Paradisoffer av Kristina Ohlsson

Paradisoffer

Paradisoffer - Kristina OhlssonParadisoffer är Kristina Ohlssons fjärde deckare om Fredrika Bergman. Jag fick e-boken i en DN-kampanj i julas och enligt DN kan just Paradisoffer räknas som den bästa i serien och värd att hoppa rakt in i serien med. Så synd då att den faktiskt inte är särskilt bra skriven. Möjligen har det introducerats mellanslag av misstag (hoppas!) när e-boken konstruerades, men förmodligen innehåller boken verkligen en massa särskrivningar. Jag är allt annat än en språkpolis, men när jag läser en bok eller tidning är jag helt oresonlig när det gäller språkfel såvida det inte är uppenbara och enstaka slarvfel.

Nåja! Boken handlar om ett bombhotat plan som är på väg mot USA. Kaparna har två krav: att en utvisningshotad man, Zakaria Khelifi, ska få uppehållstillstånd och att ett amerikanskt hemligt fängelse i Afghanistan ska stängas ner. SÄPO, USA:s motsvarighet, justitiedepartementet m.m. blir direkt inkopplade och nu börjar en svettig utredning. Innan planets tank hunnit tömmas så måste fallet lösas. Ganska snart visar det sig att spåren tycks leda mot planets pilot: Karim Sassi. Men vad har han för motiv? Ingenting verkar stämma och tiden bara går.

Det är spännande, men också lite rörigt. Författaren har själv jobbat på SÄPO och kanske blir det lite väl mycket beskrivning av jobbet för att det ska bli riktigt flyt i berättelsen. Jag tycker också att boken lider lite av att den handlar om så många karaktärer. Tanken är väl att man som läsare ska läsa hela serien och lära känna karaktärerna på det sättet, men för mig som hoppat rätt in i berättelsen blir det ganska platt.

Nja, den här boken får inte mer än ett medelbetyg av mig. Med ett frågetecken också för särskrivningarna som känns helt oacceptabla.

Några andra som skrivit om Paradisoffer är Lottens bokblogg, Erikas bokprat och Kulturbloggen. Den kan köpas hos t.ex. Adlibris eller Bokus.


Kommentarer

14 svar till ”Paradisoffer”

 1. […] Paradisoffer är också snygg. Till skillnad från den stora massan så hittas inget ”blurr” på den här framsidan. Här finns tvärtom både titel och författarens namn i en prydlig ruta. Det klart blå känns heller inte speciellt deckaraktigt, utan som en färg som skulle pryda framsidan vilken roman som helst. […]

 2. Hej!

  Paradisoffer är inte heller min favorit bland Kristina Olssons böcker, efter att ha älskat de andra jag har läst av henne var den här helt annorlunda. Blev faktiskt lite besviken när jag läste den eftersom jag hade väntat mig mycket mer. Beskrivningen av boken enligt dig håller jag precis med dig om!

  1. Jag ska ge Kristina Ohlsson en ny chans vid tillfälle. 🙂 Det känns som att jag började med fel bok alltså.. 🙂

 3. Nej, jag tycker inte att Paradisoffer är någonting mot Ohlssons andra böcker faktiskt. Tusenskönor, Änglavakter och Askungar är ju strålande!

  1. Aha. Ja, det verkar som att alla är överens om det här. 🙂 Får kanske ge Ohlsson en till chans då! 🙂

 4. Verkar som jag ska undvika e-böcker, jag avskyr särskrivningar. Men Kristina Ohlsson borde jag läsa.

  1. Jag har som sagt läst ett antal och aldrig varit med om det förut. Älskar e-böcker!

 5. Åh jag har kommit på att det är konverteringen till epubs fel. Blir också helt galen på den men vissa böcker är väldigt mycket värre än andra.

  1. Alltså särskrivningarna 🙂

   1. Det verkar som att jag är den enda som aldrig har råkat ut för detta förut!
    Nåja. Skönt att veta att det inte är Kristina Ohlssons fel!

 6. Jag har inte läst denna än, bara de tre första och de har varit riktigt bra. Särskrivningar och andra underliga fel är väldigt vanliga i e-böcker, tycker jag. Det är också en av anledningarna till att jag helst inte läser sådana.

  1. Okej. Verkar som att DN:s Lotta Ohlsson är lite ensam om att tycka bäst om Paradisoffer.. 🙂 Jag har läst 10-20 e-böcker per år de senaste tre åren och har aldrig, aldrig varit med om särskrivningar etc förut. Tror det är extremt ovanligt med fel i e-böcker och att det är betydligt vanligare med tryckfel faktiskt. Har varit med om tryckfel flera gånger, tex att sidor saknats.

 7. Va? Jag tyckte att det här var den sämsta i serien.. Det var nog bara ett säljknep 😉 För annars gillar jag den här serien väldigt bra. Och på tal om särskrivning så tycker jag tyvärr att det är vanligt förekommande i e-boksformat, antingen det eller att stycken hamnar fel och liknande.

  1. Aha. Ja, det var nog ett knep! Vilken tycker du är bäst då? 🙂 Jag läser en hel del e-böcker och känner mig som ett frågetecken. Har verkligen aldrig varit med om att stycken hamnat fel. :/

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.