Och bergen svarade

Och bergen svarade

Och bergen svarade - Khaled HosseiniDen afghansk-amerikanske författaren Khaled Hosseini har gjort stor succé med sina skildringar av det krigsdrabbade Afghanistan. I Och bergen svarade utspelar sig en stor del av boken i ett relativt nutida Kabul och Afghanistan skildras nu som ett land under återuppbyggnad. Det är dock inte i första hand krig och fred och situationen i Afghanistan som står i fokus i Hosseinis senaste bok: här är det istället människor och relationer som är huvudfokus.

Handlingen växlar mellan huvudpersonerna och flyttar sig fram och tillbaka i tiden. Den tar sin början 1952, när en man vandrar från sin by in till Kabul för att lämna ifrån sig sin dotter. Dottern, Pari, skiljs så från sin bror, som hon är mycket fäst vid. Hon är så ung att hon kommer att växa upp i tron att hennes fosterföräldrar är hennes riktiga föräldrar. Minnena från hennes biologiska familj och hennes hemby bleknar bort. Trots detta kommer hon, liksom brodern, att växa upp med en tomhet och saknad som de kanske inte han sätta fingret på, men som ändå alltid är närvarande.

Jag tycker att Och bergen svarade är en väldigt fin berättelse om släktband och hur betydelsefull familjen är för att forma oss till de vi är. Det är också en fängslande bok med ett flödande och lätt språk. Genom att växla mellan huvudpersonerna, som verkligen lever helt olika liv och under helt olika förutsättningar, blir berättelsen väldigt dynamisk och intressant. Jag gillade den verkligen! Boken är inte helt lik Hosseinis tidigare böcker, utan kan nog upplevas som mer spretig, men jag tycker faktiskt om att den har lite lösa trådar här och var och att den kretsar kring så många olika människor.

Du hittar boken hos bl.a. Adlibris och Bokus. Några andra som skrivit om boken är Maddes bokblogg, Fru E:s böcker och Smålandsposten.

Bokens/böckernas författare:


14 svar till “Och bergen svarade”

  1. Den här har jag lånat av syrran men eftersom den är inbunden har jag inte läst den än, på sommaren blir det mest pocket 😛

    • Brukar också välja pocket (eller e-bok) på sommaren, men den här påbörjade jag redan tidigt i somras, så den fick följa med nu under semestern..

  2. Har läst Flyga drake, som jag älskade. Köpte Tusen strålande solar härom dagen och kommer säkert även att skaffa mig denna!

  3. Jag tyckte att den var lite omständlig och att den amerikanska delen inte tillförde särskilt mycket när jag läste. Såhär efteråt så gillar jag den nog mer, jag lyssnade och det var nog mindre bra. Det är en bok son ska läsas 🙂

    • Jag vet inte riktigt vad jag tyckte om den amerikanska delen, men lite intressant var det väl att läsa om hur olika livet kan utveckla sig för de som blev kvar och de som inte blev det. Men kanske blev det lite rörigt med alla städer och personer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.