriget – och slutet ska vara förlagt till Ådalen.

De dubbelt så bra av Bengt Ohlsson
De dubbelt så bra av Bengt Ohlsson

Cilla Naumann fick mycket uppmärksamhet här om året för den personliga moderskapsberättelse Bära barnet hem. Därför känns det spännande att hon är aktuell med en ny roman alldeles snart. I september kommer Den oändliga familjen, som handlar om en familjekris.

Den oändliga familjen av Cilla Naumann
Den oändliga familjen av Cilla Naumann

Om jag någon gång får för mig att läsa en krönika så läser jag troligast någon av Fredrik Strages krönikor i DN. Hans referenser är ibland helt obetalbara och jag tycker även att hans podd Hemma hos Strage är sjukt underhållande, främst för att den till skillnad mot väldigt många andra intervjupoddar handlar förvånansvärt mycket om… Strage själv? Vilket är positivt, för han kan verkligen mycket om musik och populärkultur och han verkar ha en aldrig sinande källa med knäppa anekdoter att ösa ur. För Strage-fantaster där ute är det säkert glädjande att några av hans bästa krönikor kommer i en samlingsvolym i september. Strage 242 är titeln.

Strage 242 av Fredrik Strage
Strage 242 av Fredrik Strage

Har du någon höstbok som du ser fram emot lite extra? 🙂


Kommentarer

6 svar till ”Nya böcker hösten 2018 (del I)”

  1. […] finns väldigt många böcker att se fram emot i höst. Jag har matat ut 3 inlägg (del 1, del 2, del 3) med böcker jag ser fram emot i höstens utgivning. Här kommer den avslutande […]

  2. […] om höstens böcker, men jag är nu uppe i del 3 och jag är inte klar än (här är alla delarna I, II, III; och en del IV kommer till veckan). ? För den som har följt min blogg den senaste […]

  3. […] i höst. Här kommer del 3 i min serie med böcker jag ser fram emot lite extra (här hittar du del 1 och del […]

  4. […] Det kommer många spännande böcker i höst. Här kommer del 2 i min serie med böcker jag ser fram emot lite extra i höst (del 1 hittar du här). […]

  5. Tack för inspiration för en kommande läshöst!

    1. Vad kul att du gillade inlägget! 🙂

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.