Tematrio: Klassiska kvinnor

TematrioVeckans tema hos Tematrio är klassiska kvinnor. Med andra ord: ”Berätta om tre bra klassiker skrivna av kvinnor”. Som alltid blir det lite godtyckligt när jag ger mig på att avgöra vad som är en ”klassiker”. För mig räcker det oftast gott att boken inte är helt ny och att den fortfarande blir läst.. 😉

Cora Sandel tycker jag är en typisk ”klassisk kvinna”. Hennes böcker om Alberte är fantastiska, särskilt den första boken i trilogin, där Alberte fortfarande lever med sin familj i nordnorge. Hennes mor vill att hon ska vara en vacker dotter som med glädje utför hushållsbestyr, men Alberte vill något annat och längtar ut och bort.

Jane Austen skriver också odödliga böcker om kvinnors liv. Särskilt gillar jag Förnuft och känsla, som både är rolig och gripande. Jag blir alldeles förskräckt av att läsa de här böckerna och få en inblick i hur det var att vara en societetstjej – att ha det där lilla, lilla fönstret då man fortfarande är ung och attraktiv och har möjlighet att hitta den där mannen som ska trygga ens framtid och ställning. Maktlösheten, utsattheten! Och så sjukt tråkigt de har hela dagarna!

Som tredje författare tar jag en svensk, klassisk kvinna: Selma Lagerlöf. Ärligt talat tycker jag att hon är lite ojämn. Det övergår nämligen mitt förstånd varför Gösta Berlings saga anses vara sååå bra. Däremot älskar jag Kejsarn av Portugallien och Jerusalem!


Kommentarer

4 svar till ”Tematrio: Klassiska kvinnor”

  1. Jane Austen har jag med på min lista med, jag har gillat alla hennes böcker!

    1. Hon finns nog på mångas listor. 🙂 Fantastiskt att hon håller än! 🙂

  2. Håller med dig om Gösta Berlings saga – inte alls min tekopp! Cora Sandel har jag aldrig läst, men hon dyker upp lite då och då i olika bokbloggar så kanske skulle man ta och läsa hennes böcker i sommar eller så.

    1. Det tycker jag absolut du ska göra! De finns i en rejäl tegelstensutgåva med alla tre böckerna, men böckerna är lagom långa var och en, så bli inte avskräckt. 🙂

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.