Kanada - Richard FordRedan tidigt i Kanada avslöjar Dell, bokens berättare, att hans föräldrar har begått ett brott och hamnat i fängelse. Långsamt, men inte tråkigt, återberättar Dell de skeenden som ledde fram till att hans familj, som kanske verkade så välfungerande, splittrades. Den slutliga separationen sker ungefär halvvägs i boken, som inte är speciellt tunn. Fram till dess läste jag fascinerat och kände mig oerhört nyfiken på utveckligen. Sedan är det som att boken tar en, för mig, märklig utveckling. Dell smugglas, enligt hans mammas önskemål, över till Kanada, för att bo hos en man som är bror till en av mammans vänner. Han rycks så ur sitt sammanhang och tas ur skolan för att bo hos en man som han inte känner, en man som också har ett skumt förflutet och som visar honom mycket lite intresse. För mig är det helt obegripligt att en mamma (eller pappa) vill att barnen ska bo hos kriminella, okända människor i ett land där de måste ljuga om sin identitet och hålla sig undan. Alternativet till mammans lösning anges lite vagt vara att ”bo på barnhem” eller ”skaka galler” (varför? Dell har ingenting med något brott att göra, inte i det skeendet i alla fall). Det kanske är detta boken handlar om; de logiska luckor man kan göra i desperation? Något slags kollektivt straff som drabbar en hel familj när någon halkar in på en kriminell bana? Själv fattar jag typ ingenting. Över huvud taget känns boken kryddad med scener som jag inte förstår. En incestscen. En illaluktande och sminkad nazist som Dell måste hänga med i Kanada, eftersom nazisten är den enda som verkar bry sig om honom. En syster som rymmer. Jag fattar att man ska förstå att det betyder något viktigt i berättelsen, men vad? För mig är boken en samling lösrycka scener som berättar något som far över mitt huvud.

Jag tyckte verkligen att boken var fantastisk fram tills den nådde Kanada (haha). Det är trots allt något i berättandet som är mycket fängslande. Ford skriver så mycket och långt om saker att det ständigt bygger upp en förväntan. Hela tiden strösslar han med ödesmättade meningar i stil med ”det var sista gången jag såg honom”, ”jag skulle aldrig mer återvända dit”. Mitt problem med boken är kanske att förväntningarna och spänningen aldrig landar i något intressant, utan mest rör ihop sig till något obegripligt.

Kanske hade jag för höga förväntningar på den här boken. Kanske var jag på fel humör. Men boken innehåller för många konstigheter för mig att haka upp mig på att jag faktiskt inte tyckte att den var så himla bra. Jag kan köpa alla möjliga sci fi-grejer och fantasyvarelser, men att skicka sin son till en trasig framtid..? Och att som Dell skiljas från hela sin familj och bara ta det med ett ”jaha” och inte fundera över rättegångar, påföljer, återförening? Den här boken känns helt orimlig.

Några andra som skrivit om Kanada är Aftonbladet, En trave böcker och Dagensbok.com. Du kan hitta den hos t.ex. Adlibris eller Bokus.


Kommentarer

11 svar till ”Kanada”

 1. […] den typen av böcker. I den bemärkelsen påminner De polyglotta älskarna mig om Richard Fords Kanada, som jag inte heller förstod. Även den boken innehöll en hel del episoder som är så skruvade […]

 2. […] Kanada av Richard Ford. Det börjar så lovande. Bokens berättare, Dell, får uppleva något så […]

 3. […] nytt av Richard Ford, Kan jag vara Frank med dig?, om jag nu vill ge honom en till chans efter Kanada, som jag bara gillade bitvis… Ison Glasgow, som verkligen berörde mig i sitt sommarprat där […]

 4. Jag har funderat på att läsa boken men tvekat. Nu är jag ännu mer tveksam.

  1. Ja, jag vet inte.. Jag vill egentligen inte avskräcka någon att läsa, för den är väldigt välskriven och så. Men jag föll inte pladask, tyvärr..

 5. Har planerat att försöka ge mig på den i sommar, men nu blev jag lite fundersam… Känns den ändå läsvärd? Genom åren har man ju lärt sig att massiva hyllningar av böcker ofta slutar i besvikelser – ändå är man för nyfiken för att låta bli att läsa dem!

  1. Jamen jag tycker nog ändå att den är värd ett försök! Det är en väldigt välskriven och intressant bok, men det som gjorde att jag tappade intresset, trots allt, är att den är så klurig.. Den är inte svårläst, man kan läsa den rakt upp och ner, men den är ändå krävande på sitt sätt och jag orkar sällan sitta och tolka och fundera över symbolik.

 6. Jag gillade alla miljöbeskrivningarna mycket. Håller med dig om att själva berättelsen är helt orimlig egentligen men den förstärktes av de ödsliga vidderna och misären i Kanada.

  1. Ja, det är bra miljöbeskrivningar. Jag tycker att den överlag är väldigt bra skriven faktiskt. Både miljöer och personer målas upp väldigt fint! 🙂

 7. Jag försökte lyssna på Kanada, men bokens långsamma tempo lyckades aldrig fånga mig. Gav upp efter tre timmar eller nåt liknande.

  1. Ja, det är verkligen ingen actionbok alltså..! Fast jag gillade faktiskt tempot till en början. Att jag tappade intresset berodde mer på att den är så.. konstig.. Jag tror inte att du missade något när du la ner den här.. 😉

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Upptäck mer från Bokblomma

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.