Nyckeln - Mats Strandberg, Sara Bergmark ElfgrenJag fick hem Nyckeln samma dag som den kom ut, men har inte läst den förrän nu. Det beror inte bara på tidsbrist, utan också på faktumet att jag inte velat att den här fantastiska trilogin ska ta slut!

Apokalypsen närmar sig och de kvarvarande medlemmarna i Cirkeln, den grupp med utvalda häxor, som är de enda som kan förhindra jordens undergång, börjar nu få ont om tid för att förbereda sig för sitt uppdrag; ett uppdrag de i mångt och mycket inte vet vad det kommer att gå ut på. Kanske är de inte ens så unika och outbytbara som de tror. De enda de har att förlita sig på är Beskyddarna, som lever i ett slags mellanland mellan livet och döden, och som säger sig kunna se in i framtiden. Men är Beskyddarna verkligen att lita på?

Den avslutande delen i Engelsforstrilogin är en lättläst tegelsten på drygt 800 sidor. Man bara plöjer sidorna; lika mycket för spänningens skull, som för att få läsa om Cirkelmedlemmarna och deras liv. Liksom i tidigare böcker prickar författarna verkligen in hur livet kan vara i gymnasieåldern och de tankar och känslor som kan virvla omkring i den åldern. Det är kärlek, ensamhet, vänskap och olycklig kärlek, om vartannat. De karaktärer man inte känner igen sig i, känner man igen som personer man träffat under sin egen skoltid. Det är på pricken, inte bara livet som tonåring, utan också livet i allmänhet i en liten avfolkningsbygd där alla längtar bort och allt känns futtigt.

För min del spelar det i princip ingen roll att det här främst är en fantasyroman. För mig är det personporträtten och beskrivningen av den gamla bruksorten som verkligen fastnar och där författarna känns särskiljt briljanta. Men självklart finns det stora kvalitéer i själva fantasyberättelsen; berättelsen om att avvärja apokalypsen. Det är inte alltid sådär spännande så att man jagar fram över sidorna tillsammans med karktärerna, även om det verkligen accelererar mot slutet, utan mer frågar man sig vad allt betyder och vad det hela går ut på. Berättelsen ringlar sig fram och följer ingen rak väg. Det finns inga självklarheter i vad som kommer att hända sedan och vad som är den rätta vägen. I takt med att cirkelmedlemmarnas relationer ändras, ändras också förutsättningarna för deras uppdrag. Allt hänger ihop. Allt är snyggt.

Jag tycker att det här är fantastiska böcker, alla 3 plus bonusboken med serier. Berättelser från Engelsfors har jag faktiskt läst om under tiden jag har haft Nyckeln på gång. Den gjorde sig nästan ännu bättre nu, särskilt med alla smygglimtar som sedan får sitt svar i Nyckeln.

Nyckeln är underbar och briljant och en fantastisk avslutade del i trilogin. Kan inte säga så mycket mer än så.

Nyckeln är utgiven av Rabén & Sjögren och du hittar den hos t.ex. Bokus eller Adlibris. Några andra som skrivit om den är DN, Vår bokvärld och Annas bokhörna.


Kommentarer

16 svar till ”Nyckeln”

 1. […] Cirkeln, Eld, Nyckeln. […]

 2. […] Nyckeln. Sista delen i den fantastiska Engelsforstrilogin. Utöver att det är spännande och välskriven fantasy, så är det väldigt träffande och fina böcker om att vara tonåring och att leva i en bruksort. Man kan verkligen känna igen sig! I Nyckeln väver författarna ihop berättelsen på ett snyggt sätt. En riktig bladvändare, trots tjockleken. […]

 3. […] sidantal. Och som synes har jag inte plöjt så många tegelstenar. De tar ju sådan tid..! Men Nyckeln och Den osynliga bron har jag läst i alla fall och de var rätt omfattande båda […]

 4. […] tredje bok tar jag Nyckeln av Sara Bergmark Elfgren och Mats Strandberg. Det är den avslutande delen i den fantastiskt fina […]

 5. […] Tro inte att det finns böcker här hemma som jag inte vill läsa. Men ni vet. Har man t.ex. Nyckeln eller en bok av Joyce Carol Oates hemma så läser man ju såklart de före någon pocket som har […]

 6. Visst är det en fantastisk avslutning på en fantastisk bokserie! Jag är ju fantasyfantast men älskade ändå nästan mest just karaktärsbeskrivningarna, just hur verkliga de känns och hur stor respekt författarna verkligen har för sina karaktärer. De berör så oerhört mycket.

  1. Ja, karaktärerna är så himla fina! Önskar att man kunde fortsätta att följa dem!

   1. Men det kan man ju! Filmen! 2015! 🙂

    1. Sant! Hoppas, hoppas att filmen/filmerna inte blir en besvikelse.. :/ Man vet ju aldrig med svenska filmer, som kanske inte har samma budget som större produktioner..

     1. Nä, det är väl det. Å andra sidan är det väl typ Björn Ulveaus och Benny Andersson som finansierar…? 😉

      1. Ja, jag har förstått att Benny Andersson och hans son räddade filmen eftersom filmrättigheterna först hamnade hos några som författarna inte kände att de kunde samarbeta med. Det är ju väldigt positivt att författarna verkar så himla nöjda över att ha Benny Andersson med sig i projektet! Jag blir alltid nervös över filmatiseringar.. Men jag hoppas verkligen att det här blir bra!

       1. Jag med!

 7. Den första delen finns i bokhyllan. Köper resterande så snart tiden tillåter.

  1. Låter bra! 🙂 Du har bra läsning framför dig.. 🙂

 8. Känner att jag verkligen borde ta tag i denna serie snart. De har stått alldeles för länge!

  1. Ja, läs! Skönt att ha väntat ändå. Då kan man ju unna sig att läsa i ett svep och slipper vänta på nästa del.. 🙂

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.